Annons

    Hem / Aktuellt / 2022 / 5 / Uppsutten träff med ATG Talang paradressyr

Uppsutten träff med ATG Talang paradressyr

Det blev en hel helg med häst, häng, kunskap och inspiration för ryttarna i ATG Talang Paradressyr när de hade sin första uppsuttna träff på Ridskolan Strömsholm.

I Thottska Villan med Parasportgalan på TV:n, finmat på tallrikarna och bubbel i glasen inleddes träffen på fredagskvällen. Det blev jubel i salongen när Louise Etzner fick ta emot utmärkelsen Årets förebild, för en stor förebild är hon definitivt för de tre ryttarna som ingår i satsningen: Sara Åhl Persson (grad 2), Clara Laurell (grad 3) och Emilia Dexhav (grad 5).

Koll på detaljerna

Lördagens övningar drog i gång inne på Knytpunkten, där de tre ryttarna fick sitta upp på den mekaniska läromästaren Excellence. Under ledning av Anne-Maaria Peltonen fick var och en bättre koll på sin sits och insikt i hur lite förändring som krävs för att det ska bli stor skillnad i sadeln.

Den här övningen bekräftade verkligen att vi är på rätt väg

- Excellence är, till skillnad från hur hästar är allra mest, helt liksidig och han försöker på inget sätt att kompensera ryttarens tillkortakommanden. Sedan räcker det som oftast med att göra väldigt små justeringar i sitsen, för att analysprogrammet ska ge utslag. Ändringar som är nästintill omöjliga att uppfatta med ögat, förklarade Anne-Maaria.

I skritt, trav och galopp fick deltagarna guidning i hur de sitter och inverkar. Tryggt, säkert och väldigt tydligt.

atgtalangparadressyralla (1).jpgTjejerna fick prova den mekaniska läromästaren Excellence. Foto: Jessica Bergström

- Jag har en instruktör som är väldigt noga kring just sits och inverkan, och den här övningen bekräftade verkligen att vi är på rätt väg, vilket känns väldigt bra, konstaterade Emilia Dexhav efter sitt pass.

Emilia tävlade tidigare på 1,40- nivå i hoppning, men efter en bilolycka för snart fyra år sedan förändrades hennes liv. Ett ben amputerades och det andra skadades allvarligt. Med en otrolig inställning har Emilia fortsatt sin satsning med hästar, men nu med sikte mot mästerskap som pararyttare.

emiliadexhav (1).jpgEmilia Dexhav tillsammans med tränaren Sigrid Bergåkra. Foto: Jessica Bergström

Anhöriga stöttar

Gemensamt för de här tre ryttarna är att det som utomstående kan vara svårt att se hur tufft de har det i sin vardag och till häst, för de utstrålar sådan enorm styrka och glädje. Med för att stötta upp och säga stopp när det blir allt för tufft, finns deras anhöriga.

Det händer att jag svimmar av smärta när jag rider

- Det händer att jag svimmar av smärta när jag rider, eftersom jag glömmer bort att känna efter, därför finns mamma alltid på plats för att kunna gripa in. Hon ser när jag är på väg att gå över gränsen, förklarar Sara Åhl Persson.

Både Sara och Clara Laurell har barnreumatism vilket är en sjukdom som angriper kroppens leder. För Sara var det fotlederna som drabbades först, och idag sitter hon i rullstol. Smärtan är konstant och finns i stort sett i hela kroppen. För Clara är smärtan lika närvarande, men för hennes del är det ryggen och händerna som främst påverkar ridningen.

Det kan vara svårt att se hur dålig hon är i kroppen, men det blir desto tydligare med klassificeringen. Clara rider i grad tre vilket innebär att hon enbart tävlar i program som innehåller skritt och trav. Men när hon rider på anrika GP-banan, med Strömsholms Slott som kuliss, ser man bara en ung, väldigt talangfull ryttare som lotsar sin häst genom förvända galopper, byten och skolor.

claralaurell (1).jpgClara Laurell är en del av ATG Talang Paradressyr. Foto: Jessica Bergström

Sigrid Bergåkra inspirerade

Det var intill slottet som tjejerna red sitt första pass för Sigrid Bergåkra, som var på plats både lördag och söndag för att dela med sig av sin kunskap och ge ryttarna nyttiga tips i sin ridning.

Glädjen, ödmjukheten och deras mod gjorde mig både rörd och inspirerad

- Helgens träningar med ATG Talang Paradressyr var helt fantastisk. De här talangfulla ungdomarna bevisar verkligen att när de utövar sin favoritsyssla, då klarar de allt! Glädjen, ödmjukheten och deras mod gjorde mig både rörd och inspirerad, skriver Sigrid på sin instagram.

Välkommen satsning

Nästa gång som ryttarna i ATG Talang Paradressyr samlas blir åter på Strömsholm och då är det SM som gäller. Sedan rullar det på med aktiviteter under sommaren och hösten.

Jag önskar att de kan inspirera fler att våga komma och klassificera sig

- Nu är vi äntligen i gång! Den här satsningen känns så otroligt bra, jag hoppas verkligen att vi kan ge de här tre tjejerna en skjuts i sin utveckling, samtidigt som jag önskar att de kan inspirera fler att våga komma och klassificera sig för att bli en del av paradressyren. Att göra en klassificering öppnar så många dörrar! Dels kan man satsa på paradressyr, men man får även chansen att rida med hjälpmedel utifrån sina förutsättningar i vanliga dressyrklasser. Det gör att alla kan vara med på sina villkor och det ger möjligheter för fler att utöva vår fantastiska sport, avslutar Linn Ericsson, Svenska Ridsportförbundets koordinator i satsningen.

linn (1).jpg
Linn Ericsson, Svenska Ridsportförbundets koordinator i satsningen. Foto: Jessica Bergström