Annons

    Hem / Aktuellt / 2022 / 5 / Frida Westlund blir ny landslagsledare i distansritt

Frida Westlund blir ny landslagsledare i distansritt

Mia Svensson lämnar rollen som landslagsledare i distansritt för att fokusera fullt ut på sitt uppdrag som landslagsveterinär. I stället blir det erfarna assisterande landslagsledaren Frida Westlund som kliver fram.

Mia Svensson har både agerat landslagsledare och landslagsveterinär inom distansen de senaste åren.

- Jag har haft förmånen att inneha rollen som landslagsledare i distansritt under några år. Perioden har lämnat många fina minnen, jag tänker speciellt på alla de fantastiska människor inom sporten som man har träffat under åren, säger hon.

Det veterinära ligger mig närmast hjärtat

Nu är det dags att lämna stafettpinnen vidare till Frida Westlund som fram tills nu varit assisterande landslagsledare.

- Frida och jag har arbetat som team i flera år. Nu ändrar vi lite i rollerna för att förtydliga organisationen. Jag återgår till rollen som enbart landslagsveterinär. Det veterinära ligger mig närmast hjärtat, jag fascineras av dessa otroliga atleter, fortsätter Mia Svensson.

Meriterad efterträdare

Frida Westlund bor i Kristinehamn, Värmland, och arbetar till vardags som fastighetsskötare men är just nu mammaledig med sonen Olle. Hästarna har alltid legat henne varmt om hjärtat.

Jag startade min distanskarriär på mitt gotlandsruss Pyssling

- Det var min storasyster Emma som fick mig att börja med distansritt för över 25 år sedan. Jag startade min distanskarriär på mitt gotlandsruss, Pyssling, för att sedan fortsätta upp till young rider-landslaget där jag fick representera Sverige under flera internationella mästerskap, säger Frida Westlund.

Men hennes erfarenheter inom distansritt sträcker sig mycket längre än så.

- Jag arbetade ett år i ett professionellt distansstall i Frankrike, därefter arbetade jag som ridlärare i Qatar. Jag har också suttit med i Distanskommittén och arrangerat tävlingar upp till internationell nivå. Jag är grönt kort-utbildare, har tränat och tävlat egna och andras hästar, varit med som ledare under ett flertal ungdomsträffar och deltagit på flera internationella mästerskap som groom och även i ledarstaben, berättar hon vidare.

När VM arrangerades 2012 hoppade Frida Westlund även in som seniorlandslagsledare då dåvarande ledare Anneli Ohlén var gravid.

distansritt-genre.jpg

”Jag är väldigt taggad”

Det egna tävlandet har varit på paus de senaste åren då Frida Westlund satsat på husrenovering och sin roll som assisterande landslagsledare.

Jag är väldigt taggad att få fortsätta det arbete jag och Mia utformat de senaste åren

- Att ta över landslagsledarrollen är en utmaning och jag är väldigt taggad att få fortsätta det arbete jag och Mia utformat de senaste åren. Att ha sett sporten från många olika perspektiv kommer att vara en stor fördel i mitt kommande uppdrag. Att skapa rutiner och en stabilitet för våra satsande ekipage tror jag kommer ge dem arbetsro i sina elitsatsningar, säger hon.

Även Svenska Ridsportförbundets verksamhetschef för sport och tävling, Andrea Barth, ser fram emot satsningen:

- Jag är otroligt tacksam och glad för det arbete Mia Svensson har gjort som landslagsledare och veterinär, och ser fram emot att hon blir kvar i toppsporten ihop med Frida i ett spännande framåtgripande arbete. Frida har varit med i många år och kommer att utveckla elitsatsningen mot 2030.

Fakta Frida Westlund

  • Bor: Kristinehamn, Värmland
  • Yrke: Fastighetsskötare, landslagsledare distansritt
  • Meriter: Bland annat har hon representerat Sverige vid en rad mästerskap i distansritt, arbetat i professionellt distansstall i Frankrike, arbetat som ridlärare i Qatar och suttit med i Svenska Ridsportförbundets Distanskommitté.

Nations Cup i dressyr och hoppning till helgen

Under midsommarhelgen avgörs femstjärniga hopp- och dressyrtävlingar med FEI Nations Cup i Rotterdam. Sverige ställer upp med lag i båda disciplinerna. Här hittar du mer information.