Annons

    Hem / Aktuellt / 2022 / 6 / Idrottspolitisk debatt om ridsport

Idrottspolitisk debatt om ridsport

Jämställdhet, tillsammans, ansvarstagande, gemenskap, möjlighet. Så sammanfattade politiker ridsport i ett ord på det seminarium som Svenska Ridsportförbundet höll på fredagen, tillsammans med Gymnastik- och idrottshögskolan och LGCT Stockholm & SHW.

I samband med Longines Global Champions Tour ordnade Svenska Ridsportförbundet tillsammans med Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) samt LGCT Stockholm & SHW ett seminarium för bland annat Riksidrottsförbundet, politiker, forskare, media och ridsportare. Seminariets första pass fokuserade på GIH:s forskning kring barn och ungas delaktighet inom idrotten i stort såväl som inom ridsporten. Catrine Andersson, projektledare på Svenska Ridsportförbundet, berättade om det arbete förbundet gjort tillsammans med Stiftelsen Friends inom Trygga Ledare. Under andra passet var fokus på ridsportens möjligheter och utmaningar samt idrott på lika villkor där Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster pratade om hur vår situation ser ut idag och vilka frågor förbundet driver för att ridsporten ska få bättre förutsättningar. Därefter följde en idrottspolitisk paneldebatt där representanter från flera partier deltog.

Ridsporten ger ett stort bidrag till samhällsutmaningar

-Vi ger ett stort bidrag från vår idrott till de samhällsutmaningar som finns, berättade Ulf Brömster för publiken.

Han berättade också att förbundet ökat antalet medlemmar under pandemin, men att ökningen kunnat vara ännu större då det på flera håll i landet är långa köer till ridskolorna. 

-Vi kan inte ta hand om det stora intresset, fortsatte han och lyfte fram flera av de utmaningar ridskolor möter, som till exempel slitna anläggningar samt brist på både ridskolehästar och utbildade ridlärare.

-Det går inte att sätta en förälder att leda en ridlektion utan vi behöver utbildad personal, sa Ulf Brömster. Han lyfte också fram de kostnadsökningar som påverkar hästnäringen med ökade priser på till exempel el och bränsle.

-Den kostnadsutveckling vi ser kommer att påverka våra ridpriser och det kommer att kosta mer att rida. Vi behöver hjälp, det är bara att konstatera.

Jämställdhet, tillsammans, ansvarstagande, gemenskap, möjlighet

Svenska Ridsportförbundet har under 2022 inlett en ökad dialog med de nationella politikerna i syfte att ridsporten ska få bättre förutsättningar. Tidigare i juni träffade förbundet Sveriges landsbygdsminister och under maj har företrädare för Svenska Ridsportförbundet bland annat varit i riksdagen.

Dagens seminarium avslutades med en paneldebatt där representanter från fem partier medverkade. Diskussionen handlade bland annat om anläggningar samt om ansvars- och kostnadsfördelning inom ridsporten. När de politiska företrädarna avslutningsvis ombads samanfatta ridsporten i ett ord landade de i följande: jämställdhet, tillsammans, ansvarstagande, gemenskap, möjlighet. 

Fina värden, som nog många inom ridsporten kan känna igen sig i! 

Nations Cup i dressyr och hoppning till helgen

Under midsommarhelgen avgörs femstjärniga hopp- och dressyrtävlingar med FEI Nations Cup i Rotterdam. Sverige ställer upp med lag i båda disciplinerna. Här hittar du mer information.