Annons

    Hem / Aktuellt / 2022 / 6 / Juniorlaget sexa i voltige-EM

Juniorlaget sexa i voltige-EM

Sverige halkade en placering och slutade på sjätte plats i finalen i Junior-EM i voltige i Kaposvár i Ungern.

Schweiz tog guld före Tyskland och Österrike. Slovakien knep fjärdeplatsen och Ungern på hemmaplan nådde femte plats, nio tusendels poäng före Sverige och Svea Juniorlag på hästen Quarterback Haerup.

 - Visst hade det känts bra att kunna hålla femteplatsen, men ibland har man tusendelarna med sig, ibland har man dem emot sig, säger landslagsledaren Jessica Neilands. Jag är i alla fall jättenöjd och stolt över våra voltigörer. Alla har levererat. Alla har kunnat gå in och prestera och visa precis vad de kan.
- Utifrån lagets nivå och förutsättningar har de gjort det här jättebra, summerar landslagsledaren. Det är deras första mästerskap, men alla har hanterat pressen och levererat en stabil helhet. Det har varit så kul att se.

Voltige_EM3_400.jpeg
Foto: Svenska Ridsportförbundet

Laget gjorde en hedervärd insats men halkade med hårfin marginal en placering. De två individuella svenska EM-finalisterna Olivia Neilands från Svea Voltige och Nora Sandberg Muller från Uppsala Voltige höll däremot sina placeringar från den första tävlingsomgången.

Voltige_EM4_400.jpeg
Foto: Svenska Ridsportförbundet

Olivia slutade på femtonde plats på Quarterback, linad av Daniela Fiskbaek, efter en fin avslutande kür som gav poängen 7.558 – och betyg över åtta för det tekniska utförandet från två av domarna.

Voltige_EM2_400.jpeg
Foto: Svenska Ridsportförbundet

Nora på Monte Cassino af Wasbek, linförare Erika Sohlberg, gjorde också hon en av sina bästa uppvisningar hittills, just när det gällde som mest. Nora höll sin artondeplacering i EM-debuten.
- Nu får vi åka hem och vässa på svårighetsgraden till nästa år, säger Jessica Neilands.

För en stor del av det svenska teamet i Kaposvár handlar det i det korta perspektivet främst om att åka hem och packa om.  Om mindre än en vecka, lördagen den 6 augusti, drar nästa mästerskap igång.

Voltigens VM i Herning går under Ryttar-VM:s första vecka, samtidigt med dressyren. För Sverige tävlar seniorlaget från Svea Voltigeklubb, Team Svea. Voltige-VM avgörs i en grund, en kür och en finalkür. Tävlingsdagar lördag, söndag och måndag 6 – 8 augusti.

Arrangörens hemsida med program och startlistor
Kompletta resultat

Pernilla Linder Velander

LÖRDAG

EM för unga voltigörer avgörs i helgen i Kaposvar, Ungern. Svenska juniorlaget och två individuella juniorer deltar i finalerna som avgörs under söndagen.

Varmt, varmt – men ändå ok för hästar och voltigörer. Och fina prestationer så här långt av såväl lag som individuella vid EM i voltige för juniorer och young vaulters i ungerska Kaposvár.

Sverige representeras i mästerskapet av ett juniorlag, tre individuella juniorer och en individuell young vaulter.

Laget, Svea Juniorlag, har gjort två jämna och bra uppvisningar och ligger på femte plats inför söndagens EM-final. Laghästen, Quarterback Haerup linad av Daniela Fiskbaek, fick högst hästpoäng av alla i lördagens kür.
- Laget har gjort väldigt fina prestationer utifrån sin nivå, sammanfattar landslagsledaren Jessica Neilands. Och Quarterback har gått bättre än någonsin och fått fina poäng.

Individuellt har två av juniortjejerna gått vidare till final: Sveas Olivia Neilands ligger på plats femton av de tjugo till final, Nora Sandberg Muller från Uppsala håller artondeplatsen. Julia Lindquist, också hon från Svea Voltige, hade inte riktigt küren på sin sida och hamnade precis utanför final på tjugoförsta plats.

Olivia och Julia voltigerar på laghästen Quarterback. Nora tävlar på Monte Cassino af Wasbek, tillsammans med linföraren Erika Sohlberg.

En svensk voltigör har startat och fullföljt EM för Young Vaulters som avslutades på lördagen. Ida Welander från Stockholm Voltige landade på femtonde plats i EM-finalen för unga voltigörer. Ida tävlar också på Monte Cassino.
- Ida gjorde en jättefin avslutande kür, säger Jessica Neilands. Och det här var hennes första internationella mästerskap.

Konkurrensen på juniorernas och de unga voltigörernas EM är tuff. Det är supernationerna Tyskland, Österrike och Schweiz i topp, och flerdubbelt upp, i alla klasser. Bara i herrarnas YR-EM har en ung fransman stuckit upp och vunnit guldet.

JEM avslutas med kürfinaler för lag och individuella på söndagen.

Pernilla Linder Velander

Voltigelaget-EM.jpegHela truppen till EM. Foto: Svenska Ridsportförbundet

Lag: Junior Team Svea

  1. Alva Eriksson
  2. Lando Fiskbaek
  3. Betty Palebo
  4. Elin Terkildsen
  5. Maja Malmberg
  6. Ida Dykes
  7. Meja Andersson
  8. Tuva Lindgren

Häst: Quarterback Haerup
Linförare: Daniela Fiskbaek

Juniorer individuellt

Olivia Neilands
Julia Lindquist

Häst: Quarterback Haerup
Linförare: Daniela Fiskbaek

Nora Müller Sandberg

Häst: Monte Cassino af Wasbek
Linförare: Erika Sohlberg

Young vaulter

Ida Welander

Häst: Monte Cassino af Wasbek
Linförare: Erika Sohlberg