Annons

    Hem / Aktuellt / 2022 / 6 / Nations Cup i dressyr och hoppning avgjort i Rotterdam
Patrik Kittel och Blue Hors Zepter stod för en fullträff i den femstjärniga küren. Seger och 80,465 procent.

Nations Cup i dressyr och hoppning avgjort i Rotterdam

Under midsommarhelgen avgjordes femstjärniga hopp- och dressyrtävlingar med FEI Nations Cup i Rotterdam. Sveriges dressyrlag slutade på tredjeplats och Patrik Kittel slog till med vinst i küren!

DRESSYR

Flera svenska ryttare firade midsommar med flaggan i topp. Det svenska dressyrlaget red in på tredje plats i Rotterdam och leder nu FEI Dressage Nations Cup.

I laget red Patrik Kittel och Blue Hors Zepter, Jeanna Högberg och Astoria, Tinne Vilhelmson Silfvén med Devanto och Jacob Nörby Sörensen och Sheeran.

I den inledande Grand Prix-klassen på torsdagen slutade Patrik Kittel tvåa och Jeanna Högberg femma.

I Grand Prix Special red Jeanna Högberg som slutade fyra och Tinne Vilhelmson Silfvén slutade femma. När det var dags för den avgörande küren stod Patrik Kittel och Blue Hors Zepter för en fullträff - seger och 80,465 procent!

Fullständig resultatlista

TORSDAG

Under torsdagen drog tävlingarna igång för dressyrryttarna med en Grand Prix. Individuellt gick det bäst för Patrik Kittel som tog en andraplats med Blue Hors Zepter på 76,130 procent. På sjätteplats kom Jeanna Högberg och Astoria som fick ihop 71,413 procent.

För Tinne Vilhelmson Silfvén blev det 67,500 procent med Devanto och Jacob Nörby Sörensen och Sheeran slutade på 67,457 procent.

När placeringarna för alla svenska ryttare lagts ihop står det klart att Sverige ligger på en tredjeplats efter USA och Nederländerna som delar ledningen. 

lördag fortsätter tävlingarna med Grand Prix Special som startar klockan 16:00 och därefter Grand Prix Kür med start 19:10.

RESULTAT

Nations Cup Grand Prix: 1) Dinja Van Liere, Nederländerna, Hermes, 79,739 procent 2) Patrik Kittel, Sverige, Blue Hors Zepter, 76,130% 3) Ashley Holzer, USA, Valentine, 72,957% 6) Jeanna Högberg, Sverige, Astoria, 71,413%

FÖRHANDSINFO

Sverige har en minst sagt imponerande meritlista i Nations Cup-sammanhang. I tre av de fem senaste upplagorna har segern gått till Sverige. I årets upplaga har Sverige redan en seger från Mariakalnok i Ungern tidigare i vår.

Till helgen väntar ännu en deltävling och de svenska dressyrryttarna som finns på plats i Rotterdam är:

Patrik Kittel – Blue Hors Zepter (äg: Blue Hors)

Tinne Vilhelmson Silfvén – Devanto (äg: Lövsta Stuteri)

Jacob Nörby Sörensen – Sheeran (äg: Bjarke Laustsen)

Jeanna Högberg – Astoria (äg: Christina Olsson/Hipponews KB)

Tävlingarna avgörs genom en Grand Prix på torsdag med start klockan 09:10. På lördag fortsätter tävlingarna med Grand Prix Special som startar klockan 16:00 och därefter Grand Prix Kür med start 19:10.

För Sverige väntar ytterligare en Nations Cup-tävling i Aachen innan avslutningen i Falsterbo i juli.

FEI Dressage Nations Cup säsongen 2022

17-18 mars Wellington Florida, USA
6-8 maj Mariakalnok, Ungern
21-22 maj Compiégne, Frankrike
23-26 juni Rotterdam, Nederländerna
30 juni-2 juli Aachen, Tyskland
14-17 juli Falsterbo, Sverige

Arrangörens hemsida
Start- och resultatlistor
ClipMyHorse sänder

Läs mer om FEI Nations Cup i dressyr här

HOPPNING

FREDAG

Hoppningen avgjordes genom två rundor över 1,60-hinder på fredagen.

Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele slutade på åtta fel i båda omgångarna. Wilma Hellström och Cicci Bjn hade fyra fel i båda omgångarna, Petronella Andersson och Halita O var felfria i första omgången och hade fyra fel i omgång två. Sist ut i laget var Jens Fredricson och Markan Cosmopolit som startade med en felfri omgång och fick åtta fel i omgång två.

Totalt gjorde detta att Sverige slutade på 20 fel vilket resulterade i en femteplats efter Nederländerna, Frankrike, Irland och Tyskland.

Fullständig resultatlista

FÖRHANDSINFO

Under helgens tävlingar i Rotterdam ska även Longines FEI Nations Cup avgöras i hoppning. Sverige har startat en deltävling i Sopot, Polen, där laget slutade på sjätte plats. Efter Rotterdam arrangeras ytterligare deltävlingar i Falsterbo i juli, därefter i Hickstead i Storbritannien 27-31 juli och avslutningsvis i Dublin, Irland, i augusti.

Sverige har flera svenska hoppryttare på plats i Rotterdam:

Petronella Andersson
Angelica Augustsson Zanotelli
Jens Fredricson
Wilma Hellström
Douglas Lindelöw

fredag klockan 16:00 startar Nations Cup klassen som går över två rundor över 1,60-hinder.

Arrangörens hemsida
Start- och resultatlistor
ClipMyHorse sänder

Läs mer om FEI Nations Cup i hoppning här

photo-2022-06-12-16-30-26.jpg

Dags för EM i sportkörning för unga kuskar

Mästerskapen haglar tätt denna sommar. Just nu pågår EM i sportkörning för unga kuskar i Ungern.