Annons

    Hem / Aktuellt / Svenska framgångar i Falsterbo

Svenska framgångar i Falsterbo

Helena Lundbäck var kanske inte förstahandstipset inför Falsterbo Derby på lördagen, särskilt inte för henne själv. Men det var en strålande glad vinnare som red in till prisutdelning med svensk nationalhymn och ärevarv.

Helena, som är första kvinnliga segraren i derbyt sedan 2008, funderade på om hon tagit sig vatten över huvudet när hon gick banan innan klassen.
- Det här var verkligen helt oväntat men hon är en försiktig häst och jag trodde nog innan att den här banan skulle passa henne, säger Helena Lundbäck till SVT Sport, om stoet Antina VT Merelsnest Z som köptes in som föl.

21 ryttare kom till start i derbyt och det skulle visa sig vara en lång och krävande bana. Blott nittonårige Joel Torstenson på familjeuppfödningen Felix startade som nummer tre och fick ett pet på den lätta vita ribban efter banken. Tiden var snabbast av alla och Joel slutade fyra.
- Det känns jätterbra och kul att få rida ett sånt här derby, säger Joel till SVT Sport.

Joel ledde länge på sina fyra fel men så småningom trillade fler fyrafelare in och det såg ut att kunna bli en omhoppning för dem. Helena Lundbäck var första felfria ryttare och det dröjde en bra stund innan tyska Janne Fiedrieke Mayer-Zimmermann säkrade en omhoppning. Allra sista startande Andreas Schou, Danmark, såg sedan till att det blev en trio som gjorde upp om tätplaceringarna.

Helena startade först i omhoppningen och red noggrant och det såg inte ut att gå så fort. Janne satte upp ett högre tempo redan från start men fick ett nedslag i kombination, Andreas var på väg mot en klar seger med över sex sekunder när sista bommen föll och det blev blågul seger.

Falsterbo Derby, 1.50-hoppning med en omhoppning: 1) Helena Lundbäck, Sverige, Antina VT Merelsnest Z 0+0 fel 56,55 sek 2) Andreas Schou, Danmark, Quadrosson Ask 0+4 50,27 3) Janne Friederike Meyer-Zimmermann 0+4 54,28 4) Joel Torstenson, Sverige, Felix 4 143,37 5) Victoria Gulliksen, Norge, Ballenteskin Watch This 4 150,95 6) Stephanie Holmén, Sverige, Cash du Talus 4 161,45 7) Linda Heed, Sverige, Laurien van Orshof 4 167,77 9) Douglas Lindelöw, Sverige, Kimba du Soleil 8 150,87

1.45-tidshoppning: 1) Linda Heed, Sverige, Certina M 0 fel 60,44 sek 2) Rolf-Göran Bengtsson, Sverige, Zuccero 0 61,55 3) Niels Karsten, Nederländerna, Granito Noordenhoek 0 62,32 4) Luca Maria Moneta, Italien, Chilli 0 62,46 5) Peder Fredricson, Sverige, Thelma Hästak 0 63,28 9) Matilda Pettersson, Sverige, Cortino 1287 0 67,48 11) Fredrik Spetz, Sverige, Great Kenney 0 68,69

FREDAG

De internationella klasserna i Falsterbo startade på fredagen. Tre fjärdedelar av OS-laget är på plats tillsammans med ett helt gäng andra svenska ryttare och förstås ett antal utländska. SVT sänder från Falsterbo lördag och söndag.Fredagsmorgonens 1.40-hoppning vanns av Erica Schwartz, före Sissela Smith. Malin Baryard-Johnsson knep sista placeringen efter ett nedslag med åttaårige Reventon.

Peder Fredricson red den nationella 7-årsklassen och vann med Jumper d'Oase, e. Cardento. Finalen för 7-åriga hästar rids på söndag.

RGB_Zuccero_Falsterbo_Bildb.jpg
Rolf-Göran Bengtsson på Zuccero. Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

På eftermiddagen reds kval till Falsterbo Derby och Grand Prix. Rolf-Göran Bengtsson vann Derby-kvalet och Leon Thijssen, Nederländerna, Grand Prix-kvalet. Tvåa i det kvalet var Stephanie Holmén med Flip´s Littel Sparrow, och förbundskapten Henrik Ankarcrona hade helt rätt i sin förutsägelse i veckan att ekipaget snart skulle vara tillbaka på banan.

Kval Derby, 1,40-hoppning: 1) Rolf-Göran Bengtsson, Sverige, Zuccro 0 71,13 2) Andreas Schou, Danmark, Independent (SWB) 0 73,24 3) Hendrik-Jan Schuttert, Nederländerna, Hertogin van de Kouberg 0 73,42 4) Fredrik Spetz, Sverige, Great Kenney 0 75,15 6) Linda Heed, Sverige, Laurien van Orshof 0 75,32
Kval Grand Prix, 1,45-hoppning: 1) Leon Thijssen, Nederländerna, Faithless Mvdl 0 64,32 2) Stephanie Holmén, Sverige, Flip´s Little Sparrow 0 66,41 3) Erica Swartz, Sverige, Jovia 0 67,34

Preliminärt tidsprogram internationella klasser:

Lördag
09.00 – 1.45-hoppning
15.30 – 1.50-hoppning, Falsterbo Derby

Söndag
15.00 – 1.50-hoppning, Grand Prix

SVT1/SVT Play sänder Falsterbo Derby lördag från 15.15 och Grand Prix söndag från klockan 15.00.

Startlistor och resultat