Annons

    Hem / Aktuellt / VM i voltige för juniorer avslutat

VM i voltige för juniorer avslutat

VM i voltige för juniorer är avslutat. De svenska voltigörerna placerade sig mitten av resultatlistan i mästerskapet som gick i Le Mans, Frankrike.

FREDAG/SÖNDAG

Tätt och tufft och ganska ovant. 14-åriga Olivia Neilands och 17-åriga Julia Lindquist slutade mitt i det stora startfältet i Junior-VM i voltige i Le Mans. Och landslagsledaren var nöjd med prestationerna.

- Jag är nöjd med tjejernas insatser här nere, säger landslagsledaren Jessica Neilands. Det var Olivias första och Julias andra mästerskap individuellt. De nådde båda över 7 i slutresultat, och det skilde inte mer än 0,2 poäng till finalplats. Så tätt var det.  

Coronauppehållet är också en faktor som har påverkat.

- Ingen har kunnat tävla på nästan två år, säger Jessica Neilands. Det blir naturligtvis svårare att komma rakt in i ett mästerskap så här. 

 VM-laget Team Svea var också i Le Mans för den trestjärniga CVI-tävlingen, det enda genrepet utomlands inför VM i Budapest om knappt en månad.
Tre seniorlag startade. Team Svea slutade trea efter två holländska lag. Den nya laghästen Braveheart, dressyrstammad och dressyrutbildad, nådde inte höga domarpoäng. I den avslutande finalküren fick han anmärkningsvärt låga 4.060 poäng, medan voltigörerna nådde över 7 för både tekniskt och artistiskt utförande.
- Det här var den här hästens allra första tävling utomlands, säger Jessica Neilands. Det var väl oförtjänt låga poäng, men han är fortfarande ny i detta. 

- På Dickens, vår tidigare laghäst, var vi alla så inkörda, säger lagbasen Ella Filippa Velander. Vi kände honom, och hans galopp, utan och innan. Nu är vi ett helt nytt team, men på allra sista tiden har vi kommit mycket närmare varandra. Braveheart börjar lita på oss, och vi kan lita på honom.
- Braveheart har en så stor galopp. När han går på framåt på volten är det lätt att det drar till utsidan. Vi behöver lära oss att parera och stanna centrerade, uppe på honom.
- Det gäller bara att träna på hemma, konsekvent. Sedan behöver vi fler tävlingstillfällen, vi behöver resa iväg. Varje ny bana, varje nytt underlag gör förutsättningarna lite annorlunda.

Nästa mål för det svenska voltigelaget är VM som går i Budapest 23 - 29 augusti.
Nu är det hårdträning hemma som gäller, säger Jessica Neilands.
- Fokus ligger på VM i Herning 2022 – och, förstås, EM och Junior-VM på Flyinge 2023.

 

På fredagsförmiddagen fortsatte juniorernas mästerskap med küren. Resultatet från torsdagens obligatoriska program och dagens kür räknas samman. De 15 bäst placerade går vidare till lördagens och söndagens avgörande omgångar.

De svenska voltigörerna placerade sig i mitten av resultatlistan, men inte tillräckligt högt för att gå vidare till finalen.

Ställning efter omg 1 (obligatorisk + freestyle): 1) Anna Weidenauer, Österrike 7.980 2) Teresa Czyzova, Tjeckien 7.914 3) Mona Pavetic, Tyskland 7.864
23) Olivia Neilands, Sverige 7.173 27) Julia Lindquist, Sverige 7.091

Kompletta resultat VM för juniorer och CVI3*

På FEI:s hemsida finns en rapport från VM i voltige för juniorer

TORSDAG

Det är den individuella mästerskapsdebutanten Olivia Neilands, 15 år, och 17-åriga Julia Lindquist som gör sitt andra mästerskap som individuell.

Båda tjejerna hör hemma i Svea Voltigeklubb. De tävlar individuellt på hästen Quarterback Haerup med Daniela Fiskbaek som linförare och tränare, och de ingår i VM-laget Team Svea som också är på plats i Le Mans för den trestjärniga CVI som är en förberedelse inför senior-VM i Budapest om en månad.

Junior-VM är ett getingbo med tävlande från sammanlagt 18 länder, med 56 startande i damklassen, 18 unga män i herrklassen och åtta lag. Både Julia och Olivia gjorde fina uppvisningar i den inledande grunden på torsdagsförmiddagen.

- Båda två presterade helt på topp utifrån sin förmåga, sammanfattar landslagsledaren Jessica Neilands. Men det är tuff konkurrens, och det är väldigt tätt.

Olivia Neilands ligger efter öppningen i grunden på tjugofjärde plats, med Julia Lindquist hack i häl på plats 26.

Fredag förmiddag gör juniorerna sin första kür. De femton främsta går därefter vidare till JVM-final med en ny grund och en avslutande kür. Du kan se förmiddagens Kür HÄR

Svenska starttider (klassen börjar 8:30)
10:52:00 Olivia Neilands
10:53:30 Julia Lindquist
båda med Quarterback Haerup

Team Svea med Natalie Brixland, Ella Filippa Velander, Klara Sjöström, Julia Lindquist, Olivia Neilands och Clint Fiskbaek gjorde på torsdagskvällen sin lag-grund, de obligatoriska övningarna. Den alldeles färska laghästen Braveheart, linad av Daniela Fiskbaek, gick hem hos domarna och fick fina hästpoäng i sin internationella tävlingsdebut. De tre lagen i lagtävlingen ligger också tätt efter dag ett.

Dags för Unghäst-VM i Belgien

Unghäst-VM i hoppning avgörs den 23-26 september i Lanaken, Belgien. Här hittar du uttagna hästar, ryttare och starttider.