Annons

    Hem / Aktuellt / Dear Friend skadad – missar Paralympics

Dear Friend skadad – missar Paralympics

Pararyttaren Anita Johnssons häst Dear Friend har skadat sig i hagen och missar därmed Paralympics i Tokyo i höst. Det är oklart om hästen någonsin kommer att bli tävlingsmässig igen.

- Han har gjort något i hagen och fått en skada i bäckenet, säger Helena Ager, som äger hästen tillsammans med Anita Johnsson.

- Det är en väldigt osäker prognos för den här skadan. Vi vet inte än om han kommer att kunna återhämta sig eller inte. Det är väldigt ledsamt, särskilt eftersom de är ett så sammansvetsat team. Anita och ”Freddan” har gjort så mycket tillsammans och den här hästen är mer än en tävlingskamrat, han är en kompis också, säger Helena Ager.

Dear Friend har med Anita Johnsson i sadeln representerat Sverige vid flera stora mästerskap. Vid Paralympics i Rio de Janeiro blev det en åttondeplats i kürfinalen. Under EM på hemmaplan i Göteborg 2017 blev det som bäst en femteplats och vid EM i Rotterdam 2019 en sjundeplats.

Fakta Dear Friend

Född: 2008
e. Don Henrico, u. Wivian, ue. Wolkenstein II
Uppfödare: Hans-Hermann Hinch
Ägare: Helena Ager & Anita Johnsson

Svenskt lag till Paralympics

Både i Rio de Janeiro 2016 och London 2012 har Sverige deltagit individuellt i paradressyren. Men till Paralympics i Tokyo planeras att för första gången på 13 år att skicka ett lag. Louise Etzner Jakobsson, Carolin Rutberg och Lena Malmström siktar alla på att ta en plats i laget.
- Det är väldigt tråkigt att Anita och Dear Friend faller bort. De har varit ett konkurrenskraftigt ekipage att lita på, menar landslagsledare Agneta Aronsson.

Ett ridsportlag på Paralympics kan bestå av 3-4 ryttare. De tre bästa resultaten räknas.
- Både vi och Parasportförbundet avser fortfarande att satsa på ett lag till Tokyo, säger Agneta Aronsson.
- Det har varit ett svårt år att komma ut och tävla internationellt. Nu hoppas vi att ryttarna ska kunna åka på en internationell tävling i juni.

Paralympics hålls 24 augusti – 5 september.
På Paralympics i Rio de Janeiro tog Sverige två brons genom Louise Etzner Jakobsson på Zernard.

Driva ridskola i ny upplaga

Nya boken och webbplatsen Driva ridskola samlar frågeställningar, framgångsnycklar och inspiration för hållbar och kvalitetssäkrad ridskoleverksamhet.