Annons

    Hem / Aktuellt / 09 / Sverigeponnyn fortsätter växa

Sverigeponnyn fortsätter växa

Den omåttligt populära ponnycupen Sverigeponnyn fortsätter att växa, och nu är äntligen årets kvaltävlingar färdiga.

Till säsongen 2021/2022 bjuds C-ponnyekipagen på hela 15 kvaltävlingar fördelade från norr till söder, med stor final under Gothenburg Horse Show.

Det är viktigt att det finns möjlighet även för ekipage på Lätt B-nivå att få chansen att starta i en arena som Scandinavium.

- Det känns såklart väldigt bra att ge ännu fler ekipage chansen att kvala in till Scandinavium, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg Horse Show.

- Sverigeponnyn, som ju ersatte GP-ponnyn 2017, är en bra instegsklass för de yngre ryttarna. För oss är det viktigt att det finns möjlighet även för ekipage på Lätt B-nivå att få chansen att starta i en arena som Scandinavium. Efter att ha jobbat med ponnycupen under lång tid vet vi med säkerhet att det är väldigt utvecklande för våra ryttare.

Sverigeponnyn är öppen för ryttare födda 2004-2011 som rider C-ponny i Lätt B-hoppning. Tävlingen är rikstäckande med totalt 15 kvaltävlingar i hela Sverige. Sverigeponnyn avgörs genom Inverkansbedömning där en domare genom ett protokoll bedömer ryttarens sits, inverkan, följsamhet, tempo och vägval. 

I varje kvaltävling finns maximalt 80 platser. Ryttare får endast starta med en ponny i ett kval. Sverigeponnyn är öppen för ponnyryttare som inte är, eller har varit, kvalade att rida SM i ponnyhoppning. Har ryttaren ridit final i Sverigeponnyn eller GP-Ponnyn tidigare år räknas ryttaren som överkvalificerad.

Att rida i Scandinavium är en dröm för många ryttare från ung ålder.

Landslagsledare i ponnyhoppning, Sofia Bengtsberg, är positiv till Sverigeponnyns utformning.
- Jag är mycket glad över att Gothenburg Horse Show ger Sveriges C-ponnyryttare den här möjligheten. Formatet med inverkansbedömning i både kval och final har en tydlig röd tråd genom hela cupen, vilket ger ryttarna en möjlighet att utveckla sin ridning och samarbete med sin ponny. Att rida i Scandinavium är en dröm för många ryttare från ung ålder. Genom Sverigeponnyn har ponnyryttare från hela landet möjlighet att förverkliga den drömmen. 

Kvaltävlingar 2021

V. 42 Luleå Ridklubb, Vetlandaortens Ryttarförening
V. 43 Skoglsottens Ryttarförening
V. 44 Eskilstunaortens Ryttarförening, Gävle Ridsällskap, Timrå Hästsportförening
V. 45 Skultorps Ryttarsällskap
V. 46 Ljungby Ridklubb
V. 47 Kalmar Hästsportklubb
V. 48 Åsbo Ponnyklubb

Kvaltävlingar 2022

V. 1 Helsingborgs Fältrittklubb
V. 2 Hallsta Ridklubb (torsdag 6/1, helgdag)
V. 3 Umeå Ryttarförening
V. 4 Billdals Ridklubb, Södertälje Ridklubb

Semifinal och final

V. 8 Gothenburg Horse Show

Fullständiga regler

Finalklara lag i Folksam Ponnyallsvenska

Nu är samtliga tio lag klara för lag-SM final i Folksam Ponnyallsvenska. Finalen rids 12-14 november på Strömsholm.