Annons

    Hem / Aktuellt / Tävlingar för unga från den 3 maj

Tävlingar för unga från den 3 maj

Efter Folkhälsomyndighetens besked att det blir möjligt för barn och unga födda 2002 och senare att tävla i sin idrott igen öppnar ridsporten för enstaka tävlingar för de yngre.

Förbundsstyrelsen har efter beskedet beslutat att ryttare födda 2002 eller senare får delta vid en tävlingsdag utomhus per vecka i eget och angränsande distrikt. Beslutet gäller från och med 3 maj 2021.

TDB, Tävlingsdatabasen, kommer att vara öppen för anmälan till aktuella tävlingar från tisdag 4 maj.

Beslutet påverkar inte tidigare taget beslut om tävling för yrkesverksamma. Det gäller tills vidare eller till nya besked kommer från myndigheterna. De som definierats som yrkesverksamma kommer fortsatt att vara det oavsett ålder.

Folkhälsomyndigheten är tydlig med ”att för individuella idrotter kan barn och unga födda 2002 eller senare delta i maximalt en match eller tävling omfattande en tävlingsdag per utövare och vecka och att matchen eller tävlingen genomförs lokalt eller annars med ett begränsat resande”.

För ridsporten betyder det att ryttare födda 2002 eller senare kan delta i tävling en dag i veckan. Det gäller oavsett om arrangören anordnar tävling över flera dagar. Under tävlingsdagen kan ryttare göra flera starter enligt TR. 

Tävlingen ska äga rum lokalt. För ridsportens del betyder det en återgång till de regler som gällde innan tävlingsstoppet 1 mars, det vill säga att ryttare kan delta i  endagstävling utan uppstallning, inom eget och angränsande distrikt utifrån ryttarens angivna folkbokföringsadress i TDB. Tävlingen ska också hållas utomhus.

Var uppmärksam på att Folkhälsomyndighetens allmänna råd och rekommendationer ska följas vid tävling. Var också uppmärksam på att beroende på smittläget kan skarpare regionala smittskyddsrekommendationer finnas. De styr vad som gäller på regional och kommunal nivå. HÄR finns en förteckning och länkar till landets regioner

Att barn och unga får möjlighet att komma ut på tävling igen är ett mycket glädjande besked som många väntat på, och som kommer efter ett uthålligt och samlat påverkansarbete från idrotten.

Tillfälliga TR med Svenska Ridsportförbundets råd och rekommendationer gäller.

Riksidrottsförbundets kommentar; Barn får delta i match eller tävling utomhus

Folkhälsomyndigheten; Barn och unga kan spela matcher utomhus

Svenska Ridsportförbundet Årets idrottsförbund

Svenska Ridsportförbundet är Årets Idrottsförbund 2021.