Annons

    Hem / Aktuellt / Årets Hederspris till Bengt Sånesson

Årets Hederspris till Bengt Sånesson

En ideell doldis med ett av ridsportens viktigaste uppdrag. Bengts Sånesson, Klagstorp, fick ta emot juryns hederspris på Ryttargalan och hyllades med stående ovationer.

Mottagaren av Ryttargalans Hederspris ska präglas av djupt engagemang och en livsgärning för svensk ridsport. En perfekt beskrivning på Bengt Sånesson.

- Det här anade jag inte, sa Bengt Sånesson när han tog emot blommor och diplom av Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande, och Annika Tjernström, Svenska Ridsportförbundets generalsekreterare.

Bengt Sånsson står för decennier av ideellt engagemang, oftast lite utanför strålkastarljuset. Han verkar lite i det fördolda, men är av oerhörd betydelse för ridsporten, och mycket välkänd bland domare, ryttare, förtroendevalda och ”TR-nördar”


Bengt är inte de stora gesternas man, men för dem som känner till hans gärning förstår precis vilken betydelse pågen från skånska Klagstorp har för svensk ridsport. 
Han är mannen bakom bland annat ridsportens tävlingsreglemente. Han kan de tio reglementena på sina fem fingrar, och ser som domarutbildare till att även andra kan det.

Bengt Sånesson står för en ovärderlig kontinuitet i ridsporten, särskilt inom tävlingsverksamheten. Är det inte i full fart med  att skriva TR, så är det i ett domartorn eller på en framridning.
Hans engagemang sträcker sig från den allra minsta klubbtävling, via fantastiska insatser i sin skånska region, till de allra högsta nivåerna inom svensk ridsport. Det arbete han lägger ner både i distriktet och centralt är ovärderligt. Bengt har i många år varit en klippa i Svenska Ridsportförbundets Tävlingssektion, numera också i det skånska ridsportförbundets tävlingssektion och i hemmaföreningen Sydslättens Ryttarförening.

Ett talande exempel om den sanne djurvän som Bengt Sånesson är, är att han tillsammans med hustru Maria, sett till att en litet annorlunda nykomling kunde finna sin plats i ridsportens värld. När ett nyinköpt sto på Lunds Civila Ryttarförening plötsligt nedkom med en oväntad åsnekorsning var det i Sånessons stall Mulle Meck fick växa upp.

- Vi har äntligen blivit av med Mulle Meck, han följde inte riktigt reglerna, men alla måste ju få vara med, skojade Bengt Sånesson på konferencier Henrik Jonssons fråga.

Juryns motivering;
Årets hederspristagare belönas för sitt djupa engagemang och en livsgärning för svensk ridsport. För oändliga ideella timmar, ovärderliga kunskaper och ett hästjobb utan vilket ridsporten skulle göra halt.  Han är en funktionär värd guld, en levande kunskapsbank som förkroppsligar vårt tävlingssystem. Med hantverksmässig skicklighet mejslar han ut grunderna och förfinar ridsportens regelverk och ser till att de hela tiden utvecklas. Inte minst för våra hästars bästa.
Vår hederspristagare är en gedigen hästmänniska med stövlarna stadigt på stallbacken och djupt nere i den skånska myllan. Vi kan kalla honom Mr TR, och det är ingen mindre än: Bengt Sånesson.

Sverige trea i Nations Cup-premiären

Det blev en svensk tredjeplats i årets premiär av Nations Cup i fälttävlan. Det svenska laget var ensamma om att leverera tre felfria ritter i hoppningen.