Annons

    Hem / Aktuellt / Tomas Eriksson sätter fyrspann på kartan i ”Mästarnas mästare”

Tomas Eriksson sätter fyrspann på kartan i ”Mästarnas mästare”

Med bland annat fyra VM-guld på meritlistan har den före detta fyrspannskusken Tomas Eriksson tagit plats i årets säsong av SVT:s ”Mästarnas mästare” som har premiär på söndag kväll.
- Jag har väntat på att få frågan, säger han.

Tomas Eriksson har under sin 33 år långa karriär varit en av världens mest framgångsrika fyrspannskuskar. På den långa meritlista finns bland annat 17 SM-guld och fyra VM-guld.

- Med tanke på antalet mästerskapsmedaljer jag har, har jag tyckt att jag platsade i programmet. Men ingen av de andra deltagarna visste vem jag var - det är inte många som känner till sporten.

Något han hoppas att programmet kan ändra på.

- Jag tror att körning kan bli mer känt efter detta, nu hamnar jag i TV-soffan hos ganska många tv-tittare, fortsätter Tomas Eriksson.

Förberedde sig på sex dagar

I programmet tävlar några av Sveriges främsta idrottsstjärnor i både fysiska och psykiska utmaningar. På grund av coronapandemin spelades programmet in på stränderna vid Båstad och Laholm i september, inte långt ifrån Tomas Erikssons gård i Killebäckstorp.

- En deltagare hoppade av så jag fick förfrågan sex dagar innan inspelningen skulle dra i gång. Det var inte tillräckligt med tid för att börja träna, jag ville inte anlända med träningsvärk, berättar Tomas Eriksson.

Hur vältränad skulle du säga att du är?

- Jag är i rätt bra fysisk form men skillnaden är att deltagarna jag tävlade mot har presterat själva i sin sport och har en helt annan grundfysik. I fyrspann har det varit hästarna som varit mest vältränade. Efter några dagars tävlande hade jag en otrolig träningsvärk, skrattar han.

Hur är pulsen innan en tävling i programmet jämfört med när du skulle in och köra en VM-final?

- Det är nästan lika mycket faktiskt men det är inte riktigt samma typ av press. När jag tävlade själv och låg på topp visste att jag kunde vinna. I programmet är det inte blodigt allvar – även om alla verkligen går in för det.

Trots träningsvärk och nervositet lyfter han hur roligt det var att under inspelningen få lära känna de andra idrottarna och att få höras mer om deras sporter. Så kul att han faktiskt skulle tänka sig att ställa upp igen.

- Ja, jag skulle gärna ställa upp igen – men lite mer förberedd i så fall…


Har lagt hästarna på hyllan

Efter 33 år som fyrspannskusk slutade Tomas Eriksson tvärt efter VM 2014.

- Jag kände mig helt färdig med det. När det inte är roligt längre blir det svårt att hitta inspiration att fortsätta. Tävlingsmomentet kan jag sakna men det är allt annat jobb runt omkring som gjorde att jag slutade, säger han och fortsätter:

- Som aktiv fyrspannskusk på världstoppen krävs 10-12 hästar att hålla i gång, det blir mycket jobb.

Nu för tiden arbetar Tomas Eriksson på gården där det bland annat finns 150 kor. Några hästar finns fortfarande kvar på gården.

- Jag tar emot lite inkörningshästar som kunder lämnar här. Sedan har vi en liten ponny till barnen också.


”Mästarnas mästare” sänds på söndag den 4 april klockan 20.00 på SVT1.

Deltagare:
Bengt Gustafsson – volleyboll
Johanna Larsson – tennis
Johan Olsson – längdskidor
Samma Tidstrand – speedskiing
Frida Östberg – fotboll
Therese Alshammar – simning
Fredrik Lindström – skidskytte
André Myhrer – utförsåkning
Linnea Torstenson – handboll
Tomas Eriksson – fyrspannskusk