Annons

    Hem / Aktuellt / Tack för allt Toveks Mary Lou

Tack för allt Toveks Mary Lou

Henrik von Eckermanns topphäst Toveks Mary Lou pensioneras. Det 15-åriga stoet har representerat Sverige vid tre internationella mästerskap, hoppat hem två lagsilver och haft otroliga framgångar i världscupen med pallplats i två raka finaler.

- Hon betyder så otroligt mycket för mig. Jag har så många fina minnen att det är svårt att välja ett speciellt, under hela hennes karriär har hon aldrig haft någon riktig svacka, inget hål. Att vinna Rolex Grand Prix i 's-Hertogenbosch var en stor grej. Men också alla världscupfinalerna hon gjorde. Och att vi vann två år i rad i Göteborg, säger Henrik von Eckermann.

- Förutom alla segrar har hon också varit tvåa väldigt många gånger i flera stora Grand Prix-hoppningar. Och alla hennes felfria rundor i nationshoppningar. Det är nästan som att man tog för givet att hon skulle vara felfri i stora hoppningar som Aachen och Rom, fortsätter Henrik.

Henrik och Mary Lou har varit ett ekipage sedan hösten 2016. Och de blev snabbt ett samspelt par som radat upp framgångar genom åren. Redan i februari 2017 kom första världscupsegern på hemmaplan inför ett fullsatt Scandinavium. Senare det året var ekipaget trea i världscupfinalen i Omaha, USA. Året kröntes med lagsilver på EM i Göteborg på mäktiga Ullevi.

2018 lyckades ekipaget med bedriften att upprepa föregående års fantastiska resultat: Världscupseger i Göteborg, tredjeplats i världscupfinalen i Paris, Frakrike, och ett lagsilver, denna gång på VM i Tryon i USA.

Sveriges VM-silverlag-ärevarv4 180921 RT.jpg

2018 var också året när Mary Lou säkrades under svensk flagg när familjen Tovek gick in och köpte hästen så att Henrik skulle kunna fortsätta rida henne.

Framgångarna fortsatte 2019. Toveks Mary Lou hade stor del i den historiska svenska segern i nationshoppningen i Aachen där hon levererade två felfria rundor. Dessförinnan var hon med och hoppade hem lagsegern även i Rom. Hon var också med i det svenska laget på EM i Rotterdam och hjälpte laget till en tredjeplats i nationshoppningsfinalen i Barcelona. Individuellt blev det bland annat seger i Rolex Grand Prix i 's-Hertogenbosch, seger i världscupen i Amsterdam och seger i Windsor Grand Prix. Samma år utsågs hon till Årets häst på Svenska Ridsportförbundets Ryttargala och avbildades som käpphäst.

Hon har betytt så otroligt mycket för mig. Jag har så många fina minnen att det är svårt att välja ett speciellt.

I december 2019 ådrog hon sig en skada under de femstjärniga tävlingarna i Genève, Schweiz. Sedan dess har hon fått vila och rehabiliterats i lugn takt. Men precis innan den tänkta tävlingsdebuten i år upptäcktes att skadan kommit tillbaka.

- Hon har alltid varit så fräsch och allting har fungerat bra. Så när den här skadan väl kom ville vi ge henne ordentligt med tid för att komma tillbaka. I och med corona blev den tiden extra lång. När det nu ändå inte höll så var beslutet enkelt och kändes som det enda rätta. Prio ett nu är att hon ska få ett bra liv, må bra och förhoppningsvis kunna bli mamma, berättar Henrik.

Svenska Ridsportförbundet vill tacka Toveks Mary Lou, Henrik von Eckermann och särskilt familjen Tovek för allt de har gjort för svensk ridsport. Ett stort tack också till hästskötare Tiia Karhu som tagit hand om Mary Lou under alla år. Och som utsågs till Årets hästskötare vid Ryttargalan 2020

Fakta Toveks Mary Lou

Sto född 20 maj 2006 (WESTF)
e. Montendro, u. Pina-Colada, ue. Portland L
Uppfödare: Hubert Nienhaus
Ägare: GT Elite Scandinavia

Syskonen Hansson dominerade ponny-SM i hoppning

När Folksam SM i hoppning på Sundbyholm avslutades med ponnyklasserna var det syskonen Jonathan och Mathilda Hansson som stal showen genom att vinna alla guldmedaljer som stod på spel.