Annons

    Hem / Aktuellt / 05 / Storhelg för Folksam Elitallsvenska

Storhelg för Folksam Elitallsvenska

Det hände spännande saker i tredje omgången av Folksam Elitallsvenska som reds på söndagen. Flera omkastningar i resultaten avgjorde vilka lag som fick biljett till semifinalen på Strömsholm.

Östra Zonen/Sundbyholm

Jump Club Ridsportförening har inte hunnit fira sitt SM-guld i Folksam Elitallsvenska 2020 från finalen på Strömsholm sista helgen i januari. Nu tog laget från Enköping en ny triumf genom att kvala till årets semifinal.

-Vi gillar alla det här med laghoppning, erkände lagledare Ola Torstenson som själv varit allsvensk ryttare en rad gånger. Men det här är bara ett delmål.

Ola anför laget tillsammans med Lotta Björe och det är ett vinnande koncept.
-Vi tycker oftast lika. Men det händer att vi diskuterar detaljer, förklarade Ola, som själv gått ut som siste ryttare och fått avgöra i laghoppningarna.

Det har ju även Lotta gjort vid en rad tillfällen även i internationella sammanhang. Nu är det syster Emma och dotter Kajsa som får göra jobbet. Men det gör de så gärna. Emma som sista ryttare behövde inte ens ta av sig överdragskläderna. Trion före henne var alla felfria.

Kajsa Björe på Ballyshan med Copa Cabana öppnade säkert. Men mest beröm ska nog ändå Sandra Bonow ha.
-Jag ringde i torsdags och sa att Sandra kanske behövde rida i laget, berättar Ola.
- OK, sa Sandra.
-Men jag var lite orolig. Min häst (Dimorete de Bay) har varit felfri hela förra säsongen i 140-klasserna. Och då kommer du ju närmare och närmare ett nedslag. Så lite nervös blev jag allt.

Men det hade hon inte behövt vara. Nollan satt där perfekt. Sen spädde Alice Tapper på med sin Doge Dogelito.
-Det är så himla kul att rida i lag, sa Alice och fick medhåll av hela gänget.

Södertälje Ridklubb smög efter lördagens första omgång. Nu var det dags att slå till. Nästan så att det hade kunnat bli en omhoppning mot Jump Club. Duktiga lagledaren Jenny Andersson formade sina rutinerade ryttare Linda Heed, som kom från Skåne, Marlene Lindblad, tillrest från västkusten, och Pontus Westergren som inte hade så många mil till tävlingsplatsen. Plussa detta med duktiga junioren Fanny Fridén så räcker det till semifinal.

Med till semifinalen kom även Strömsholms Ridsportförening som är värd vid Strömsholmstävlingarna. Klippan i laget var självfallet Helena Persson med Harley Davidson som vann förra helgens Grand Prix-klass. Felfri nu igen.

Resultat omgång 3 Östra

Zon Norr/Brunflo Ryttarsällskap

Omgången reds i Brunflo strax utanför Östersund i klassiskt travland. Här slog Gagnefs Ridklubb till och från att varit sist i omgång ett till att ta hem segern i tredje omgången.  Det var ett rejält kliv.
Malin Åkerström och hästen med det klingande namnet Virusless XC felfri såg till att smittan inte spred sig till andra lag med så många felfria ritter.

Resultat tredje omgången

Mellersta zonen/ Västerviksortens Ryttarförening

Här visade Åby Ridklubb, som redan har ett lagguld på prishyllorna, sin klass. Alla fyra ryttarna, Annie Unghanse, Emma Falk, Siri Swärd och Viktor Melin var felfria på hinder. Ett ynka tidsfel hade ingen betydelse.

Loviseholm Sporthästklubb från Närke avancerade till en semifinal genom en andraplats i tredje omgången. Här var tidigare svenska mästaren Elin Jansson med Evanescence felfri precis som lagets unga ryttare Wilda Asper med Bacardi. Arrangörsklubben Västerviksortens Ryttarförening knep också en semifinalbiljett.

Resultat tredje omgången

FEA_Österlen_1000.jpgÖsterlens vinnande lag. Foto: Kim C Lundin

Södra zonen/Henriksdals Ryttarförening

Här tog Österlens Ridklubb ett rejält kliv. Laget har bjudit sina supporters på den ena delikatessen efter den andra. Nu blev det seger igen. Här knuffades Flyinge Hästsportklubb bort från semifinalen.
Österlen matchade verkligen sin förstauppställning med paret Carey, Linnea och Shane, tillsammans med Ingemar Hammarström och Olof Smith.
Här luktar det finalmedalj. Men först ska det avverkas en semifinal.

