Annons

    Hem / Aktuellt / Nio nya SM-medaljörer korade

Nio nya SM-medaljörer korade

Viktor Melin, Selma Hammarström och Ebba Danielsson blev nya svenska mästare när finalerna i Folksam SM i hoppning utomhus avgjordes på söndagen.

Seniorer

SM-medaljörerna Seniorer 210815 RT.jpg

Östergötland är ett farmgångsrikt ridsportdistrikt. Vid Folksam SM i hoppning på Mantorps trav-arena red östgötarna hem både guld och silver i seniorklassen.

Viktor Melin från Åby Ridklubb red sitt andra SM-guld med stoet Atina. Det första kom 2019 i Södertälje. Silvret tog regerande inomhusmästare Sissela Smith hem med Casimero CC. Även Sissela rider för Åby Ridklubb.

Victor erkände omgående att det här SM-guldet var hans finaste seger.
- Jag visste att det var tufft att ha Sissela startande efter mig, säger Viktor, som lyssnade på pappa Pelle som varit framgångsrik på tävlingsbanorna.
Pappa sa att det handlade om två tidsfel.

Hästen Atina är speciell i flera synvinklar. Hon är otroligt ambitiös men kan hitta på saker ibland. Efter förra SM-guldet blev hon skadad och fick vila till i våras. Sakta men säkert har Viktor klättrat uppåt igen.
-Nu vill jag gärna komma ut och rida internationellt igen, säger Viktor.

Bredvid Viktor sitter klubbkamraten Sissela Smith som gjort fina rundor med Casimero CC.
-Vi har bara haft ett nedslag under tre klasser, konstaterar Sissela.
Men blicken säger att Sissela är djupt besviken. Guldet var det som gällde för Sissela.

Bronset hamnade på västkusten genom Linn Widmark från Billdalmed hästen Coleburn. Linn har tävlat en hel del internationellt.
- Men nu tävlar jag mest på hemmaplan, berättar Linn.

Alla har anmält intresse och lär få resa utanför Sveriges gräns. Förrådet av internationella ryttare från Sverige behöver alltid fyllas på.

Resultat seniorer totalt

Young rider

SM-medaljörer YR 210815 RT.jpg

Selma Hammarström har just vunnit YR-SM vid SM på Mantorp med hästen Seed
- Så roligt att få vinna, sa Selma med ett stort leende.

Hon är en i den framgångsrika skaran av syskonen Hammarström. Syskonen Hammarström tränar alla för Shane Carey och framgångarna kommer slag i slag. Lillasyster Ellen har redan ridit hem ett guld i kategori D ponny och nu är Selma på språng för att se brorsan Ingemar i juniorfinalen.
- Det ska bli spännande, menar hon. Värre än att rida själv.

Bakom Selma jagade Filippa Enmark från Jump Club Ridsportförening. Filippa tränar och stöttas av Py Jägerden. På bronsplats debutanten i 150-hoppning Erik Dahnelius, från Dagstorp med hästen Fay.
- Det var planen att debutera här vid SM, säger Erik.

Resultat young rider totalt

Juniorer

SM-medaljörerna Juniorer 1 210815 RT.jpg

I juniorernas final handlade det om Ebba Danielsson från Närke tävlande för Strömsholms Ridsportförening. Ebba red Chopard 19 som också var hennes reservhäst vid EM i Portugal.
- Det här var jätteroligt, säger hon och klappar om Chopard.

Ebba har fint stöd av mamma Eva, som själv varit farmgångsrik tävlingsryttare.  Bakom Ebba skuggade Lilly Landgren från Kalmar med Touch of Chilli. På tredje plats ännu en Hammarström, Ingemar med fina hästen Nicoline d´Or.
- Nu vill jag bara hem och träna mer så vi blir bättre, säger Ingemar.

Nästa år utomhus-SM rids på Sundbyholms travbana, efter samma mönster som på Mantorp.

