Annons

    Hem / Aktuellt / 12 / Två svenskar i Top 10-finalen i Genéve – SVT sänder!

Två svenskar i Top 10-finalen i Genéve – SVT sänder!

På fredag är det dags för världens tio bästa hoppryttare att göra upp i prestigefyllda Rolex IJRC Top 10 Final i Genéve. Peder Fredricson och Henrik von Eckermann är med. Redan på torsdagen slog Peder till med en fin 1,60-placering.

SVT Play sänder finalen i Top 10 fredagen den 10 december med start 21:25.

Tävlingarna startade redan på torsdagen och direkt visade världsettan Peder Fredricson att han är att räkna med. Tillsammans med H&M Christian K blev det en andraplats i den stora 1,60-klassen. Bland de 49 startande ekipagen tog sig 14 till omhoppning. Segen gick till USA och Kent Farrington på Creedance och tredjeplatsen tog tyska Daniel Deusser och Scuderia 1918 Tobago Z hand om.

Top 10 Final på fredag

På fredag är det äntligen dags, efter nästan två års väntan, för 20-årsjubileum av Rolex IJRC Top 10 Final i Schweiz. Att ha två svenskar i den prestigefyllda tävlingen har endast skett en gång tidigare, 2019. Även den gången var det Peder och Henrik som representerade Sverige.

Henrik tar med guldhästen

Henrik von Eckermann har visat fin form under året; felfri under hela OS i Tokyo, GCT-seger och senast GP-vinst under Sweden International Horse Show. Som trea på världsrankingen har han en given plats i Top 10-finalen och kommer att ta med sig OS-guldhästen King Edward.

- Att vara en av de tio finalisterna är en av höjdpunkterna i slutet av året här i Genéve. Jag ser verkligen fram emot det, säger han till arrangören.

Det är inte första gången han rider den stora finalen och han har seger i sikte!

- Jag har haft turen att få rida den här finalen några gånger tidigare och slutade en gång på andra plats – så det är verkligen en tävling jag skulle vilja vinna!

Peder Fredricson startar med Catch Me Not S.

Så går det till:

Rolex IJRC Top 10 Final avgörs på fredag genom två rundor över 1,65-hinder. Vid lika antal fel är det tiden i andra rundan som avgör. Totalt tävlar ryttarna om drygt fem miljoner kronor i prispengar. Klassen startar på fredag klockan 21:30.

Där finns dessutom chans att kvala till söndagens stora Rolex Grand Prix, som startar klockan 15:00. Klassen avgörs genom en grundomgång samt en omhoppning vid lika antal fel. Ryttarna tävlar om prispengar på drygt tio miljoner kronor.

Söndagens Grand Prix ingår i prestigefyllda Rolex Grand Slam som är välkänd för sina höga prispengar. Där delas bland annat en bonus ut på drygt tio miljoner om samma ryttare lyckas vinna tre tävlingar i rad.

SVT Play sänder finalen i Top 10 fredagen den 10 december med start 21:25.

De startar i Top 10: 

Peder Fredricson, Sverige
Daniel Deusser, Tyskland
Henrik von Eckermann, Sverige
Martin Fuchs, Schweiz
Scott Brash, Storbritannien
Kent Farrington, USA
Steve Guerdat, Schweiz
Ben Maher, Storbritannien
Jérome Guery, Belgien
Kevin Staut, Frankrike

RESULTAT

Torsdag:

1,60-hoppning med omhoppning: 1) Kent Farrington, USA, Creedance, 0+0 fel, 33,12 sek 2) Peder Fredricson, Sverige, Christian K, 0+0, 33,59 3) Daniel Deusser, Tyskland, Scuderia 1918 Tobago Z, 0+0, 34,79

Enklare för svenska hoppdomare att göra internationell karriär

Det svenska systemet för utbildning av hoppdomare kan nu tillgodoräknas inom FEI:s system, efter ett omfattande arbete av Svenska Ridsportförbundet. Förändringen underlättar för domare som vill döma på internationella hopptävlingar.