Annons

    Hem / Aktuellt / 05 / Fortsatt väntan på besked om tävlingar från 1 juni

Fortsatt väntan på besked om tävlingar från 1 juni

Folkhälsomyndigheten har, trots utlovat, fortfarande under fredagseftermiddagen inte publicerat de föreskrifter för tävling som ska gälla från 1 juni. Därmed får Svenska Ridsportförbundet vänta ytterligare med beslut om ridsportens tävlingar.

Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse samlades till möte under fredagen med förhoppningen att kunna ta beslut som rör ridsportens tävlingar från 1 juni. Men utan utlovat underlag från myndigheterna går det inte att ta några beslut.

- Det är frustrerande att allt tar så lång tid. Vi har fört dialog kontinuerligt med RF och även de väntar på besked från Folkhälsomyndigheten. För alla våra arrangörer och utövares skull hade vi hoppats på att kunna ta beslut idag om hur tävlingar kan arrangeras från 1 juni. Men nu får vi vänta lite till. Vi är redo så fort Folkhälsomyndigheten publicerar de nya föreskrifterna, säger Annika Tjernström, generalsekreterare Svenska Ridsportförbundet.

Tävlingsdatabasen, TDB, kommer att öppnas för tävlingsanmälningar så fort besluten har kunnat fattats av förbundsstyrelsen.

TORSDAG 20 MAJ

Besked på fredag om tävlingar för vuxna

Folkhälsomyndigheten meddelade under torsdagen att de nya föreskrifterna för bl.a. idrott publiceras inom kort. Svenska Ridsportförbundet avser därmed att under fredagen ta beslut om tävlingar för vuxna, samt lättnader för unga, som gäller från 1/6.

- Äntligen har vi fått besked om att publiceringen av föreskrifterna som ska reglera tävling från 1 juni är nära. Vår förbundsstyrelse kommer att ha ett möte imorgon fredag för att så snabbt som möjligt kunna ta beslut om ridsportens tävlingar, säger Annika Tjernström, generalsekreterare Svenska Ridsportförbundet.

Tävlingsdatabasen, TDB, kommer att öppnas för tävlingsanmälningar efter att besluten har fattats av förbundsstyrelsen.

TISDAG 18 MAJ

Inget besked om tävlingar för vuxna

Svenska Ridsportförbundet har fortfarande inte fått konkreta besked eller klargöranden från Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet om tävlingar för vuxna, samt de aviserade lättnaderna för barn/unga. Lättnaderna ska börja gälla från 1 juni.

Riksidrottsförbundet kallade till möte under tisdagen, men hade fortfarande inga besked att lämna angående föreskrifterna från Folkhälsomyndigheten. Innan de är publicerade är det omöjligt att lätta på restriktionerna inom ridsporten.

Av samma orsak går det inte att ändra vilka som kan anmäla via TDB. För närvarande är det endast yrkesverksamma och ryttare födda 2002 eller senare som kan anmäla till tävling. För övriga kan TDB öppnas för anmälan först när Folkhälsomyndigheten lämnat besked om förutsättningarna för tävling och det finns ett beslut för ridsporten.

- Hela idrottssverige väntar otåligt på klargörande från Folkhälsomyndigheten om hur vi får anordna tävlingar från 1 juni. Vi har många arrangörer och ryttare som väntar på att kunna öppna tävlingar och börja anmäla. Det är förstås viktigt för dem att kunna förbereda för tävlingsstart i så god tid som nu är möjligt, säger Annika Tjernström, generalsekreterare Svenska Ridsportförbundet.

ONSDAG 12 MAJ

Glädjande besked för ridsporten

Från den 1 juni väntar flera lättnader för idrotten som bland annat innebär att fler får möjlighet att tävla. Det glädjande beskedet gav regeringen och Folkhälsomyndigheten vid en presskonferens under onsdagen.

Lättnaderna innebär bland annat att tävling i mindre skala tillåts för vuxna utomhus, att tävlingar och mindre cuper tillåts för barn och ungdomar både utomhus och inomhus, samt att publiktaket höjs utomhus samt för arenor med anvisade sittplatser. Förändringarna i restriktionerna gäller från den 1 juni.

Vi vet att våra arrangörer är mycket duktiga på att anordna smittskyddsanpassade tävlingar och vi ser fram emot att kunna öppna upp för tävling för fler.

- Dagens besked är mycket glädjande och kommer efter ett långt och uthålligt påverkansarbete. Vi vet att våra arrangörer är mycket duktiga på att anordna smittskyddsanpassade tävlingar och vi ser fram emot att kunna öppna upp för tävling för fler, säger Annika Tjernström, generalsekreterare på Svenska Ridsportförbundet.

- Vi tittar nu på vad dagens besked innebär mer konkret för ridsporten och återkommer med mer information.

Läs mer hos Riksidrottsförbundet

Syskonen Hansson dominerade ponny-SM i hoppning

När Folksam SM i hoppning på Sundbyholm avslutades med ponnyklasserna var det syskonen Jonathan och Mathilda Hansson som stal showen genom att vinna alla guldmedaljer som stod på spel.