Annons

    Hem / Aktuellt / Laholms RF vinner Ridsportens Trygghetspris 2021

Laholms RF vinner Ridsportens Trygghetspris 2021

Stallet ska vara en trygg plats för alla. Därför tar ungdomarna i Laholms Ryttarförening kampen mot mobbing och jobbar för gemenskap och allas lika värde. En satsning som nu hyllas med Ridsporten Trygghetpris.

- Det är en jätteroligt att få ta emot det här fina priset och kul att få uppskattning för något vi jobbat så starkt för länge, säger Felicia Sjö, 15, som är en av ungdomarna bakom satsningen. 
 
Ridsportens Trygghetspris är instiftat av Svenska Ridsportförbundet, Stiftelsen Friends och Hugo Stenbecks Stiftelse inom ramen för den gemensamma satsningen Trygga Ledare. Priset, en utbildning från Friends, delas ut under Sweden International Horse Show den 28 november. Prisutdelare är bland andra hoppryttaren Stephanie Holmén, ambassadör för Trygga ledare. 
 
Tävlingsklubben Laholms RF samlar ryttare från olika stall och många med egna hästar. 
- För att stärka gemenskapen i klubben och stötta varandra startade vi en ungdomssektion. Vårt mål är att alla ska känna sig välkomna, oavsett vem man är eller vem man tycker om, berättar Felicia Sjö. 
 
Under parollen ”Allas lika värde” jobbar ungdomarna aktivt för mångfald. 
Engagemanget tändes efter ett speciellt möte. 
- Vi träffade en kille som blev mobbad för sitt hästintresse. Det var hemskt att höra hur han blev retad, mådde dåligt och funderade på att sluta med hästar, berättar Felicia. 
Det var då Laholmsungdomarna satte ner foten och beslutade sig för att få till en förändring. 
- Vi tog väldigt illa vid oss av hans historia. Ingen ska behöva känna så här oavsett vem man är eller hur man är. Alla kan göra något för att förebygga mobbning och utanförskap. 

För att manifestera mångfald arrangerade ungdomssektionen en tävling i Pride-flaggans tecken och med namnet "Rid för allas lika värde".  Genom utbildningar har ungdomarna också ökat sin kunskap kring mobbning och trakasserier, något som de gärna delar med sig av.  Numera träffas alla oftare, på läger, utbildningar och på tävlingar, eller när man planerar för framtidens aktiviteter.  
- Vi hoppas att vårt engagemang kan smitta av sig och inspirera fler föreningar att jobba för allas lika värde och mot mobbning, säger Felicia Sjö. 
 
- Laholms Ryttarförenings ungdomssektions initiativ är ett mycket inspirerande exempel på hur ungas engagemang kan bidra till en tryggare och inkluderande ridsport för alla. Vuxna bär alltid ansvaret för ungas trygghet, men alla kan göra skillnad och det visar ungdomarna i Laholms Ryttarförening, säger Li Åsebring, sakkunnig på Friends.

- Vi har instiftat det här priset för att hylla unga ledare som gör ett fantastiskt arbete för varje barns rätt att känna sig trygg i stallet. Ungdomarna bakom initiativet ”Rid för allas lika värde” är sanna förebilder för oss alla och visar vilken stor skillnad vi alla kan göra, inte minst genom empati för andra människor, säger Catrine Andersson, projektledare för satsningen Trygga Ledare på Svenska Ridsportförbundet. 

I samband med utdelningen av Trygghetspriset 2021 visades filmen Stallkänslan

Om Friends 

Friends vision är en värld där inget barn utsätts för mobbning. Vi är en barnrättsorganisation utan vinstsyfte som vill skapa en värld utan mobbning. Där varje barn känner sig älskat och respekterat. Där ingen somnar ledsen, vaknar med ångest och går hemifrån med en klump i magen. Friends gör skillnad genom att höja vuxnas kunskap om mobbning, genom att bedriva policy- och påverkansarbete gentemot makthavare samt genom att ge råd och stöd när barn utsatts för mobbning och kränkningar. Vi är en politiskt och religiöst obunden barnrättsorganisation som har ett 90-konto tilldelat av Svensk Insamlingskontroll. Vårt arbete finansieras främst av stöd från företag och privatpersoner och vi finns representerade i hela landet via våra kontor i Umeå, Stockholm och Malmö. För mer information, vänligen besök: https://friends.se/ 

Enklare för svenska hoppdomare att göra internationell karriär

Det svenska systemet för utbildning av hoppdomare kan nu tillgodoräknas inom FEI:s system, efter ett omfattande arbete av Svenska Ridsportförbundet. Förändringen underlättar för domare som vill döma på internationella hopptävlingar.