Annons

    Hem / Aktuellt / 05 / 60 år i ridsportens tjänst

60 år i ridsportens tjänst

Bo Österlund, mångårigt aktiv inom svensk ridsport i allmänhet och fälttävlan i synnerhet, har tilldelats Svenska Ridsportförbundets Förtjänstmedalj i guld. På söndagskvällen på Sweden International Horse Show skedde den högtidliga överlämningen.

Ulf Brömster, Svenska Ridsportförbundets ordförande, överlämnade förtjänstmedaljen till Bos Österlund.

Bo Österlund har nominerats av Södertälje Ridklubb och deras motivering lyder:
”Med mångårig erfarenhet, god pedagogik, stor professionalism och värme förmedlar Bosse glädjen i ridsporten och förmedlar vidare den stora kärleken till hästen. En mentor, en klippa, en inspiratör och en sann ridsportare.”

Den ideella gärningen inleddes redan i tonåren vid Skaraortens Ryttarförening. Bo har sedan varit aktiv i flera föreningar, bland andra Falbygdens Hästsportförening, Skaraborgs Fältrittklubb och Floby Ryttare.

Bo Österlund red fälttävlan upp till landslagsnivå och har på olika sätt varit aktiv i grenen under många år. Legendaren Petrus Kastenmann var en viktig läromästare och förebild. Bo var med i den första utnämningen av A-tränare och blev så småningom lagledare för fälttävlansungdomarna. Han var också med i fälttävlanskommittén i många år.

Ungdomars utveckling har alltid legat Bo varmt om hjärtat och han var och också delaktig i att kvalitetssäkra utbildningen på riksidrottsgymnasiet i Skövde, som tränare och utbildningsansvarig. En viktig fråga för Bo var och är fortfarande barns tävlande på barns vis.

Bo Österlund fyller 75 år i december och är fortfarande mycket aktiv, främst i Södertälje Ridklubb, inom banbyggnad och underhåll samt som tävlingsfunktionär vid både stora och små tävlingar.

Över 60 år inom ridsporten

1960-1970 Skaraortens Ryttarförening. Ideell, byggde banor, hinder, skötsel av banor.

1971-1985Falbygdens Hästsportförening. Styrelseuppdrag i klubben, bla a som ordförande. Fortsatte vidareutbildning inom banbyggnad.

1975-1987 Falbygdens Hästsportförening. Landslag, elitryttare i fälttävlan. Arrangör av elittävlingar på Björkelund gård, där de ryttare som var på väg till OS fick starta. Genomförde Trial Cup Final i fälttävlan 3 år i regi av Falbygdens hästsportförening på gården.

1975-1982 Skaraborgs Fältrittklubb. Funktionär, medhjälpare till antal SM och NM i fälttävlan. Medhjälpare till bland annat Petrus Kastenmann.

1986-1990 Floby Ryttare. Ideellt arbete med att starta upp föreningen, bygga anläggning och grundlade och startade program för de ryttare som ville satsa.

1986-1992 Deltog vid starten av den inofficiella fälttävlanskommittéen, de så kallade ”Skövde/Karlsborgsmötena”, innan Svenska Ridsportförbundet startade det nya upplägget med grenkommitteer.
Blev uttagen till den första kullen av A-tränare som utbildades i Sverige av SvRF. Delaktig i att som utbildningsledare kvalitetssäkra utbildningen på riksidrottsgymnasiet i Skövde.

1993-2012 Medlem av Svenska Ridsportförbundets fälttävlanskommitté, vice ordförande. Var bland annat med och införde fälttävlanskortet som säkerställde att man inte gav sig ut i terrängen utan tillräckliga kunskaper. Ett annat stort arbete då som nu, var barns tävlande på barns vis.

1994-2012 Kapten för landslagens fälttävlansjuniorer- och fälttävlansponnyryttare. Arvoderat uppdrag för Svenska Ridsportförbundet.

2006 – fortfarande aktiv som funktionärMångårig funktionär inom banbyggnad, underhåll, instegstävlingar och elittävlingar. Tävlingsfunktionär Swedish Riders Trophy, Volkswagens Grand Prix, Södertäljehoppet, Startfälttävlan, Pay and Cross, för att nämna några i Södertälje Ridklubbs regi.