Annons

    Hem / Aktuellt / 2022 / Sverige trea i Nations Cup-premiären

Sverige trea i Nations Cup-premiären

Det blev en svensk tredjeplats i årets premiär av Nations Cup i fälttävlan. Det svenska laget var ensamma om att leverera tre felfria ritter i hoppningen.

Sara Algotsson Ostholt på Chicuelo, Malin Josefsson med Golden Midnight och Aminda Ingulfson på Joystick, gjorde tre felfria rundor efter varandra i söndagens avslutande hoppning. Därmed säkrade de tredjeplatsen som laget avancerade till med likaledes fina ritter i lördagens terräng.

Fjärderyttaren Sofia Sjöborg och Bryjamolga van het Marienshof Z hade tre nedslag. Utanför laget red Christoffer Forsberg en felfri runda med Con Classic och slutade på en total nittonde plats.

Olof Axelsson är dressyransvarig för samtliga svenska fälttävlanslandslag och har följt ekipagen på plats i Pratoni.
-Det har varit kul att se ekipagen även på tävling, de flesta har jag tränat under vintern men det är alltid intressant att se dem i skarpt läge.
-Jag har fått bra input från ryttarna i förväg om vad jag kunde förvänta mig att få se inne på dressyrbanan. Vi har haft bra med tid innan tävlingen startade och har kunnat jobba på med det förberedande arbetet.

Svenska laget låg på åttonde plats efter dressyren och kunde sedan avancera till tredje plats. Resultatet ger en fingervisning om vad som kan slipas på inför kommande uppgifter.
-Jag har haft avstämning med samtliga ryttare efter dressyren och gjort planer för vad vi vill hinna med till nästa gång och hur upplägget behöver se ut hemmavid, avslutar Olof.

NationsCupPratoniFEI_1000.jpgPrisutdelning, svenska laget till höger med förbundskapten Fredrik Bergendorff. Foto: FEI Eventing

Fälttävlan CCIO4*, Nations Cup, totalt efter dressyr, terräng och hoppning: 1) Schweiz 94,9 straffpoäng 2) Frankrike 99,1 3) Sverige 113,6 4) Nya Zeeland 124,1 5) Italien 133,7 6) Österrike 167,4
Fälttävlan CCI4*, individuellt: 1) Robin Godel, Schweiz, Grandeur de Lully CH 26,4 straffpoäng 2) Ingrid Klimke, Tyskalnd, Equistros Siena Just do it 27,9 3) Nicolas Touizant, Frankrike, Absolut Gold HDC 29,4 5) Nadja Minder, Schweiz, Toblerone 33,1 6) Lea Siegl, Österrike, van Helsing P 33,3 11) Aminda Ingulfson, Sverige, Joystick 37,8 12) Malin Josefsson, Sverige, Golden Midnight 37,9 13) Sara Algotsson Ostholt, Sverige, Chicuelo 37,9

LÖRDAG

Förbundskapten Fredrik Bergendorff är nöjd efter dagens terräng.
- Banan visade sig vara mer tekniskt utslagsgivane än vi trodde men jag är supernöjd med allas ritter.
- Alla höll sig till respektive plan och klarade av de tekniska frågorna på ett riktigt bra sätt.

Det blev en del tidsfel i terrängen för de svenska ryttarna.
- Jo, men det det ger oss också tydliga signaler om vad vi behöver spetsa till inför kommande uppgifter, säger Fredrik Bergendorff.

Malin Josefsson på Golden Midnight gick ut först av svenskarna. Det rutinerade ekipaget gjorde en klockren runda och gick i mål med 1 (!) sekund till godo. 

Aminda Ingulfson och Joystick var även de felfria på hinder men var 13 sekunder över tiden.

Sara Algotsson Ostholt på Chicuelo gjorde en jämn och fin runda på hinder, men 16 sekunder över tiden.

Sofia Sjöborg på Bryjamolga van het Marienshof Z hade även hon tidsfel, efter en i övrigt strålande terrängrunda. Därmed är alla lagryttare i mål.

Sverige avancerade till en fin tredjeplats i terrängen. Det är tätt i toppen, Frankrike leder på 87,1 straffpoäng, före Schweiz på 87,2. Sverige har 113,6 straff, Nya Zeeland 115,7 och Italien 117,7.

ClipMyHorse/FEI-TV sänder direkt.

Startlista terräng

Dags för terrängritt

Förbundskapten Fredrik Bergendorff ser fram mot terrängen
- Banan ser riktigt bra ut! Det är kuperad terräng så det går lite upp och ner. Underlaget är vulkanjord vilket inte påverkas av väderleken utan bibehåller svikten oavsett sol eller regn.

- Banan bjuder på lite av varje, trakehner, vatten, öppna diken, hörn... jag tror att den kommer att ge oss en bra känsla av vad vi kan förvänta oss till höstens VM.

- Jag har gått banan enskilt med varje ryttare. Alla är rutinerade och har bra förutsättningar för att gå felfritt, de känns redo för uppgiften, avslutar Fredrik Bergendorff.

FREDAG

Tre ryttare startade individuellt under fredagen.

