Annons

    Hem / Aktuellt / Ingen ny seger i La Baule

Ingen ny seger i La Baule

Det blev ingen ny seger för Sverige i nationshoppningen i franska La Baule. Efter en fin förstarunda halkade det svenska laget ner i resultatlistan i omgång 2. Under lördagens 1,50-hoppning tog Angelica Augustsson Zanotelli revansch.

LÖRDAG

Efter att Angelica Augustsson Zanotelli föll av under en av fredagens omgångar tog hon minst sagt revansch i lördagens Grand Prix kval. Med Nintender Star blev det en andraplats i 1,50-hoppningen.

1,50-hoppning med omhoppning: 1) Pedro Junqueira Muylaert, Brasilien, Pembroke 3, 0+0 fel, 42,99 sek 2) Angelica Augustsson Zanotelli, Sverige, Nintender Star, 0+0 fel, 44,24 sek 3) Alberto Marques Galobardes, Spanien, Ucello Massuere, 0+0 fel, 49,23 sek

FREDAG

Det svenska laget låg på en delad sjätteplats med totalt 5 fel efter första omgången i nationshoppningen. Petronella Andersson var felfri, Angelica Augustsson Zanotelli hade ett tidsfel och när  Angelie von Essen gick i mål med 5 fel blev det lagets drop score när Erica Swartz hade slutat på 4 fel.

I andra omgången blev det tuffare. Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele hade ett missförstånd på ett hinder mot slutet av banan, och Angelica föll av och blev utesluten. Det innebar att övriga ryttares resultat räknades till resultatet, och Angelie von Essen som var lagets drop score i första rundan, blev nu bäst av de svenska ryttarna, också denna gång med 5 fel.

Andra omgången i Longines FEI Jumping Nations Cup i La Baule blev händelserik och resultatlistan fick nytt utseende efter varje ryttare. När topplagen gjorde upp om pallplatserna betydde en bom ned skillnad på en plats på podiet eller en blygsammare placering.
Schweiz vann sedan både Irland och Storbritannien missade pallplatsen med sina sista ryttare. Italien tvåa och Belgien trea.

Longines FEI Jumping Nations Cup, nationshoppning i 2 omg: 1) Schweiz 0+4 2) Italien 1+6 3) Belgien 4+4 4) Storbritannien 1+8 5) Irland 0+12 6) Mexiko 13+4
10) Sverige 5+26 (Angelica Augustsson Zanotelli/Kalinka van de Nachtegaele 1+elim, Petronella Andersson/Castres van de Begijnakker Z 0+8, Erica Swartz/Jovita 4+13, Angelie von Essen/Alcapone des Carmille 5+5)

I danska Uggerhalne reds en omgång av Longines EEF Nations Cup, motsvarande division 2 i nationshoppningsligorna. Det svenska laget med Linda Heed, Irma Karlsson, Annika Axelsson och Jens Fredricson blve sjua.
Den placeringen räckte inte för att Sverige skulle ta sig vidare till seriens semifinal, och eventuell senare final. Eftersom tävlingsterminen efter uppehållet pga pandemin och EHV1-smittan blivit förändrad var tävlingarna i Danmark enda chansen för Sverige att kvala.
Det blev dansk seger på hemmaplan med Belgien på andra plats och Storbritannien på tredje.

Longines EEF Nations Cup, 1,45m nationshoppning i 2 omg: 1) Danmark 4+4+0 37,56 2) Belgien 4+4+0 38,84 3) Storbritannien 8+0+0 39,94 4) Norge 12+0 5) Nederländerna 8+12 6) Litauen 8+4 7) Sverige 8+8 (Linda Heed/Decurio 4+0, 2) Irma Karlsson/Chacconu 4+elim, Annika Axelsson/Cleo Z 8+4, Jens Fredricson/Markan Cosmopolit 0+4)

Förhandsartikel

Efter segern i St Gallen tar sig ett nytt blågult hopplag an utmaningen i Longines FEI Jumping Nations Cup, den här gången i La Baule på franska atlantkusten. I danska Uggerhalne rids en omgång av Longines EEF Series med svenskt deltagande.

Och det är fyra kvinnliga ryttare som står på startlinjen i La Baule. Nationshoppningen rids på fredag klockan 14:00.

I det svenska laget startar:
1. Angelica Augustsson Zanotelli – Kalinka van de Nachtegaele (äg: ryttaren och Rostal NV)
2. Petronella Andersson – Castres van de Begijnakker Z (äg: Stephex Stables)
3. Erica Swartz – Jovita (äg: ryttaren)
4. Angelie von Essen – Alcapone des Carmille (äg: John Österdahl & Sylve Söderstrand)

- Det är jättekul att ha det här laget på plats och det är en spännande mix. Det är två ekipage som debuterar på den här nivån och två ekipage som var med och gick nationshoppningen i Rom, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Jämfört med laget i St Gallen så är det en helt ny laguppställning i La Baule.
- Det känns bra att vi har en sådan bred landslagstrupp att vi kan ha två helt olika femstjärniga lag. Det är givetvis en styrka att vi inte bara är beroende av några få ryttare, säger Ankarcrona.

Tio lag deltar i La Baule. Sverige har startnummer 3:

ClipMyHorse sänder live
Start och resultatlistor  
Arrangörens hemsida 

Så går det till

Nationshoppningen rids över två likadana rundor. De åtta bästa lagen efter första rundan får starta i andra rundan. Om två eller flera lag har lika antal fel efter båda rundorna rids en omhoppning om segern. En ryttare per lag rider omhoppningen.
På grund av coronapandemin har årets säsong blivit något stukad, med fyra deltävlingar istället för normala sju. Sverige startar vid tre av deltävlingar. Efter La Baule återstår Rotterdam den 2 juli.
Alla lag i Division 1 får i år rida finalen i Barcelona i oktober. Där avgörs vilka lag som får fortsätta i Division 1 även 2022, och vilket lag som måste flytta ner till den lägre EEF-ligan.

Longines EEF Series Nations Cup

I Uggerhalne, Danmark, rids en omgång i Longines EEF Series Nations Cup.
Tolv lag står på startlinjen och Sverige har startnummer två.
I laget rider Linda Heed, Irma Karlsson, Annika Axelsson och Jens Fredricson.
Nationshoppningen börjar 14:00 fredag.

Arrangörens hemsida 
Start och resultatlistor  
ClipMyHorse sänder

Longines FEI Jumping Nations Cup 2021

6 juni St Gallen, Schweiz
11 juni La Baule, Frankrike
20 juni Sopot, Polen
2 juli Rotterdam, Nederländerna
16 juli Falsterbo, Sverige
23 juli Hickstead, Storbritannien
20 augusti Dublin, Irland
1-3 oktober Barcelona, Spanien - FINAL

Regler, platsfördelning med mera

Jens Fredricson GP-vinnare i Danmark

Under söndagens stora Grand Prix i Uggerhalne slog Jens Fredricson och Markan Cosmopolit till med vinst. Ekipaget var de enda som lyckades hålla nollan genom de två omgångarna över 1,50-hinder.