Annons

  Hem / Aktuellt / Prestigefull final i Prag

Prestigefull final i Prag

Det blev riddarna i London Knights som tog hem segern i GCT Super Cup-finalen i Prag. Inget av ”svensklagen” lyckades riktigt, även om Peder Fredricson red med noll plus fyra fel i de två omgångarna.

Olivier och Nicola Philippaerts tillsammans med Emily Moffit tog en övertygande seger, med totalt sju fel i första omgången och tre snygga nollor i den andra.

Peder Fredricson och Catch Me Not S red felfritt i första rundan men det hjälpte inte när kollegorna i Valkensvaard United fick 9 respektive 12 fel. I den andra rundan blev det ett nedslag för Peder och Marcus Ehning var felfri men Edwina Tops Alexander fick 12 fel och laget slutade femma.

MalinB_Prag_HW_1000.jpeg
Foto: Haide Westring

Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana hade ingen bra dag på jobbet och fick 13 fel i första rundan. Lagkamraterna i Shanghai Swans bidrog med ytterligare 13 plus 5, och även om alla tre tillsammans klarade sig med 8 fel i andra rundan blev det ändå sjätte och sista plats.

Kompletta resultat

FREDAG
Det blev många fel i fredagskvällens semifinal av Global Champions League Super Cup. Malin Baryard Johnssons lag Shanghai Swans vann.

Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana klarade sig med ett nedslag. Daniel Deusser hade fem fel och Max Kuhner åtta, totalt 17 fel alltså men det räckte till seger.

Peder_prag_HW_1000.jpg

Det var ingen individuell prisutdelning i klassen men Peder Fredricson på Catch Me Not S var ett av fyra felfria ekipage. Edwina Tops Alexander fick fem fel och Marcus Ehning tolv, så totalt 17 fel även för Valkensvaard United men knappa två sekunder sämre tid och en andra plats.

London Knights, Berlin Eagles, Paris Panthers och Madrid in Motion är övriga lag till söndagens final.

Foto: Haide Westring

Utdrag ur pressmeddelande från arrangören:

Reigning GCL Super Cup Champions Shanghai Swans fielded a host of horse and rider talent but they also couldn’t produce the elusive clear rounds. Christian Ahlmann and Dominator 2000 Z were caught out by the time allowed and a rail fell while Malin Baryard-Johnsson and H&M Indiana also had one down. 8 faults from Max Kuhner and Elektric Blue P brought the team home on 17 faults but into first place and pole position for The Final.

Malin smiled: "We are in the great position for Sunday, we have three good horses and riders and we for sure have a chance, we are strong for sure."

Final team to go Valkenswaard United, winners of the 2021 GCL Championship, played Marcus Ehning up front with Stargold. Spectators held their breath as they rocketed around the track, putting in a 12 fault round and risking the team’s chances. Silence fell as Edwina Tops-Alexander and the experienced Fellow Castlefield powered to the last with just 4 faults on the board.

The atmosphere could be cut with a knife as Peder Fredricson and Catch Me Not S needed to finish with 9 faults or less. This heaped pressure on but they crossed the line with 0 to add putting the team into second place.

Tops-Alexander told GCTV: "So many things were happening today, unexpected things, it is a fight to the end we are in a great position. If it was too easy it would be quite boring, I think everyone will be happy they finished this round today, you have to be shape."

Peder Fredricson then added: "It was very close, it was very technical, big fences and a lot of pressure. This is very exciting, it is what we have been looking forward to all year and I have great teammates."

TORSDAG
Det var tyvärr inte vikingarnas kväll i Prag på torsdagen. Evelina Tovek på Winnetou de la Hamente Z var först ut och fick med sig 16 fel. Scandinavian Vikings lagledare Geir Gulliksen kunde inte riktigt tro sina ögon.
- Igår fick Evelina pris  för bästa resultat över hela säsongen och idag händer detta, säger Geir Gulliksen.

Frank Schuttert från Nederländerna fick 5 fel och Henrik von Eckermann fyra och med totalt 25 fel är laget utslaget ur tävlingen.

I fredagens semifinal rider Malin Baryard Johnsson sin H&M Indiana i laget Shanghai Swans och Peder Fredricson rider Catch Me Not S i laget Valkensvaard United.

Utdrag ur pressinformation från arrangören:
Team manager Geir Gulliksen sighed with disbelief as Evelina Tovek came home on 16 faults as the first out of the gate, knocking their chances of qualification. Gulliksen explained: "It is terrible, yesterday Evelina got a prize for the best results during the whole season, she has been so consistent and never had a round like this. Henrik and Frank were good, but the round from Evelina was so unfortunate. On paper, she is the best in the whole league and then this happened. It’s showing jumping and sometimes it goes wrong and today went very wrong, unfortunately, this is the sport, I feel sorry for Evelina."

Så här går det till

Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Malin Baryard Johnsson har alla vunnit någon av säsongens LGCT-tävlingar och är kvalade till superfinalen. De ingår också i deltagande lag, liksom Evelina Tovek.

GP-klassen går i två omgångar på lördag kväll. Kvalade är de ryttare som vunnit någon omgång av Longines Global Champions Tour, alternativt kommit tvåa om den som vann redan var kvalad.

Startordningen i första omgången lottas. I den andra omgången är det omvänd startordning, så ledaren efter första omgången startar sist.

Deltagande ryttare, i den ordning de kvalat:

 • Niels Bruynseels, Belgien
 • Olivier Robert, Frankrike
 • Peder Fredricson, Sverige
 • Ben Maher, Storbritannien
 • Scott Brash, Storbritannien
 • Sameh El Dahan, Storbritannien
 • Darragh Kenny, Irland
 • Sergio Alvarez Moya, Spanien
 • John Whitaker, Storbritannien
 • Daniel Deusser, Tyskland
 • Harrie Smolders, Nederländerna
 • Malin Baryard Johnsson, Sverige
 • Bryan Balsiger, Schweiz
 • Spencer Smith, USA
 • Henrik von Eckermann

GCL Super Cup inleds på torsdagskvällen med en kvartsfinal där tolv lag startar. Lagen består av tre ryttare och allas resultat räknas.

De åtta bästa går vidare till fredagens semifinal, dit de fyra bästa från säsongens serie är direktkvalade. De sex bästa från semifinalen får rida söndagens final.

Peder Fredricson är med i Valkensvaard United, som vann serien. Malin Baryard Johnsson ingår i Shanghai Swans som kom tvåa.

Henrik von Eckermann och Evelina Tovek rider båda i Scandinavian Vikings och finns med i startlistan torsdag kväll.

Vilka ryttare som rider i lagen kan variera mellan omgångarna.