Annons

    Hem / Aktuellt / 12 / Olympiska hästägarklubben lanseras

Olympiska hästägarklubben lanseras

Sverige och svenska ryttare har under åren kommit hem från Olympiska spel med dryga fyrtiotalet medaljer i olika valörer. De och deras hästar har mötts av välförtjänt uppmärksamhet.

Bakom varje ryttare finns ett team och deras insatser når inte alltid rubriker eller bilduppslag. En del i teamet är hästägarna som är nog så viktiga för framgångar och utveckling.

Svenska Ridsportförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté har tillsammans skapat Olympiska hästägarklubben för att uppmärksamma den avgörande del hästägarna har i de framgångar som nu senast resulterade i ett olympiskt lagguld.

SOK_1000.jpg
Peter Reinebo, SOK:s verksamhetschef, och Svenska Ridsportförbundets elitsamordnare hoppning, Annika Ersgård, delade bland annat ut diplom och och nålen som skapats speciellt till de hästägare som haft en häst med på OS. Kristina Gustafsson tar emot diplomet för Briar.

Olympiska hästägarklubben lanserades i veckan och syftet med klubben är att erbjuda olympiska hästägare ett olympiskt sammanhang och en gemenskap som kan ge motivation att fortsätta satsningen mot internationella framgångar. Tanken är också att skapa en mötesplats för erfarenhets- och kompetensutbyte.

Hästägarmingel SIHS 2021-Nyhetsbild,slider1000x667.jpg
SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo inledde med att berätta om hur Sveriges Olympiska Kommitté arbetar, och naturligtvis nämndes sommarens OS-guld i sammanhanget.

- Ridsportförbundet, landslagsryttarna samt deras ledare och tränare har i många år gjort ett fantastiskt fint arbete för att nå olympiska framgångar. Förutom SOK:s stöd till de idrottsliga satsningarna vill vi nu också uppmärksamma viktiga personer, exempelvis hästägare, som skapar förutsättningar för dessa satsningar och framgångarna, säger Peter Reinebo SOK:s verksamhetschef.

Svenska Ridsportförbundet är glada och stolta över att kunna presentera den här satsningen tillsammans med Sveriges Olympiska Kommitté.

- Stödet, både från hästägarna och SOK, är avgörande för att vi ska kunna ha de framgångar vi har och för att fortsätta utvecklingen på samma bana mot nya mästerskap, säger Ulf Brömster, ordförande Svenska Ridsportförbundet.

Hästägarmingel SIHS 2021-14-Nyhetsbild,slider1000x667.jpg
Ulf Brömster, förbundsordförande, Henrik Ankarcrona, förbundskapten hoppning, i samtal med Astrid Ohlin, hästägare till Peder Fredricson. I bakgrunden Bo Jenå, dressyrens förbundskapten, och Anders Ekberg, hästägare.

Den första träffen med de olympiska hästägarna ägde rum i samband med Sweden International Horse Show första adventshelgen.

- Vi hoppas att många ska ta tillfället att komma så vi kan tacka dem personligen för insatserna under åren, sa Ulf Brömster innan helgen.

Träffen med OS-hästägarna kombinerades med den årliga träffen för hästägare vars hästar gått Nations Cup eller mästerskap.

Hästägarmingel SIHS 2021-12-Nyhetsbild,slider1000x667.jpg
Amanda och Marcus Lindblom, hästägare, i samspråk med bland andra Ing-Britt Stefanussen.

SOK nål_1000.jpg

Förutom ett fint diplom fick alla olympiska hästägare en SOK-graverad ljusstake och en nål speciellt framtagen för den olympiska hästägarklubben.

Enklare för svenska hoppdomare att göra internationell karriär

Det svenska systemet för utbildning av hoppdomare kan nu tillgodoräknas inom FEI:s system, efter ett omfattande arbete av Svenska Ridsportförbundet. Förändringen underlättar för domare som vill döma på internationella hopptävlingar.