Svenska dressyrresultat fredag:
21) Aminda Ingulfson-Hot Cup VH 69,05% (31,0)
36) Christoffer Forsberg-Con Classic 67,3% (32,7)
60) Malin Josefsson-Agaton V 58,97% (41,0)

TORSDAG

Tolv lag startar i första omgången av Nations Cup. Spanien går ut först, därefter Nya Zeeland, Belgien, Österrike, Italien, Frankrike, Tyskland, Sverige, Schweiz. Alla lagryttare rider dressyr på torsdagen.

Dressyren bedöms med en tiogradig skala. Resultatet räknas ihop och omvandlas sedan till straffpoäng.

Svenska dressyrresultat torsdag:
25) Sara Algotsson Ostholt-Chicuelo 68,57% (31,4)
35) Aminda Ingulfson-Joystick 67,38% (32,6)
49) Sofia Sjöborg-Bryjamolga van het Marienshof Z 64,21% (35,8)
55) Malin Josefsson-Golden Midnight 62,46% (37,5 straffpoäng)

Laget ligger på åttonde plats efter dressyren. Förbundskapten Fredik Bergendorff hade förstås hoppats på en högre placering för laget.
-Det var inte riktigt det resultat vi hade önskat, Sofias häst blev lite pigg inne på banan och Malin missade några byten men överlag red alla bra.

-Det som är riktigt bra är att vi har vår nye dressyrcoach Olof Axelsson på plats, det är både värdefullt och viktigt för framtiden att han ser ekipagen i skarpt läge på tävlingsbanan och kan analysera vad vi ska jobba vidare med, säger Fredrik.

Första omgången i FEI Nations Cup Eventing

Andra helgen i maj startar årets Nations Cup-serie för fälttävlansryttarna. Och första stopp blir italienska Pratoni del Vivaro, som också är värd för årets fälttävlans-VM i september.

-Det är klart att det är något extra att få åka dit och känna på tävlingsplatsen, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff, som påpekar att det också är en lång resa till Italien och ett bra tillfälle för att planera även den inför VM.

Till Pratoni åker fem ryttare, varav fyra kommer att ingå i laget. Vilka det blir bestäms när det är helt klart vilka hästar som åker med.

Sofia Sjöborg var förra årets stjärnskott på EM i Avenches Schweiz, där hon med ädla stoet Bryjamolga van het Marienshof Z (Belle) slutade på en fin trettondeplats individuellt. Det blir också Belle som får förtroendet i Pratoni. Sofia själv kommer närmast att åka till femstjärniga Badminton med rutinerade Mighty Dwight. Det blir ekipagets andra femstjärniga start, de genomförde Fontainbleu i höstas.
- Det är en oerhört värdefull erfarenhet för både ryttare och hästar att göra något större än mästerskapen, säger Fredrik Bergendorff.

I VM är dressyren och hoppningen femstjärnig medan terrängen rids på en avancerad fyrstjärnig nivå. För att vara kvalad till VM ska ekipaget ha genomfört en lång fyrstjärnig tävling med godkänt resultat.

Christoffer Forsberg och Aminda Ingulfson tog varsin fyrstjärnig seger i polska Strzegom nyligen, Christoffer i den långa fyrstjärniga klassen och Aminda i den korta.

I Strzegom var alla fyrstjärniga hästarna på rätt sida om sjuttio procent i dressyren

Fredrik erkänner att han var lite konfunderad över dressyrresultaten i början av säsongen.
- Vi har haft jättebra vinterträning och jag hade förväntat mig att fler skulle ha bättre resultat, säger han och menar att det verkar ha lossnat lite nu.
- I Strzegom var alla fyrstjärniga hästarna på rätt sida om sjuttio procent i dressyren så det känns bra, säger Fredrik.

Sara Algotsson Ostholt och Malin Josefsson, båda meriterade mästerskapsryttare, är också med till Pratoni.

Några av ryttarna har fler hästar att välja på och vilka som ska gå lagtävlingen bestäms i dagarna.
- Det är klart att vi gärna vill ha de bästa med i Nations Cup-lagen men säsongen för de VM-aktuella hästarna matchas med sikte på mästerskapet, säger Fredrik Bergendorff.

För de hästar som kan vara aktuella för kommande OS är planen än mer långsiktig vilket öppnar upp för att fler ekipage kan vara aktuella för kommande Nations Cup-omgångar.

- Vi har runt 25 hästar totalt som går fyrstjärnig klass så för de ryttare som är intresserade och beredda att åka till olika tävlingsplatser finns goda möjligheter att få rida någon Nations Cup, säger Fredrik Bergendorff och ger en vink om att det kan öppna dörren till landslaget på sikt.

Nästa omgång av Nations Cup rids den 26-29 maj i Houghton Hall, Storbritannien.
- Vi planerar att svenska ryttare baserade i Storbritannien startar där, säger Fredrik Bergendorff.

Pratoni del Vivaro 12-15 maj

Preliminärt program:
Onsdag kl. 14-16 - hästbesiktning
Torsdag-fredag från kl. 9.30 - dressyr
Lördag kl. 10.30 - terräng
Söndag kl.8.30 - hästbesiktning, kl. 11.00 - hoppning