Annons

    Hem / Aktuellt / Grönt kort - basen inför tävlingsstart

Grönt kort - basen inför tävlingsstart

Alla som tävlar, från inbjudningstävling och uppåt ska ha tagit Grönt kort, oavsett om man är häst- eller ponnyryttare, kusk eller voltigör. För dig som tog Grönt kort innan 2011 finns en del nyheter inför 2022.

Grönt kort är ett bevis på att du har den breda grundkunskap som behövs inför en tävlingsstart.

Grönt kort-utbildningen är digi/fysisk. De första åtta avsnitten genomförs som en webbutbildning i text och film, och den andra delen genomförs tillsammans med en kursledare.

Grönt kort lägger grunden för vad du behöver veta för att börja tävla med förberedelser, regler och själva tävlingen, men i den nya reviderade utbildningen som kom 2021 finns fler avsnitt.

Inledningsvis får du en genomgång av Svenska Ridsportförbundet är och står för.
Att vi behandlar våra hästar på rätt sätt, och sätter deras välfärd först, är självklart, men i ett avsnitt om Hästens välfärd finns som en påminnelse om detta.

I ridsporten är det inte bara viktigt hur vi behandlar våra hästar och ponnyer, det är lika viktigt hur vi behandlar och bemöter varandra.
De etiska riktlinjerna, Code of conduct och de tio ledstjärnorna ska alltid finnas med dig.

När du gått igenom kapitlen Tio ridsportgrenar, Tävlingar och svårighetsgrad, Tävlingsreglemente, Väl förberedd, Före tävling, På tävlingsplatsen samt Efter tävling, och svarat på frågorna, har du en grund för hur ridsportens tävlingar går till och är redo för en träff med kursledaren.

När du gör delproven i webbmiljö får du använda Tävlingsreglementet, TR, för att söka information. Delproven rättas automatiskt och samtliga måste vara godkända med alla rätt innan den fysiska kursen.   

HÄR kan du läsa mer om Grönt kort 

För dig som tog Grönt kort tidigare än 2011, och inte har registrerat det i TDB – detta gäller från 1 januari 2022

För att tävlingsryttare ska vara uppdaterade på gällande regelverk införs nya rutiner för registrering av Grönt kort från och med 1 januari 2022. Syftet är att alla tävlande ska ha aktuella kunskaper om tävlingsregler, hästvälfärd, säkerhet och värdegrund.

Ridsport är en idrott i utveckling och mycket har hänt inom tävlingsverksamheten vad gäller regler med mera. Tävlingsreglementet uppdateras vartannat år, det har bland annat kommit ett nytt regelverk mot dopning och otillåten medicinering, detta är ryttarens ansvar att känna till.

För att följa och säkerställa det ovan beskrivna behöver du som tagit grönt kort tidigare än 2011, men inte registrerat det i TDB, Tävlingsdatabasen, göra följande:

  1. Ryttare som tagit Grönt Kort innan 2011 och kan intyga detta genom en bild på det fysiska Gröna kortet skall genomgå webbutbildning samt göra ett slutprov för att få Grönt Kort registrerat i TDB. Vi rekommenderar att gå hela Grönt kort kursen där du får möjlighet att fördjupa dina kunskaper ytterligare tillsammans med kursledare och andra kursdeltagare i förening. Webbutbildningen kostar 150 kronor.
  2. Ryttare som tagit Grönt Kort före 2011 och inte kan intyga det, skall av ovan nämnda anledning genomgå Grönt Kort kursen i sin helhet.

Den nya rutinen gäller från och med 1 januari 2022.

Vanliga frågor och svar

Jag tog grönt kort för 25 år sedan, har inte varit aktiv sen dess eller registrerat grönt kort i TDB samt saknar ett fysiskt grönt kort. Måste jag gå om hela kursen?
Ja, det är viktigt att vara uppdaterad innan man ger sig ut på tävlingsbanan och det har hänt mycket sedan dess. Kontakta Grönt kort-ansvarig i din förening eller hör med ditt distrikt som kan ge dig information om när nästa Grönt kort-kurs startar.

Jag har mitt Gröna kort kvar, kan jag ta en bild på det och få det registrerat i TDB?
För att du ska vara uppdaterad och ha aktuell kunskap behöver du köpa det webbaserade utbildningsmaterialet, när du gjort klart det ska du göra ett prov med en kursledare. Därefter kan ditt distrikt registrera det Gröna kortet på din profil i TDB.

Vart vänder jag mig om jag vill göra ett prov?
Fråga i första hand om din förening har kursledare för Grönt kort. Hör annars med distriktet som du tillhör.

Hur får jag tillgång till det webbaserade utbildningsmaterialet?
Via SISU-Idrottsböcker, klicka HÄR för att komma direkt till materialet. 

Jag tog Grönt kort efter 2011 och vill ha det registrerat för att jag ska börja tävla, vad gäller då?
Vi uppmuntrar till att genomgå det webbaserade utbildningsmaterialet för att friska upp kunskaperna om du inte varit aktiv på länge. Ta därefter kontakt med ditt distrikt för att få veta vad som gäller för registrering. 

Vad räknas som intyg?

En bild på ditt Gröna kort

Alla nyheter från VM i Herning

Här hittar du alla nyheter från VM i Herning. Läs om hoppningens dubbla guld, paradressyrens kürfinal, dressyrens magiska avslutning, voltigens rekordklasser och mycket, mycket mer.