Annons

    Hem / Aktuellt / Steffi och Sparven tillbaka på toppen

Steffi och Sparven tillbaka på toppen

Grevlundas stjärnskott Stephanie Holmén och Flip’s Little Sparrow är tillbaka i hetluften. Efter ett längre uppehåll har de redan slagit till med en GP-seger. Här berättar Stephanie om uppehållet och om ekipagets framtidsplaner.

Trettioåriga hoppryttaren Stephanie Holmén från Vellinge behöver knappast någon närmare presentation. Sedan ponnytiden har hon synts flitigt på hopptävlingar runt om i landet och redan 2010 red hon hem ett EM-silver i lag som ung ryttare, följt av ett individuellt brons 2012.

Allt eftersom åren gått har meritlistan bara växt och Stephanie Holmén är i dag en av Sveriges mest framgångsrika hoppryttare. 2013 fick hon möjlighet att bli en del av teamet på Grevlundagården på Österlen med Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson i täten. Ett beridarjobb som gett henne chansen att rida hästar i toppklass, samt en skjuts ut på den internationella arenan. I dag syns hon på tävlingsbanorna både på unga, lovande stjärnskott och mer rutinerade hästar var och varannan helg. Och det går snabbt i svängarna – förra helgen stod hon som segrare i Breeders i hoppning för 7-åriga hästar, denna helg rider hon på världscuptävlingar i Oslo.

Sparven satte fart på internationella karriären

En häst som betytt extra mycket för Stephanie och hennes karriär är Astrid Ohlins Flip’s Little Sparrow (e. Cardento, u. Butterfly Flip, ue. Robin Z), eller Sparven som hon kallas. Sommaren 2017 tog hon över tyglarna från Peder Fredricson på det känsliga stoet som passade som handen i handsken. 
- Det är svårt att sätta ord på hur mycket som förändrades när jag fick chansen att rida Sparven. Tidigare var jag etablerad på nationell nivå, men med henne tog jag klivet ut internationellt. Att få åka på tävlingar med världens bästa ryttare utvecklar mig och framför allt ger det mig mersmak och ännu mer motivation, säger Stephanie och hyllar teamet bakom som gett henne möjligheten.

StephanieHolmen-13WEBB (1).jpg

Ekipaget har sedan start blivit en konkurrent att räkna med i internationella sammanhang - inte minst efter skrällsegern i världscupen i Zürich 2018.
- När jag tänker tillbaka på segern i dag tänker på hur jäkla svårt det är att få till en riktig fullträff! Det är svårt att vinna en sådan klass, man måste vara extremt bra just den dagen och framför allt ska de andra i startfältet inte pricka in det som man själv lyckas med den dagen... Men segern visar också att det inte är omöjligt - det tar jag med mig framåt.

Samma år tog förbundskapten Henrik Ankarcrona ut ekipaget som reserv till VM i Tryon, USA. Det var då någon gång radarparet blev just ”Steffi och Sparven” med mer eller mindre hela ridsportsverige.
- Jag är väldigt glad att jag rider i just det svenska landslaget. Henrik Ankarcrona har vågat ge både mig och många andra yngre och oerfarna ryttare chansen. Så ser det inte ut i många andra länder, säger Stephanie Holmén.

StephanieHolmen-8WEBB (2).jpg

Uppehåll från tävlingsbanorna

Efter VM fortsatte ekipaget rada upp vinster och placeringar internationellt, men efter Gothenburg Horse Show i februari 2020 blev det ett längre uppehåll från tävlingsbanorna. 
- Vi har gjort embryotransfer med henne ett par år och senast ändrade vi lite på upplägget och ställde av henne helt. När hon skulle sättas i gång fick hon en liten skada, sedan kom dessutom corona och EHV-1, vilket gjorde att det tog ännu längre tid att komma i gång.

I år har ekipaget gjort fyra internationella tävlingar som bland annat resulterat i en andraplats i 1,60-Grand Prix i tyska Herzlake. Den senaste internationella starten var i slutet av september då de slog till med en Grand Prix-seger i Luxemburg.
- Efter andraplatsen i Tyskland var det en väldigt skön känsla att få vinna igen. Nu när hon är i så fin form kan vi verkligen vara med och tävla om de högsta placeringarna. Hon är en fantastisk tävlingshäst, berättar Stephanie Holmén.

StephanieHolmen-6webb (1).jpg

Vad är era planer framöver? 
- Jag vågar inte sätta upp allt för mycket mål, jag blir så besviken om det inte blir så. Vi tar en tävling i taget och hoppas på att den fina formen håller i sig. Det är så många svenskar som håller hög nivå nu vilket gör det lite svårt att få plats - men vår chans kommer om vi fortsätter leverera bra resultat.

På det privata planet är det renovering och flytt som är på gång med sambon och ryttaren Carl-Walter Fox.
- Privat blir det flytt men arbetsmässigt är jag kvar på Grevlunda och ser ingen sluttid där ännu. Någon gång vill jag gärna stå på egna ben men jag trivs otroligt bra och gillar mitt jobb så mycket att jag nog blir kvar ett bra tag till.