Annons

    Hem / Aktuellt / Anna Nilsson SM-vinnare på Gärds

Anna Nilsson SM-vinnare på Gärds

Anna Nilssons fantastiska lilla sto Candy Girl är nu 16 år och avslutar karriären efter helgens fälttävlansfest på Gärds och hon gör det på bästa möjliga vis - med SM-guld!

-Det känns bra och verkligen jättekul att hon får avsluta med flaggan i topp, säger Anna Nilsson, som ridit Candy sedan stoet köptes från Tyskland som fyraåring.
- Vi sa hela tiden att hon är för liten, det kommer inte att bli något men hon har gått allt från unghästtävlingar och vunnit ända upp till fyrstjärnig klass, säger Anna.

Nu är planen att betäcka Candy och se om hon kan föra sina kvalitéer vidare till en ny generation fälttävlanshästar. Anna har nu ett par yngre förmågor i stallet, en fyraåring som var trea i Breeeders Trophy-finalen på lördagen undan Annas tidigare tävlingshäst Alice och en sexåring från Irland som är på gång upp i tvåstjärnig klass.

Helgens fälttävlansmeeting arrangerades av Kristianstad International Eventing på Gärds fina anläggning. Det var internationella klasser som också omfattade Folksam SM i fälttävlan och dessutom unghästfinaler i både Breeders Trophy och R&B Eventer Unghästchampionat. Dessutom enstjärnig ponnyklass där hemmaryttaren Moa Elofsson vann med Waterloo.

Seniorer SM-medaljörerna fälttvälan 1 211017 RT_1000.jpg
Anna Nilsson får testa guldkvalitén. Foto Roland Thunholm

SM i fälttävlan seniorer
1) Anna Nilsson/Candy Girl 31,1 straff
2) Aminda Ingulfson/Joystick 33,8
3) Jonna Britse/Quattrino 34,4

Elvira Rosenberg-Guy 2 211017 RT_1000.jpg
Elvira Rosenberg. Foto Roland Thunholm

SM i fälttävlan young rider
1) Elvira Rosenberg/Guy 46,7 straff
2) Elsa Enskär/Balotelli 56,8
3) Maya Andersson Gouveia/She’s My Master 63,3

Alice Klarfelt-Anolanda 2 211017 RT_1000.jpg
Alice Klarfelt. Foto Roland Thunholm

SM i fälttävlan juniorer
1) Alice Klarfelt/Anolanda D
2) Wilma Nyhlén/Stinger 35,9
3) Sofia Lindh-Young/ Nike-Irmelin 36,6

Juniorer SM-medaljörer 1 211017 RT_1000.jpg
Junior-medaljörerna. Foto Roland Thunholm

Young Rider SM-medaljörerna 1 21107 RT_1000.jpg
Young rider-medaljörerna. Foto Roland Thunholm

Elvira Rosenberg-Guy 5 211017 RT_1000.jpg
Per Bergström från Svenska Ridsportförbundets styrelse delade ut SM-medaljerna. Här YR-vinnaren Elvira Rosenberg. Foto Roland Thunholm

Fälttävlan CCI3*, totalt: 1) Emelie Lindgren Laumann, Norge, Heinsgaardens Chillo 30,5 straff 2) Anna Siemer, Tyskland, Naughty Girl 30,7 3) Anna Nilsson, Sverige, Candy Girl 31,1 straff 4) Aminda Ingulfson, Sverige, Joystick 33,8 5) Svenja Eckert, Tyskland, d'Accord 34,3 6) Jonna Britse, Sverige, Quattrino 34,4

Fälttävlan CCI2*, totalt: 1) Dirk Schrade, Tyskland, Cinterella 30,3 straff 2) Louise Romeike, Sverige, Rockett 31,7 3) Maja Hach, Danmark, Birkegaardens Beyonce 31,9 4) Karolina Stenfeldt, Sverige, Fred Astaire 32,6 7) Alice Klarfelt, Sverige, Anolanda 34,0

Vinnare i R&B Eventers Unghästchampionat:
5-åringar - Anna Freskgård på Don Pedro
6-åringar - Christoffer Forsberg med hingsten Watermill Wedgwood.
7-åringar - Aria Ramkali på Flanders.

Resultat SM och internationella klasser

Resultat nationellt och unghästklasser

LÖRDAG

Den svenska fälttävlanssäsongen avslutas med en riktig fälttävlansfest hos Gärds Ryttarförening. Under lördagen reds dressyr och hoppning och inför söndagens terräng ligger Anna Nilsson på Candy Girl i ledning. Equisport.tv sänder direkt.

Folksam SM i fälttävlan för seniorer och young rider ingår i den trestjärniga internationella klassen, som hade hela 54 ryttare till start. Klassen leds av Emelie Lindgren Laumann från Norge  på 30,5 straff, före Anna Siemer, Tyskland på 30,7.

Bästa svenska ryttare Anna Nilsson på Candy Girl ligger trea i klassen 31,1 straff och leder SM inför söndagens terräng. Direkt efter henne i resultatlistan finns Katrin Norling på Fernando-Ukato med 33,2 straff och Aminda Ingulfson med Joystick på 33,8.

