Annons

    Hem / Aktuellt / Svenskfödda ridskolehästar vinnande koncept på Tyresö Ryttarförening

Svenskfödda ridskolehästar vinnande koncept på Tyresö Ryttarförening

-Det är så här vi köper hästar nuförtiden, säger Tyresö Ryttarförening som under många år framgångsrikt samarbetat med uppfödare och fött upp egna ridskolehästar.

Det var stor uppslutning när Svenska Ridsportförbundet bjöd in till en träff mellan ridskolor och uppfödare på fredagen i samband med Sweden International Horse Show. Ridskolehästar är ridskolans hjältar och betyder oerhört mycket för många - men flera ridskolor har idag stora utmaningar med att hitta hästar som passar in i verksamheten.

-Många upplever att det är svårt att hitta bra, utbildade hästar med rätt temperament, säger Anna Reilly, ridskolerådgivare på Svenska Ridsportförbundet. Hon berättar att bland annat prisnivåer och hästars utbildningsnivå pekas ut som problemområden. Det måste fram mer avel, fortsätter hon.

Svenska Ridsportförbundet har därför initierat ett långsiktigt projekt som ska öka rekryteringen av svenskfödda hästar till ridskolor. Projektet har en tidsram om 10 år och involverar även samarbete med många andra parter som till exempel Svenska Hästavelsförbundet och Ackordshäststiftelsen. Två av de tre hästar som på Ryttargalan var nominerade till Årets Ridskolehäst -- Tami och vinnaren Robert -- kommer från Ackordshäststiftelsen, poängterar Bo Slättsjö som på mötet företrädde stiftelsen som syftar till att stödja avel och uppfödning av SWB, ardenner och nordsvensk brukshäst.

På Tyresö Ryttarförening är avels- och unghästprojektet en succé

Tyresö Ryttarförening har under flera år bedrivit ett avels- och unghästprojekt, framförallt med Holmtebo stuteri som föder upp connemaraponnyer. Ridskolan har köpt både föl, ettåringar och äldre unghästar samt fött upp egna föl som efterhand slussas in i verksamheten. Hästarna utbildas tillsammans med eleverna på ridskolans unghästkurser och ridskolan har idag omkring nio hästar i projektet.

-Jag är helt övertygad om att det här går att göra med alla typer av hästar, säger Elisabeth Ljungstorp från Holmtebo stuteri, som även är premieringsförättare, exteriör- och gångartsdomare. Hon ger åhörarna en rad tips om uppfödning och hennes medskick till publiken är bland annat att våga vara professionell och tänka som en entreprenör.

Innan projektet inleddes gjorde Tyresö research och noggranna kalkyler samtidigt som de också sökte bidrag från Idrottslyftet för att kunna täcka personalkostnader, berättar verksamhetschef Nina Ström. Tanken är att unghästarna inte ska kosta ridskolan några extra pengar fram tills det att de är redo att gå i verksamheten. Ungstona betäcks som 3-åringar, för att få in ytterligare framtida ridskolehästar i verksamheten. De unga hästarna växer upp på Holmtebo och kommer till ridskolan som 2,5-åringar. Bäst är att köpa 2,5-åringar men det är förstås väldigt roligt och spännande att föda upp egna hästar också, säger Nina Ström. Till en början var ridlärarkollegorna tveksamma, men idag tycker även de som från början var skeptiska faktiskt att det är roligt att själva hålla i unghästkurserna, fortsätter hon.

-Vårt projekt bär sig ekonomiskt, vi tycker att vi får fina ridskolehästar och mervärdet är att vi också får väldigt duktiga elever, säger Nina Ström och tillägger att en stor fördel är att både ridlärare och elever känner hästarna väldigt väl när de sedan går lektioner.

-Vi har slutat kallat det projektet utan det är så här vi köper våra hästar nuförtiden, avslutar Nina Ström.