Annons

    Hem / Aktuellt / Ridskolestart med guldkant

Ridskolestart med guldkant

- Guldet var för hela ridsporten! De här ryttarna har visat att det finns en väg till världstoppen. Nu ska vi tända fler stjärnor och rusta dem med kunskap på resan. Det säger Årets ridlärare Frida Hansson, som laddar för ridskolehöst i världsklass.

På Jutagården och Skultorps RS utanför Skövde har ridskoleterminen nyss dragit igång. Ryttarna stretchar ridmusklerna och hästarna är tillbaka efter ridläger och fyra veckors vila samtidigt som det strömmar av förväntansfulla ryttare till ridskolan.
- Vi kör lektioner för fullt men det är viktigt att hästarna men även ryttarna får en igångsättningsperiod efter semestern, säger Frida Hansson.
Alla elever bör få med sig djupare insikter om vad det innebär att ha egen häst, och vikten av vila för att förebygga skador, menar hon.
- Hästar är inga maskiner som kan gå för fullt hela tiden. Kunskapen om hur man trappar upp och trappar ner träningen är en del i hästvälfärden och i undervisningen. Vad är det som gör att hästarna mår bra? Det måste vi också visa upp för eleverna, så att de förstår och får vara med och skapa förutsättningar för det.

Så här vid terminsstart blir det bland annat många skrittlektioner med fokus på sits och inverkan.
- Bra lektioner betyder inte flås och högt tempo. Nu är det perfekt att lägga mer tid på ryttarna, komma in i rätt mood och lugnt sätta alla bitar i sitsen på plats.

-Vi kör en slags yoga till häst kan man säga, går igenom hela kroppen, långsamt och korrekt, andas in och andas ut och hittar ett ”flow”. Efteråt är eleverna superavspända, trötta och jättepositiva.

Jutagården_Skövde_Frida_Hansson-6-Nyhetsbild,slider1000x667.jpg

Frida är väl bekant med alla elever. Få slutar att rida på Jutagården, desto fler vill börja.
- Ingen lämnar sin plats och jag vet inte när jag satte in en ny vuxen elev i en ridgrupp. Många har ridit här i över 15 år, säger hon och skrattar
- Vi har 167 personer i en aktiv kö just nu, det vill säga att man aktivt svarat att man vill ha kvar sin plats.
Pandemin har varit ett stort slag för hela samhället men också gjort att trycket på många ridskolor – har ökat.
- Det känns som om många rannsakat sina liv, satt saker på paus och funderat på vad som egentligen är viktigt. Då har många sökt sig till stallet och hästarna, säger Frida.

Sverige har en ridskola i världsklass och en unik möjlighet att erbjuda ridsport för många. Alla ryttare har rätt till samma utbildning och få möjligheten att lära mer.

Alla har rätt till samma kunskap!

Frida Hansson som fick utmärkelsen Årets ridlärare 2020, ett pris som delas ut i samarbete med Granngården.
Hon drivs av kärleken till hästarna och älskar mötet med eleverna på deras kanske bästa stund i veckan. Frida brinner för att ge alla elever, oavsett ambitionsnivå, samma grundliga utbildning.
- Sverige har en ridskola i världsklass och en unik möjlighet att erbjuda ridsport för många. Alla ryttare har rätt till samma utbildning och få möjligheten att lära mer.
- Man vet ju aldrig på förhand vem som är en talang. Kanske blir den som började rida en gång i veckan världsstjärna en dag, och då ska kunskaperna finnas där.
- Vårt ansvar är tro på våra elever, göra kunskapen tillgänglig så att eleven kan nå sina mål och få med sig bra grundridning och hästkunskap från ridskolan. Ett bra tips till alla ryttare är att spendera mycket tid i stallet och på läktaren, se mycket bra ridning men också hästhantering.

De gjorde det här för oss i hela ridsporten och de gjorde det så snyggt, så hästvänligt och med ett sådant horsemanship!

Gulduppvisning som smittar av sig

Tid och gedigen kunskap är viktiga framgångsnycklar i ridsport. Något som vårt svenska guldteam bevisade så tydligt igenom lagguldet och det individuella silvret i OS.
- Respekt! Verkligen respekt, säger Frida med eftertryck.  
Liksom så många svenskar följde hon hopp-rysaren och firade de blågula framgångarna.
- De gjorde det här för oss i hela ridsporten och de gjorde det så snyggt, så hästvänligt och med ett sådant horsemanship!
- Jag menar många kan hoppa högt, men alla de här små, små detaljerna bakom medaljerna, i träningen och förberedelserna som gör att de kan göra sådana här prestationer i så många dagar. Det är så imponerande!

Guldfebern har fått fler att blir nyfikna på ridsporten och förstå vad vi hästmänniskor håller på med., menar Frida.
På ridskolan kommer man fortsätta att frossa i medaljerna, inspireras och sprida framgångsnycklar för att tända nya ridsportstjärnor.
- Ödmjukheten inför ny kunskap och förståelsen för att det finns tusen nivåer av varje moment i ridningen som hela tiden kan förädlas. Det är jätteviktigt att förstå.

- Vi på ridskolan ska skapa förutsättningarna genom att rusta ryttare med rätt kunskap. Det är guld värt.