Bästa svenska young rider är Elvira Rosenberg, Hermanstorp, på Guy med 46,7 straff.

32 ryttare startade den tvåstjärniga internationella klassen, som leds av tyske Dirk Schrade på 28,3 straff före Maja Hach, Danmark med 30,3. På tredje plats ligger Louise Romeike med Rockett på 31,7 och på fjärde Karolina Stenfelt med Fred Astaire på 32,6

Klassen innefattar också SM för juniorer och här leder Alice Klarfelt som ligger på en fin sjunde plats i klassen med 34,0 straff.

Christoffer Forsberg-Camille K 211016 RT_1000.jpg
Christoffer Forsberg på Camille K. Foto: Roland Thunholm

Under lördagen avgjordes också Breeders Trophy-finalerna för fyra- och femåriga hästar och det blev ston i täten i bägge klasserna.  Fyraårsklassen vanns av Canela med Jenny Glebenius i sadeln och femårsklassen av Camille K, ryttare Christoffer Forsberg. Breeders Trophy för sexåringar ingår i den tvåstjärniga klassen.

Resultat 4-åringar

Resultat 5-åringar

Övriga klasser avgörs med terräng under söndagen. Equisport sänder och du kan se Folksam SM i fälttävlan HÄR utan kostnad

Säsongsavslutning ned fälttävlansfest hos Gärds RF

Kristianstad International Eventing fick en rivstart förra året när arrangören med kort varsel ordnade en internationell fälttävlan i Sverige på hösten. I år utökas evenemanget även med Folksam SM för seniorer, juniorer och young rider samt finaler i SWB Breeders Trophy och R&B Eventers unghästklasser. Det blir också en nationell ponnyklass.

-Vi är väldigt glada och stolta över att Kristianstad International Eventing arrangerar den här tävlingen med såväl SM för seniorer, young rider och juniorer som för internationella ryttare och unga, lovande hästar, säger Andrea Barth, verksamhetschef på Svenska Ridsportförbundets sportavdelning.

SM arrangeras i samarbete med Svenska Ridsportförbundets huvudsponsor Folksam och ingår i de internationella klasserna. Seniorer och young rider rider trestjärnig klass och juniorerna tvåstjärnig.
- Det är fantastiskt roligt att få förtroendet att anordna ett SM här på Gärds, säger tävlingsledare Nils-Arne Pedersen.

De två senaste åren har SM i fälttävlan ridits på Segersjö och guldmedaljerna hamnat hos familjen Adnervik, 2019 var det pappa Henrik som vann och förra året var det dottern Ebba. Båda är anmälda till årets SM för att försöka behålla medaljerna inom familjen.

Vi har anmälningar från sju nationer inklusive Tyskland, Indien och Japan.

Intresset för att rida på Gärds fina terrängbana är stort, även internationellt.
- Vi har anmälningar från sju nationer inklusive Tyskland, Indien och Japan, konstaterar Nils-Arne Pedersen.
Från Tyskland kommer sex ryttare, bland annat Anna Siemer som nyligen var med i det tyska EM-silverlaget, Dirk Schrade som startade individuellt i EM samt mycket rutinerade Peter Thomsen.

Tre fjärdedelar av det svenska bronslaget från EM i Avenches är anmälda, hemmaryttaren Malin Josefsson rider sina yngre hästar och Christoffer Forsberg får bråda dagar med flera starter. Malin Petersen, ursprungligen från Gotland och nu baserad i Tyskland, kommer och likaledes Tysklandsbaserade och medaljmeriterade Louise Romeike.

Hemmaklubben Gärds Ryttarförening kan också stoltsera med nyblivna NM-medaljörer i startfältet, Saga Wetterquist, lagguld juniorer och Moa Elofsson som tog individuell guldmedalj på ponny.

- Det blir unikt med en fälttävlan som omfattar allt från nationella ponny- och unghästklasser till SM och internationell nivå och första gången finalerna i Breeders Trophy och R&B Eventer arrangeras tillsammans med SM, säger Nils-Arne Pedersen.

-Anläggningen hos Gärds Ryttarförening har ett utmärkt läge, hela området är väl samlat och det är en fantastisk terrängbana med bra underlag så vi önskar alla ryttare stort lycka till, säger Andrea Barth.

Folksam är idrottens försäkringsbolag och är sedan flera år stolt samarbetspartner till Svenska Ridsportförbundet och Svenskt Mästerskap.

Preliminärt program

Fredag 15 oktober
Från 09.50 Dressyr och hoppning för Breeders Trophy 4- och 5-åringar
16.00-17.00 Dressyr CCI3* del 1

Lördag 16 oktober
Från 08.00 Dressyr och hoppning CCI3* del 2, CCI2*, CCNP1*, CCN100, CCN2*
Från 11.00 Terräng Breders Trophy 4- och 5-åringar

Söndag 17 oktober
Från 08.30 Terräng CCN100, därefter CCNP1*, CCN2*, CCI2* och CCI3*.

SM-klasserna ingår i:
CCI3* - seniorer och young rider (upp till 21 år)
CCI2* - juniorer (upp till 18 år)