Annons

    Hem / Aktuellt / 05 / Seger i Specialen för Jeanna och Lorenzo

Seger i Specialen för Jeanna och Lorenzo

Vilken debuthelg för Jeanna Högberg och OS-hästen Lorenzo! Efter andraplatsen i Grand Prix följde ekipaget upp med seger i söndagens Grand Prix Special i Grote-Brogel, Belgien. "Det känns helt otroligt, och som en stor lättnad", konstaterar Jeanna.

Hästen Lorenzo var femma i OS i Rio de Janeiro 2016 med spanska ryttaren Severo Jurado Lopez. Efter det blev det ett fåtal starter till, men sedan januari 2017 har hästen inte tävlat internationellt. Förrän nu. Och det kunde knappast ha gått så mycket bättre i Jeannas och Lorenzos internationella debut. 

- Det är klart att det har varit mycket press, att komma ut på en sån här häst som inte tävlat på så länge. Men han är störtskön! Han har inte tävlat på fyra år. Han borde vara ringrostig, men han går in och sätter allt, säger Jeanna.

Det är klart att det finns med i tankarna. Jag har medvetet valt tävlingar som är kvalificerande till OS så att chansen ändå finns.

Segern i Grand Prix Special var stor, med över tre procent till godo på närmsta konkurrent. 74,766 är dessutom personbästa för Jeanna Högberg i Specialprogrammet. 
- Idag spände jag bågen lite mer och det betalade sig. Även vårt GP-resultat i fredags på höga 72 procent var personbästa i internationell Grand Prix, berättar Jeanna.

Med så starka resultat redan i debuten går tankarna givetvis till sommarens mästerskap. Är en start där möjlig?
- Det är klart att det finns med i tankarna. Jag har medvetet valt tävlingar som är kvalificerande till OS så att chansen ändå finns. Men vi behöver fler tävlingar och det är jättekort om tid. Planeringen framåt måste jag bestämma tillsammans med chefen. Och vi kommer absolut inte att forcera något eller riskera att pressa hästen, säger Jeanna.

Efter OS finns dessutom ett EM, i tyska Hagen i september, som ett möjligt mål.
- Jag ville göra den här tävlingen först för att se hur det skulle gå och sen planera nästa steg. Så nu får vi åka hem och lägga planen, menar Jeanna.

Resultat

Grand Prix Special: 1) Jeanna Högberg, Sverige, Lorenzo 74,766% 2) Lynne Maas, Nederländerna, Eastpoint 71,617 3) Maxime Collard, Frankrike, Cupido PB 71,404

Framgångar för svenska ungdomsryttarna

Det har blivit flera framgångar även för de svenska ungdomsryttarna vid tävlingarna i Grote-Brogel. I ponnyklassen har Elin Ullman och Morgensterns Dakar sopat banan med konkurrenterna. Tre raka segrar fredag, lördag och söndag i Pony Team Competition, Pony Individual Competition och Pony Freestyle to Music. I juniorklasserna har Emilia Berglund Bergåkra och Primavera ridit hem två fjärdeplatser och en avslutande tredjeplats i söndagens kür. 

Svensk dressyr och Saab Team Sweden Dressage ser onekligen ut att gå en ljus framtid till mötes!

Start och resultatlistor 
Arrangörens hemsida 
ClipMyHorse sänder

FREDAG

Jeanna GP-tvåa i debuten med OS-hästen

Sverige har ett nytt toppekipage i dressyr! Jeanna Högberg red in på andraplats i internationella debuten i Grand Prix med hästen Lorenzo. Det har dessutom blivit fler svenska framgångar vid tävlingarna i Grote-Brogel.

Sedan knappt ett år tillbaka är Jeanna Högberg beridare hos Helgstrand Dressage i Danmark. Beridarjobbet har redan öppnat flera dörrar. En av dem är chansen att rida OS-meriterade hästen Lorenzo. Den 15-årige valacken var placerad femma i kürfinalen på OS i Rio de Janeiro 2016 med spanska ryttaren Severo Jurado Lopez. Numera ägs han av amerikanska Charlotte Jorst, men rids och tränas av Jeanna Högberg. 

Under fredagen gjorde ekipaget sin första internationella start tillsammans och det blev succé direkt med andraplats i Grand Prix i belgiska Grote-Brogel. Resultatet landade på fina 72,891 procent. 

Vann klassen gjorde brittiska Charlotte Fry på Glamourdale. Ett ekipage som vann unghäst-VM för sjuåriga hästar 2018.

Grand Prix - fullständiga resultat

Severo Jurado Lopez-Lorenzo (6).jpgSevero Jurado Lopez och Lorenzo på OS i Rio 2016.

Guldregn över Sverige på NBM

Ryttare från fem nationer kom till de Nordisk/Baltiska Mästerskapen i fälttävlan. Det blev ett riktigt medaljregn över de svenska ryttarna.