Annons

    Hem / Aktuellt / Årets ridskola finns i Djursholm

Årets ridskola finns i Djursholm

En av Sveriges största föreningar, kvalitetsmärkt ridskola och rent av Nordens största fritidsgård. Djursholms Ridklubb är Årets ridskola 2021.
- Det är fantastiskt kul och resultatet av många års idogt arbete, säger ridskolechef Eva Ulf.

Årets ridskola delades ut på Ryttargalan den 24 november i samarbete med ridsportens huvudsponsor Folksam.

- Årets ridskola är inte bara ett fint pris, det är också ett bevis för att man är med och utvecklar, inte bara ridsporten, utan även vårt samhälle. Med ridsporten som tredje största ungdomsidrott i Sverige skapar ridskolorna möjligheter för våra barn och ungdomar att växa, känna gemenskap och lära sig ta ansvar – det är viktigt för framtiden, säger Folksams vd och koncernchef Ylva Wessén.

- Någon beskrev oss som Nordens största fritidsgård. Jag låter det vara osagt men vi har hur som helst en jättestor ungdomsverksamhet, säger Eva Ulf och skrattar.

Varje vecka görs cirka 980 uppsittningar på Djursholms ridskola strax norr om Stockholm, fördelat på 85 ridlektioner, måndag till lördag och med 65 hästar och ponnyer i tjänst. En lång kö av ridsugna knackar på…

Eva Ulf tog över rodret för ridskolan för 30 år sedan.
- En viktig del i framgången är mina fantastiska kollegor som också har varit här i många år. Omsättningen är låg och utbildningen hög på personalen. Det är en bra kombination.

Ridskolans viktigaste uppgift är att ta hand om hästarna och lära folk att rida, menar Eva Ulf.
De cirka 65 ridskolehästarna är värda sin vikt i guld. De skolas omsorgsfullt in i jobbet och många hästar får ”guldklocka”. Äldst just nu är Lulu, 26 år.
- Man säger ofta att kunden har alltid rätt. Men så är det inte här. Här har hästen alltid rätt. Om inte hästen mår bra och fungerar för det den ska göra så spelar det ingen roll vad ryttaren eller ridläraren tycker. Utan hästen kan vi inte ha någon ridskola, säger hon bestämt.

Djursholms Ridskola samverkar framgångsrikt med föreningen Djursholms Ridklubb. Tillsammans och genom ett positivt samarbete med Danderyds kommun, är de kraften bakom en helt ny ridanläggning som stor klar 2016, och som tidigare i våras fick Svenska Ridsportförbundets kvalitetsmärkning. Djursholms Ridklubb står också för en rik tävlings- och ungdomsverksamhet med en anställd fritidsledare.

För första gången hade priset Årets ridskola tre nominerade på Ryttargalan2021. Djursholm utmanades av starka konkurrenterna Bodens Ridklubb och Örestads Ryttaresällskap.
- Bra ridskolor är en förutsättning för att nå vår vision Världens bästa ridsport, säger Maria Eriksson är ordförande i Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion, som står bakom priset.
- Tillgängliga ridskolor med kvalitet med välutbildad och engagerad personal skapar förutsättningar för ett livslångt intresse för hästar.

Hovrättens dom ett hot mot idrottens självständighet

Idag meddelades domen i målet om Svenska Ridsportförbundet och den tränare som anser sig fått sin tränardiplomering felaktigt indragen. Hovrätten gick på tingsrättens linje och vidhöll att det var fel att ta diplomeringen.