Annons

    Hem / Aktuellt / 09 / Svenska hopplaget tvåa i Aachen Nations Cup

Svenska hopplaget tvåa i Aachen Nations Cup

CHIO Aachen, den stora ridsporttävlingen i Tyskland, arrangeras under veckan. Sveriges hopplag var länge med i kampen om att försvara 2019 års seger i prestigefyllda Nations Cup men slutade till sist på en andra plats.

Prestigefyllda Aachen Nations Cup avgjordes på torsdagskvällen med åtta deltagande nationer.

Först ut för Sverige var Petronella Andersson och Castres Van De Begijnakker Z som slutade på åtta fel. Därefter fick Jens Fredricson och Markan Cosmopolit till en felfri ritt. Tredje ryttare för Sverige var Annika Axelsson som hade ett nedslag med Cleo Z. Sist ut var Angelie von Essen och Al Capone som satte nollan och Sverige var därmed med i matchen inför andra rundan med totalt fyra fel efter ett struket resultat.

Strax därefter var det dags ekipagen att ladda om och återigen ge sig in på den storslagna gräsbanan i Aachen. Petronella Andersson och Annika Axelsson hade ett nedslag vardera, men genom felfria ritter från både Jens Fredricson och Angelie von Essen slutade laget på totalt åtta fel. Det skulle visa sig räcka hela vägen till ett silver, efter USA som slutade på fyra fel. 

– Jag är otroligt stolt över ryttarna, det är en fantastisk prestation. Att komma hit med ett lag som inte varit på denna nivå innan och de tar sig an banan på det här viset gör mig väldigt stolt, säger Henrik Ankarcrona, lagkapten för Sverige.

Förra gången tävlingen genomfördes 2019 tog Sverige hem segern.
– Vi hade inga förväntningar i år mer än att ryttarna skulle gå in och få hästarna att hoppa väl. Det är alltid svårt att veta hur långt det ska räcka – men det är otroligt stort med en andraplats, fortsätter Henrik Ankarcrona.

Sverige fortsätter att leverera även efter sommarens fina framgångar under OS och EM, vad säger det om svensk hoppsport?

– Jag tror det säger att vi gjort bra saker under väldigt lång tid. Sedan handlar det även om att framgång föder framgång. Alla ryttare dras med i prestationerna och vill inte vara sämre, det väcker en otrolig glöd.

Tävlingarna avslutas på söndag klockan 13:30 med den prestigefyllda klassen Aachen Grand Prix.

RESULTAT Nations Cup

1) USA - 4 fel (Jessica Springsteen 0+8 fel, Lucy Deslauriers, 0+4 fel, Brian Moggre, 0+0 fel, Laura Kraut, 4+0 fel)

2) Sverige - 8 fel (Petronella Andersson, 8+4 fel, Jens Fredricson, 0+0 fel, Annika Axelsson, 4+4 fel, Angelie von Essen, 0+0 fel)

3) Frankrike - 12 fel (Kevin Staut, 4+4 fel, Marc Dilasser, 0+0 fel, Nicolas Delmotte, 4+0 fel)

Fullständig resultatlista

Hopptävlingarna pågår tisdag till söndag med en rad olika klasser. Veckan startade bra med en rad svenska placeringar - en tredjeplats för Erica Swartz och Madonna och en nionde plats för Jens Fredricson Karmel van de Watering i onsdagens 1,45-hoppning. I 1,50-hoppningen slutade Petronella Andersson och Halita på en femte plats.

1,45-tidshoppning: 1) Felipe Amaral, Brasilien, Germanico T 0 57,74 2) Laurent Goffinet, Frankrike, Absolut de Lacke 0 62,75 3) Erica Swartz, Sverige, Madonna 0 63,65 9) Jens Fredricson, Sverige, Karmel van de Watering 0 67,84

1,50-hoppning: 1) Darragh Kenny, Irland, Volnay du Boisdeville 0+0 31,47 2) Marc Dilasser, Frankrike, Chamann Has 0+0 32,25 3) Lillie Keenan, USA, Agana van het Gerendal Z 0+0 32,86 5) Petronella Andersson, Sverige, Halita O 0+0 34,72

Arrangörens hemsida
Start- och resultatlistor
ClipMyHorse sänder

DRESSYR

Följ dressyren i Aachen HÄR

FÄLTTÄVLAN

I fälttävlan har Sverige fått två individuella platser och här startar Linda Algotsson med Fair Spot och Viktoria Carlerbäck med Zlatan.

Tidsprogram fälttävlan

Fredag 17 september
08.30 Dressyr
17.45 Hoppning

Lördag 18 september
09.30 Terräng

Arrangörens hemsida
Start- och resultatlistor
ClipMyHorse sänder

CHIO Aachen har också en tävling för fyrspann, men i år utan svenskt deltagande.

Finalklara lag i Folksam Ponnyallsvenska

Nu är samtliga tio lag klara för lag-SM final i Folksam Ponnyallsvenska. Finalen rids 12-14 november på Strömsholm.