Annons

    Hem / Aktuellt / Beslut från RIN i ”domarärendet”

Beslut från RIN i ”domarärendet”

Svenska Ridsportförbundet har fått Riksidrottsnämndens beslut om den dressyrdomare som under hösten fråntagits sin domarauktorisation efter ett beslut av förbundets juridiska utskott.

Av RIN:s beslut framgår att ärendet har prövats i fel instans hos Svenska Ridsportförbundet. Förbundet skickar därför ärendet vidare till disciplinnämnden.

Riksidrottsnämnden skriver i sitt beslut att ärendet borde ha behandlats som ett bestraffningsärende enligt 14:e kapitlet i Riksidrottsförbundets stadgar. RIN skriver vidare att det därför saknats förutsättningar att återkalla dressyrdomarens auktorisation på det sätt som skett.

Svenska Ridsportförbundet har under fredagen tagit del av beslutet och lämnar ärendet vidare för behandling till förbundets disciplinnämnd.

– Vi tycker att det är bra att RIN har prövat ärendet. En öppen samtalskultur är viktig för oss, en kultur där varje person tar sitt ansvar. Det är viktigt att se, och agera, när något inte är som det ska. Men det innebär inte att sprida skvaller, hot och hat i sociala medier. Men det är viktigt att arbetet tar rätt vägar och att idrotten står upp för nolltolerans mot alla former av övergrepp och trakasserier, även på nätet, säger Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster.

– När man har ett förtroendeuppdrag för Svenska Ridsportförbundet, som att vara till exempel domare, ställer det krav på att respektera förbundets värdegrund. Näthat och förtal är oacceptabelt inom idrotten. 

Idrottsrörelsen håller ut

Idrottsrörelsen kan fortsatt hålla igång verksamheten, även med Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer som börjar gälla onsdag den 8 december. Alla behöver hjälpas åt med att hålla avstånd och undvika trängsel.