Annons

    Hem / Aktuellt / 2022 / 1 / Enklare för svenska hoppdomare att göra internationell karriär

Enklare för svenska hoppdomare att göra internationell karriär

Det svenska systemet för utbildning av hoppdomare kan nu tillgodoräknas inom FEI:s system, efter ett omfattande arbete av Svenska Ridsportförbundet. Förändringen underlättar för domare som vill döma på internationella hopptävlingar.

Det internationella ridsportförbundet FEI införde för ett par år sedan ett nytt system för funktionärsutbildningar. Det nya systemet öppnar för större samverkan med de nationella förbunden som därmed kan ansöka om att få sina utbildningar upptagna i systemet. Svenska Ridsportförbundet ansökte hösten 2020 om att den svenska utbildningen för hoppdomare skulle inräknas i systemet. Utbildningen blev godkänd i januari 2022. De svenska hoppdomarna kan framöver hoppa över första steget i FEI:s utbildning och gå direkt in på FEI:s Level 2. För att kunna inleda utbildningen måste kandidaterna vara kvalificerade enligt FEI:s krav samt få grönt ljus av Svenska Ridsportförbundet. Mer information finns på FEI:s hemsida.

– Det är mycket glädjande att vår utbildning nu är erkänd av FEI. Vi är stolta över nivån på den svenska hoppdomarutbildningen - ett utbildningssystem som utvecklats och förfinats under lång tid av våra domarutbildare Björn Johansson, Annika Pihl och Bengt Sånesson, säger Andrea Barth, verksamhetschef för Sport & Tävling på Svenska Ridsportförbundet.

Samma process är inledd även för den svenska utbildningen för banbyggare, där Svenska Ridsportförbundet också hoppas på ett positivt besked. Att öka Svenska Ridsportförbundets inflytande internationellt är en del av fokusområdet Ridsportens förutsättningar i förbundets strategi Ridsport 2025.

Peder och Malin tog hem torsdagens GCL-seger

På torsdagen drog den prestigefyllda serien Longines Global Champions Tour i gång i Frankrike. Sveriges toppryttare levererade och Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson leder efter första omgången!