Annons

    Hem / Aktuellt / Ny karenstids- och förbudslista från 1 juli

Ny karenstids- och förbudslista från 1 juli

Från och med 1 juli 2021 gäller att alla vaccin får 7 dygns karenstid liknande det som redan gäller för vaccin mot hästinfluensa.

Vaccination mot Ekvint Herpesvirus (EHV-1,4) liksom eventuellt kommande vaccin mot kvarka samt övriga vaccin inkluderade.

Beslutet är taget av Svenska Ridsportförbundets Tävlingssektion efter förslag från Hästvälfärdsrådets referensgrupp för Djurskydd, Smittskydd och Antidoping (DSA).

Svensk trav- och galoppsport införde redan vid årsskiftet 2020/21 en generell karenstid för alla vaccinationer på 5 dygn, men då Svenska Ridsportförbudnet också har att förhålla sig till FEIs vaccinationsregel om 7 dygn mellan vaccination mot hästinfluensa och tävling, så har SvRF valt att ha 7 dygn som generell karenstid för vaccin. Detta rimmar också med den tidigare införda karenstiden för hyposensibilisering på 7 dygn samt tar höjd för eventuella vaccinationsreaktioner vid användande av vaccin mot ekvint herpesvirus och om nytt kvarkavaccin blir godkänt och kommer ut på marknaden under 2021.

En genomgång och uppdatering av för häst godkända läkemedel avses göras tillsammans med svensk trav- och galoppsport under början av hösten 2021, varför Karenstids- och förbudslistan kan komma att ändras efter detta.

HÄR finns Karenstids- och förbudslistan 

Intensiv tävlingshelg i ridsporten

Mycket uppmärksamhet riktas österut i dessa dagar, men här hemma blir det en intensiv tävlingshelg med flera mästerskap. Två av mästerskapen sänds direkt på ridsport.se