Annons

    Hem / Aktuellt / 12 / Tävla internationellt? Här är FEI:s regler gällande EHV-1

Tävla internationellt? Här är FEI:s regler gällande EHV-1

Efter det omfattande utbrottet av herpesviruset EHV-1 tidigare i år har FEI tagit fram en rad regler som gäller för deltagande hästar på FEI:s tävlingar i Europa. Här kan du läsa de uppdaterade reglerna som trädde i kraft 1 november.

Från och med den 1 november är det obligatoriskt att ta tempen två gånger dagligen på hästar som deltar i en FEI-tävling och fylla i dess värden i FEI:s app ”HorseApp” under hela tävlingen. Tempkurvan behöver inte längre sättas upp box-/stalldörren.
Det är obligatoriskt fylla i appen två gånger dagligen tre dagar innan avfärd till tävlingsplatser som anordnas av FEI på Europas fastland. Det behövs även en hälsodeklaration för hästen.

Det är obligatoriskt att:

  1. Skriva in temperaturen på varje häst två gånger om dagen (morgon och kväll) i tre dagar innan ankomst till FEI tävling på europeiska fastlandet.
  2. Fylla i “Horse Health FEI Self-Certification form” för alla hästar som deltar i en FEI tävling på det europeiska fastlandet.
  3. På FEI tävlingar ta temperaturen på din häst två gånger om dagen (morgon och kväll) och skriva in det direkt i FEI HorseApp. Tidigare tillåtna formulär på stalldörren gäller inte längre.

Läs mer här: FEI - How to enter Horse temperatures on the FEI HorseApp

Om hälsokraven inte uppfylls kommer varje person associerad till hästen (ägare, tränare, ryttare, skötare) meddelas via e-post. Om det blir aktuellt med böter är det ryttaren som är ansvarig. Om misskötsel upprepas kan hästen strykas från tävlingen och bli blockerad i FEI:s system upp till 10 dagar. Vid ytterligare övertramp kan den bli blockerad från FEI-tävling i minst en månad. 

Vid misskötsel av hälsokraven: 

  1. Första överträdelsen - Varning 
  2. Andra överträdelsen - Cirka 2 000 kronor i böter 
  3. Tredje överträdelsen - Cirka 3 000 kronor i böter och hästen blir blockerad från FEI i minst tio dagar tills nya temperaturavläsningar finns tillgängliga. 
  4. Fjärde eller ytterligare överträdelser - Cirka 4 000 kronor i böter och hästen blir blockerad från FEI i minst en månad. 
  5. Felaktig temperaturregistrering rapporteras till FEI:s huvudkontor för eventuella ytterligare disciplinära åtgärder. 

All information om FEI HorseApp och hur den används hittar du här: FEI HorseApp | FEI
All information om regelverk och förordningar hittar du här: EHV-1 By-Laws | FEI

Två svenska tolfteplatser i ponny-EM

Dressyrryttaren Ronja Kardos på Brännornas Rigoletto tog sig nätt och jämt till den avslutande küren på ponny-EM i Polen. Väl där red hon ihop 72,98 prcent och slutade på tolfte plats.