Resultat juniorer totalt

SM-fotograf: Roland Thunholm

FREDAG

Sissela Smith-Casemiro 210813 RT.jpg

Tiden är en faktor vid SM. För seniorerna var det få som klarade maximitiden i omgång 2. En mästerlig ritt gjorde regerande inomhusmästaren Sissela Smith från Åby Ridklubb med mästarhästen Casimero CC.

Bakom Sissela jagar klubbkompisen Viktor Melin med sin mästarhäst Atina. Dagen till ära hoppade Atina vattengrav med bravur, annars kan det vara en stötesten. Viktor vann inomhus-SM 2019.

Sissela har en plan för söndagens final.
- Fokuserad i grundomgången och så satsa i omhoppningen.

Felfri i denna omgång var också Filip Ågren med Malin Baryard Johnssons OS-häst från Rio, Cue ChAnna.

- Hon tycker det är kul numera, kommenterade Filip som fick stöd av Pam Persson ägare till stuteri Arch. Så det här lär bli hennes melodi i framtiden.

Inför finalen är det jämt i toppen, sex ryttare ligger inom ett nedslag från ledaren Sissela Smith.

Seniorer ställning efter kval 2 

Filippa Enmark-King Kong vant Valissenhof 210813 RT.jpg
Filippa Enmark på King Kong van´t Valissenhof. Foto: Roland Thunholm

Filippa Enmark tog hand om ledningen i young rider-klassen efter andra omgången, med fina hästen King Kong van´t Valissenhof som hon haft stora framgångar under våren.

Filippa rider för Jump Club Ridsportförening och tränar för Py Jägerden, som rider SM för seniorer. Py hjälper till med framridning och bangång så mycket hon kan men Filippa har lärt sig att ta hand om sig själv.

Hon skuggas inför finalen av Selma Hammarström med Seed, mindre än två fel bakom, så det blir spännande i finalen. Trea är Mette Grönland från Djursholm, mindre än ett nedslag bakom Selma.

Young rider ställning efter kval 2

Ebba Danielsson-Chopard 3 210813_1000.jpg
Ebba Danielsson på Chopard Foto: Roland Thunholm

Framgångarna fortsätter  för Ebba Danielsson som håller sig kvar i ledningen i JSM i hoppning. Hon delar den med Mathilda Bohlin från Flyinge. Ebba rider Chopard 19 och var i topp redan i första omgången, tidshoppning.

Mathilda Bohlin tränar och rider för vad hon kallar nörden Jens Fredricson som just nu rider nationshoppning i Norge.
- Det gäller bara att jogga ur musklerna inför finalen, menade Mathilda på bästa Fredricson-sätt.

Ebba laddar på sitt sätt och har telefonkontakt med tränare Pether Markne.

Juniorer ställning efter kval 2

TORSDAG

Ebba Danielsson-Chopard 1 210812 RT_1000.jpg

Först ut var juniorerna. Ebba Danielsson valde rätt häst i första kvalet till Junior-SM. Hon vann med EM-reserven Chopard.
- Vi valde bort honom vid EM men nu fick han chansen. Min EM-häst får vila, berättar hon.

Ebba rider för Strömsholms Ridsportförening och har haft stora framgångar. Hon skuggas av ett gäng rutinerade juniorer, så nästa kval imorgon fredag blir spännande.

Resultat kval 1 juniorer

I young rider-klassen blev det dubbelt Jump club i topp. Kajsa Björe på fine Emmily vann klassen före Filippa Enmark på King Kong van't Valissenhof.

Resultat kval 1 young rider

I seniorklassen tog Matilda Petterson, Strömsholms Ridsportförening, täten före Alice tapper, junp Club, på Doge Dogelito.

Resultat kval 1 seniorer

Se SM-finalerna direkt

Equisport sänder från SM och du kan se dem här på ridsport.se utan kostnad. Finalerna kommenteras av Sara Johansson, Svenska Ridsportförbundet, tillsammans med kunniga bisittare.

Fullspäckat program vid Strömsholmsdagarna 2022

Äntligen är sommarens stora nationaldagstävlingar på Strömsholm tillbaka! Årets evenemang är fullspäckat med sport – SM i dressyr, paradressyr och final i Folksam Ponnyallsvenska är bara några av höjdpunkterna.