Annons

    Hem / Aktuellt / Så ska svensk hoppsport behålla positionen i världstoppen

Så ska svensk hoppsport behålla positionen i världstoppen

OS-guldet i Tokyo, det första för svensk hoppning på närmare 100 år, var ingen tillfällighet. Frågan är inte längre när Sverige blir världsledande, utan hur vi behåller positionen i toppen. ”Hoppsportens vision 2030” ska ge svar på just det.

Aldrig tidigare har svensk hoppsport tagit så många medaljer, titlar, stora segrar och topplaceringar på världsrankningen som 2021. OS-guld, OS-silver, EM-brons, en världsetta, en världstrea, totalseger i GCT, seger i GCT Superfinal, Nations Cup-segrar och pallplatser. Listan över framgångar detta blågula hoppår tar aldrig slut.

Resultatmässigt är det svårt att drömma om sådana här framgångar. Men det sista vi kan göra nu är att luta oss tillbaka och vara nöjda.

- Resultatmässigt är det svårt att drömma om sådana här framgångar. Men det sista vi kan göra nu är att luta oss tillbaka och vara nöjda. Nu, kanske mer än någonsin, måste vi öka takten, kraftsamla och få med oss fler på vägen för att bredda sporten och lägga grunden för fortsatta framgångar, säger hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona, och betonar:
- Det kanske allra viktigaste i mitt arbete som förbundskapten är att bädda för morgondagens framgångar.

Svenska Ridsportförbundets övergripande strategi Ridsport 2025 stakar ut vägen mot framtiden och samlar kraften i ridsporten via fem fokusområden med visionen: ”Svensk ridsport – världens bästa”.

Syftet med ”Hoppsportens vision 2030” är att beskriva vad det här innebär för svensk hoppsport, samt lyfta blicken ytterligare fem år för att beskriva hur hoppsporten långsiktigt ska behålla sin position i världstoppen.

- Det gjordes ett framgångsrikt visionsarbete inom hoppsporten i slutet av 90-talet, som uppdaterades med en vision mot 2020. Under förra året påbörjade vi ett gediget arbete för att lyfta blicken och lägga grunden för den vision som vi nu arbetar efter och som sträcker sig till 2030, berättar hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Vår förhoppning är att det ska fungera som en form av vägledning.

Hoppsportens vision 2030 innehåller så väl målbild för 2030 som fokusområden för att nå målen. Dessutom kompletteras det med ett idédokument som stöd för det fortsatta utvecklingsarbetet.

- Vår förhoppning är att det ska fungera som en form av vägledning, både för oss inom sporten och för dem som idag kanske står utanför, men som är intresserade av att bli en del av svensk hoppsport, säger Henrik Ankarcrona.

I arbetet med att ta fram visionen har landslagsledningen och Svenska Ridsportförbundet involverat initierade representanter från hela hoppsporten.

- Det är otroligt roligt att så många varit med och bidragit. Jag är väldigt tacksam för allas engagemang och det har blivit väldigt många och bra diskussioner, säger Henrik Ankarcrona.

Läs Hoppsportens vision 2030 HÄR.

Idrottsrörelsen håller ut

Idrottsrörelsen kan fortsatt hålla igång verksamheten, även med Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer som börjar gälla onsdag den 8 december. Alla behöver hjälpas åt med att hålla avstånd och undvika trängsel.