Annons

    Hem / Aktuellt / Svensk GCT-seger och totalseger!

Svensk GCT-seger och totalseger!

De svenska hoppryttarna fortsätter att dominera internationellt. Henrik von Eckermann vann den sista deltävlingen av Global Champions Tour i Samorin, Slovakien. Dessutom är det klart att Peder Fredricson tar hem totalsegern i touren.

- Det känns helt fantastiskt. Jag är så glad, säger Henrik von Eckermann efter segern.

Säsongens sista deltävling bjöd på en svår bana. Endast fem ekipage gick till omhoppning. Peder Fredricson på H&M All In hade åtta fel i grundomgången. Utmanaren om totalsegern, Ben Maher, hade tolv fel med OS-guldhästen Explosion W. Malin Baryard Johnsson såg ut att gå mot en felfri ritt med H&M Indiana, men fick en sen rivning och valde att utgå.

Väl i omhoppningen gick första startande Marlon Modolo Zanotelli, Brasilien, ut hårt och satte en felfri ritt med Like a Diamond van het Schaeck på tiden 37,47. När Henrik von Eckermann gick ut som sista ryttare hade ingen lyckats slå tiden. Men storgalopperande King Edward bröt mållinjen felfritt på tiden 37,22. I och med det var inte bara segern, utan även en guldbiljett till superfinalen i Prag klar för det svenska ekipaget. Dessutom var segerchecken värd närmare en miljon svenska kronor.

Han har allt: Kvalitet, rätt mentalitet, han är försiktig. Han är helt sensationell.

Henrik von Eckermann hyllar sin häst efter ritten.
- Han har allt: Kvalitet, rätt mentalitet, han är försiktig. Han är helt sensationell. Den här hästen förtjänar verkligen den här segern. Jag red skitdåligt i omhoppningen förra veckan, men nu fick vi till det och han är så värd det.

Alla som vinner en deltävling i Global Champions Tour under säsongen får en biljett till superfinalen i Prag 18-21 november. Sedan tidigare är Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson kvalificerade. Nu är det klart att de får sällskap av sin lagkamrat Henrik.

Jag vet att jag sitter på en häst som kan vinna den. Han är värd att vara i den finalen.

- Jag åkte hit med målet att få den biljetten. Jag vet att jag sitter på en häst som kan vinna den, det är inte så ofta man sitter på en sån här häst, han är värd att vara i den finalen, menar Henrik.

Peder totalsegrare

Peder Fredricson slutade tia i klassen och står därmed för första gången i karriären som totalsegrare i Global Champions Tour. Något som bara Rolf-Göran Bengtsson av de svenska ryttarna lyckats med tidigare.

2021 är ett år att minnas.

- Jag är väldigt, väldigt glad. 2021 är ett år att minnas. Det har varit ett helt fantastiskt år. Det är en sak att vinna en tävling, men att vinna detta betyder att du måste vara bra under en hel säsong. Jag har fantastiska hästar och jag är väldigt tacksam för mina hästägare som har behållt dem åt mig, säger Peder till arrangören efteråt.

Henrik von Eckermanns nya poäng räckte för att klättra till en total andraplats på GCT-rankingen. Dubbelt svenskt i topp alltså!

Resultat

Global Champions Tour, 160-hoppning med omhoppning: 1) Henrik von Eckermann, Sverige, King Edward 0+0 fel 37,22 sek 2) Marlon Modolo Zanotelli, Brasilien, Like a Diamond van het Schaeck 0+0 37,47 3) Maurice Tebbel, Tyskland, Don Diarado 0+0 39,61 10) Peder Fredricson, Sverige, H&M All In 8- 67,68

Global Champions Tour, slutställning 2021: 1) Peder Fredricson, Sverige 251 poäng 2) Henrik von Eckermann, Sverige 234 3) Olivier Robert, Frankrike 232 4) Ben Maher, Storbritannien 230 5) Edwina Tops-Alexander, Australien 228 6) Harrie Smolders, Nederländerna 215,5

Arrangörens hemsida 
Start och resultatlistor 

Idrottsrörelsen håller ut

Idrottsrörelsen kan fortsatt hålla igång verksamheten, även med Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer som börjar gälla onsdag den 8 december. Alla behöver hjälpas åt med att hålla avstånd och undvika trängsel.