Annons

    Hem / Aktuellt / 12 / Nya namn i hopplandslaget 2022

Nya namn i hopplandslaget 2022

Svensk hoppsport har under 2021 tagit plats i historieböckerna med fantastiska framgångar – inte minst under OS i Tokyo. Nu är det dags att blicka framåt mot ännu ett mästerskapsår. Här är hoppningens landslag 2022!

Medaljerna har haglat in över hoppsverige under det fullspäckade mästerskapsåret 2021. OS-guld, OS-silver och EM-brons är några av framgångarna som toppades med ett prestigefyllt bragdguld för att avrunda guldåret. Som ett kvitto på framgångarna lämnar vi dessutom 2021 med inte mindre än två svenskar på topp-tre listan över världens bästa hoppryttare – Peder Fredricson på första plats och Henrik von Eckermann på tredje plats.

- För oss i hoppsporten är det ett år som går till historien som kanske det mest framgångsrika någonsin. Vi har lyckats höja toppen och bredda bredden trots tuffa förutsättningar med både corona och EHV-1, summerar en mycket nöjd Henrik Ankarcrona.

Nya namn i A-truppen

Som förbundskapten har han nu tagit ut hoppningens landslag för 2022. I A-truppen har hela guldlaget en given plats. Nya namn i truppen är Petronella Andersson och Jens Fredricson.

- Vi har en kanske bredare trupp än någonsin för nästa år! Det är många ekipage som tagit otroliga steg framåt under året och det är spännande att följa dem. Det är roligt att kunna lägga till de ekipage som har gjort bra resultat och bidragit till lagframgångar under året, menar Henrik Ankarcrona.

Det är jätteroligt att se att ryttarutvecklingsprogrammen bär frukt

Dessutom tar Andrea Persson och Antonia Pettersson Häggström plats i B-truppen. De har tidigare deltagit i Svenska Ridsportförbundets ryttarutvecklingsprogram ATG Talang.

- Jag är otroligt glad över att vi kan fylla på med den kommande generationen ryttare som tar plats i truppen. Det är jätteroligt att se att ryttarutvecklingsprogrammen bär frukt.

VM och Nations Cup stora mål

Under 2022 är årets stora höjdpunkt VM i Herning, Danmark, i augusti 2022.
- Årets stora mål är att prestera bra på VM, både för mästerskapets skull, men även för att säkra en plats till OS i Paris 2024.

- Efter mästerskapen är Nations Cup de viktigaste tävlingarna för oss. Det är ett bra sätt att bredda truppen och det är väldigt viktigt att vi presterar för att behålla vår plats.

Sverige tillhör även 2022 Europas högsta liga, FEI Jumping Nations Cup Division 1, med final i Barcelona i september. Det svenska laget rider deltävlingarna i Sopot (Polen), Rotterdam (Nederländerna), Falsterbo (Sverige) och Hickstead (Storbritannien).

Vi har alltid jagat

Hoppsverige har minst sagt visat att de är att räkna med i mästerskapssammanhang under det gångna året.

Tror du att framgångarna kan hålla i sig 2022?
- Både jag och ryttarna är väldigt ödmjuka och glada över året som varit och tar med oss mycket positivt. Vi stärks av framgångarna, men vet samtidigt att nytt år innebär nya tävlingar, nya utmaningar och nya situationer. Vi har alltid jagat – nu är vi en av de absolut starkaste nationerna och många tittar på oss och undrar vad de kan göra bättre. Det sätter ännu större press på oss. Men både jag och ryttarna är hungriga på att fortsätta utvecklas och att göra det ännu bättre, säger Henrik Ankarcrona.

Vision 2030

Tidigare i år presenterades "Hoppsportens vision 2030" som beskriver hur svensk hoppsport långsiktigt ska behålla sin position i världstoppen.
- Vi har gjort ett gediget arbete inom sporten för att lyfta blicken och lägga grunden för den vision som vi nu arbetar efter och som sträcker sig till 2030, berättar Henrik Ankarcrona.
Läs mer om Hoppsportens vision 2030 HÄR

Landslag

Här hittar du Sveriges officiella landslag i hoppning 2022

Här hittar du ungdomslandslagen i hoppning 2022

Granngården är förbundssponsor till Svenska Ridsportförbundet och grensponsor till hoppningen. Satsningen på ridsport och hopplandslaget är långsiktig vilket ger resurser för fortsatt framgångsrik utveckling av sporten.

Nytt besked från regeringen om deltagartak

Regeringen meddelade på måndagen att deltagartak på 500 personer införs inomhus. Deltagartaket kan dock överskridas om deltagarna delas upp i sektioner.