Resultat tredje omgången

Semifinalen avgörs under Strömsholmsdagarna 3-6 juni

Kvalificerade lag:

Södra zonen
Österlens Ridklubb
Skyrup Country Club Ridsportförening
IM Sportriders Ryttarförening

Mellersta zonen
Åby Ridklubb
Västerviksortens Ryttarförening
Loviseholm Sporthästklubb

Östra zonen
Jump Club Ridsportförening
Strömsholms Ridsportförening
Södertälje Ridklubb

Norra zonen
Gagnefs Ridklubb
Piteå Ridklubb
Näsets Ryttarsällskap

Västra zonen
Nääs Hästsportförening
Hagens Ryttarförening
Billdals Ridklubb
(Denna zon klar redan tidigare)

Aktuell ställning, regler etc finns här

Lördag

Östra zonen / Sundbyholm

Det var rader av fina felfria ritter hos de tre topplagen på Sundbyholm, där östra zonen avgjorde sin första omgång. Segrare blev regerande mästarlaget Jump Club Ridsportförening som har ett stenstarkt lag. Felfritt i både grundomgång och omhoppning.  I det vinnande laget red en säker tjejkvartett med Amanda Landeblad, Kajsa Björe, Emma Emanuelsson och Filippa Enmark.

Tre lag gick till omhoppning. Strömsholms Ridsportförening, bronslag i senaste finalen, Västerås Ryttarsällskap som gör en härlig satsning och regerande mästarlaget Jump Club Ridsportförening under ledning av Ola Torstenson. Även Strömsholm RSF gjorde en felfri omhoppning och slutade tvåa, Västerås RS blev trea.

Västerås Ryttarsällskap har laddat med extra träning av högsta klass.
-Vi har haft hjälp av Rolf-Göran Bengtsson. Klubben har bjudit in sina ryttare till effektiv träning, berättar en nytänd lagledare Roland Nilsson, världscupbanbyggare under många säsonger.
Lagledaren själv var med sina ryttare från första start på Sundbyholm i de kyliga vindarna.
I Västerås lag red Ida Brunåker med Carl 47, John Hickey med Fairplay van het Hellehof, Susanne Lund med Altaskin Arkansas och Therese Nyman med egna uppfödningen Lovely Lady.
Therese, som kallas Tette, behövde inte rida grundomgången. Trion före henne var alla felfria.

Under söndagen rids omgång tre. Då åker hindren upp tio centimeter och det avgörs vilka tre lag som får rida semifinal under Strömsholmstävlingarna.
Lagen får justera sina laguppställningar och sätta in nya ryttare om så önskas.

Resultat Sundbyholm

Norra zonen/Brunflo Ryttarsällskap

FEA_Piteå_besk.jpgPiteå Ridklubbs vinnande lag. Foto: Cecilia Sjölund

Här var det åter Piteå Ridklubb som visade klass. Laget hade Linda Marklund som coach och i laget red 2 x Clara, Lindas dotter Clara med hästen Clara 86.

Gävle Ryttarsällskap skuggade och det lär säkert bli en duell under tredje omgången på söndagen. Gävle anförs av Leif Hall, banbyggare, ryttare och tränare.

Resultat Brunflo RS

Mellersta zonen/Västerviksortens Ryttarförening

Här finns Östergötland med i topp. Starka Åby Ridklubb från Norrköping och Föreningen Sportryttarna från Åtvidaberg red omhoppning om andraplatsen. Men det var Västerviksortens Ryttarförening som red hem segern i denna omgång före Åtvidabergslaget Föreningen Sportryttarna.

Åby Ridklubb som har SM-guld på sitt samvete sedan tidigare slutade trea och lär vara på hugget till tredje omgången.

Resultat Västerviksortens RF

FEA_Skyrup_1000.jpg
Skyrups vinnande lag. Foto: Kim C Lundin

Södra zonen/Henriksdals Ryttarförening

Här matchades topplag för fullt. Skyrup Country Club Ryttarförening, IM Sportriders Ryttarförening, Flyinge Hästsportklubb och Österlens Ridklubb hade alla ryttare med lång internationell rutin i lagen.

Flyinge Hästsportklubb med far och son Jönsson i laget Emil och Fredrik ställdes mot Skyrup Country Club. Här red talangen Andre Brandt som sista ryttare i laget. Flyinge kompletterades av Alina Apelqvist och Markku Söderberg.

Båda lagen var felfria i omhoppningen men Skyrup var snabbast.

Resultat Henriksdals RF