Annons

    Hem / Aktuellt / 05 / 60 år i ridsportens tjänst

60 år i ridsportens tjänst

Bo Österlund, mångårigt aktiv inom svensk ridsport i allmänhet och fälttävlan i synnerhet, har tilldelats Svenska Ridsportförbundets Förtjänstmedalj i guld.

Bo Österlund har nominerats av Södertälje Ridklubb och deras motivering lyder:
”Med mångårig erfarenhet, god pedagogik, stor professionalism och värme förmedlar Bosse glädjen i ridsporten och förmedlar vidare den stora kärleken till hästen. En mentor, en klippa, en inspiratör och en sann ridsportare.”

Den ideella gärningen inleddes redan i tonåren vid Skaraortens Ryttarförening. Bo har sedan varit aktiv i flera föreningar, bland andra Falbygdens Hästsportförening, Skaraborgs Fältrittklubb och Floby Ryttare.

Bo Österlund red fälttävlan upp till landslagsnivå och har på olika sätt varit aktiv i grenen under många år. Legendaren Petrus Kastenmann var en viktig läromästare och förebild. Bo var med i den första utnämningen av A-tränare och blev så småningom lagledare för fälttävlansungdomarna. Han var också med i fälttävlanskommittén i många år.

Ungdomars utveckling har alltid legat Bo varmt om hjärtat och han var och också delaktig i att kvalitetssäkra utbildningen på riksidrottsgymnasiet i Skövde, som tränare och utbildningsansvarig. En viktig fråga för Bo var och är fortfarande barns tävlande på barns vis.

Bo Österlund fyller 75 år i december och är fortfarande mycket aktiv, främst i Södertälje Ridklubb, inom banbyggnad och underhåll samt som tävlingsfunktionär vid både stora och små tävlingar.

Över 60 år inom ridsporten

1960-1970 Skaraortens Ryttarförening. Ideell, byggde banor, hinder, skötsel av banor.

1971-1985Falbygdens Hästsportförening. Styrelseuppdrag i klubben, bla a som ordförande. Fortsatte vidareutbildning inom banbyggnad.

1975-1987 Falbygdens Hästsportförening. Landslag, elitryttare i fälttävlan. Arrangör av elittävlingar på Björkelund gård, där de ryttare som var på väg till OS fick starta. Genomförde Trial Cup Final i fälttävlan 3 år i regi av Falbygdens hästsportförening på gården.

1975-1982 Skaraborgs Fältrittklubb. Funktionär, medhjälpare till antal SM och NM i fälttävlan. Medhjälpare till bland annat Petrus Kastenmann.

1986-1990 Floby Ryttare. Ideellt arbete med att starta upp föreningen, bygga anläggning och grundlade och startade program för de ryttare som ville satsa.

1986-1992 Deltog vid starten av den inofficiella fälttävlanskommittéen, de så kallade ”Skövde/Karlsborgsmötena”, innan Svenska Ridsportförbundet startade det nya upplägget med grenkommitteer.
Blev uttagen till den första kullen av A-tränare som utbildades i Sverige av SvRF. Delaktig i att som utbildningsledare kvalitetssäkra utbildningen på riksidrottsgymnasiet i Skövde.

1993-2012 Medlem av Svenska Ridsportförbundets fälttävlanskommitté, vice ordförande. Var bland annat med och införde fälttävlanskortet som säkerställde att man inte gav sig ut i terrängen utan tillräckliga kunskaper. Ett annat stort arbete då som nu, var barns tävlande på barns vis.

1994-2012 Kapten för landslagens fälttävlansjuniorer- och fälttävlansponnyryttare. Arvoderat uppdrag för Svenska Ridsportförbundet.

2006 – fortfarande aktiv som funktionärMångårig funktionär inom banbyggnad, underhåll, instegstävlingar och elittävlingar. Tävlingsfunktionär Swedish Riders Trophy, Volkswagens Grand Prix, Södertäljehoppet, Startfälttävlan, Pay and Cross, för att nämna några i Södertälje Ridklubbs regi.