Annons

    Hem / Aktuellt / 2022 / 1 / Historisk kväll för ridsporten på Idrottsgalan

Historisk kväll för ridsporten på Idrottsgalan

För första gången någonsin fick ridsporten pris av Idrottsakademin när hopplandslaget utsågs till Årets lag på Idrottsgalan. Kvällen kröntes dessutom av att ridsporten fick ta emot det finaste priset av dem alla: Jerringpriset!

- Det är en otroligt stolt dag för ridsporten. Jag vill rikta ett stort grattis till vårt hopplandslag för denna historiska utmärkelse efter ett helt makalöst guldår. Det som de har gjort är värt alla priser och det är extra roligt när det är idrottssverige som delar ut dem, säger Ulf Brömster, ordförande i Svenska Ridsportförbundet, och fortsätter:

- Att dessutom kröna hela kvällen med de finaste priset av dem alla, Jerringpriset, visar vad vi egentligen redan visste: Att OS-guldet är en prestation som berört långt utanför ridsportens gränser.

Årets Lag

Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann var alla på plats på galan tillsammans med förbundskapten Henrik Ankarcrona för att ta emot priserna.

När vi kom hem från OS i Tokyo uppfattade vi att vi nått utanför vår egen lilla sekt, vår familj, och till alla er vill vi bara säga: välkomna!

- Det är en stor ära att få stå här med dessa fantastiska ryttare. För att bygga ett starkt lag kan det inte finnas några svaga länkar – jag skulle vilja påstå att i Tokyo fanns det inga svaga länkar, det är därför vi står här i dag, sa Henrik Ankarcrona när hopplaget fick ta emot priset för Årets lag.

Han passade också på att skicka en hälsning till alla nya ridsportfans:
- När vi kom hem från OS i Tokyo uppfattade vi att vi nått utanför vår egen lilla sekt, vår familj, och till alla er vill vi bara säga: välkomna!

Hopplandslaget-Årets lag 1 220117 RT.jpgHenrik Ankarcrona välkomnar alla nya ridsportfans. Foto: Roland Thunholm

Bragdguldsmedaljerna delades ut

Hopplaget hann även med att ta emot Svenska Dagbladets Bragdguld under kvällen. På plats för att dela ut bragdguldsmedaljerna var familjemedlemmar till våra hoppryttare: Alvar som är son till Malin, Anna som är syster till Peder och Hans som är pappa till Henrik.

Grattis mamma: du är bäst!

- Mamma; jag kan slå dig i golf, tennis, padel och skitgubbe ganska enkelt. Men hoppning är du faktiskt ganska bra på! Det är en ära att få vara med här i dag och att ge dig det här priset, sa Alvar, och fortsatte:
- Jag kan inte med ord beskriva hur stolt jag var när jag satt framför TV:n med mina kompisar och skrek hem ett OS-guld. Grattis mamma – du är bäst.

Hopplandslaget-Bragdmedaljen 1 220117 RT.jpgHopplandslaget fick ta emot bragdmedaljerna. Foto: Roland Thunholm

Vann Jerringpriset

Idrottsgalan avslutades traditionsenligt med den spännande nedräkningen av kandidaterna till Jerringpriset. I slutänden återstod bara skridskoåkaren Nils van der Poel och hopplandslaget. När resultatet från omröstningen presenterades stod det klart att Jerringpriset för fjärde gången någonsin går till ridsporten.

Det här är något som händer once in a lifetime, eller som Peder säger, två-tre gånger i livet.

- Wow, Jerringpriset! Tack så jättemycket – det här är något som händer once in a lifetime, eller som Peder säger, två-tre gånger i livet, skrattar Malin och fortsätter: 

- Vi vill tacka våra fantastiska hästar: Indie, Allan och Eddie. Vi vill tacka deras ägare, vårt team på plats i Tokyo och våra team där hemma, våra familjer, förbundet och SOK – listan är lång... 

- Vi åkte till Tokyo och tävlade och tävlade och tävlade. Det var varken närstående eller publik på plats. När vi vann guldet var det det största vi någonsin har åstadkommit. Det var först när vi kom hem som vi förstod att vi inte bara vunnit ett OS-guld, vi hade också vunnit en ny publik – och en jättestor sådan. Så tack alla som hejat på oss, alla som stöttat oss och alla som röstat på oss!

Jerringpriset Idrottsgalan 2021.jpgJerringpriset till Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån.

Resterande nomineringar

I kategorin Årets Manlige Idrottare, som Peder Fredricson var nominerad i, gick priset till Armand Duplantis som tog guld i stavhopp under OS i Tokyo.

Skridskoåkaren Nils van der Poel tog hem priset i kategorin Årets Prestation, där hopplandslaget också var nominerade.

Henrik Ankarcrona var även nominerad i kategorin Årets Ledare, ett pris som gick till friidrottens Vésteinn Hafsteinssonv för framgångarna inom svensk diskus.

Se alla pristagare HÄR

Peder och Malin tog hem torsdagens GCL-seger

På torsdagen drog den prestigefyllda serien Longines Global Champions Tour i gång i Frankrike. Sveriges toppryttare levererade och Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson leder efter första omgången!