Annons

    Hem / Aktuellt / 2022 / 6 / Sverige trea i Nations Cup-dressyren

Sverige trea i Nations Cup-dressyren

Danmark kunde ohotat rida hem förstaplatsen i dressyrens Nations Cup-tävling i Aachen, Sverige avancerade till en tredjeplats och behåller ledningen totalt.

Lagtävlingen avgjordes på lördagen med att samtliga ryttare red Grand Prix Special och idag stämde det bättre än i GP-klassen för de svenska ryttarna. Patrik Kittel på Touchdown slutade fyra på fina 76,12 procent och Therese Nilshagen med Dante belönades med 74,42 procent och en sjundeplats.

Samtliga svenska ryttare red på över 70 procent, Antonia Ramel på Curiosity fick 71,57 procent och syster Juliette Ramel på Buriel KH 70,25.

Danska Cathrine Dufour var enda ryttare över 80 procent och vann klassen. Tyskland stora stjärna Isabell Werth fick avbryta ritten sedan domarna noterat rosa skum i hästens ena mungipa.

Dressyr FEI Grand Prix Special: 1) Cathrine Dufour, Danmark, Vamos Amigos 80,064 2) Frederic Wandres, Tyskland, Duke of Britain 78,46 3) Henri Ruoste, Finland, KOntestro DB 76,40 4) Patrik Kittel, Sverige, Touchdown 76,12 7) Therese Lindhagen, Sverige, Dante Weltino 74,42
Dressyr FEI Lagtävling: 1) Danmark 459,42 poäng 2) Tyskland 454,90 5) Sverige 440,49

SÖNDAG
Dressyr FEI Grand Prix Kür: 1) Cathrine Dufour, Danmark, Vamos Amigos 88,37 2) Frederic Wandres, Tyskland, Duke of Britain 83,88 3) Daniel Bachmann Andersen, Danmark, Marshall-Bell 82,98 4) Patrik Kittel, Sverige, Touchdown 82,95 8) Therese Lindhagen, Sverige, Dante Weltino 80,98

Kompletta resultat

Pressinformation från FEI:

The FEI Dressage Nations Cup™ at Aachen (GER) was full of emotion as Denmark recorded its first victory in the history of the event. Nanna Skodborg Merrald (Atterupgaards Orthilia), Daniel Bachmann Andersen (Marshall-Bell), Carina Cassøe Krüth (Heiline's Danciera) and Cathrine Dufour (Vamos Amigos) gave Team Manager Anne-Mette Binder a birthday to remember as the quartet triumphed over the home nation in the penultimate event of the 2022 FEI Dressage Nations Cup™ series.

Denmark finished on a winning total of 459.421 points after tallying the three best scores from the Grand Prix and Grand Prix Special. Germany was left on 454.903 points after team anchor and seven-time Olympic gold medalist Isabell Werth (DSP Quantaz) was shockingly eliminated in the Special when blood was found on her horse's mouth. Sweden finished third (440.499 points)

The runners-up from April's FEI Dressage World Cup™ Final, Dufour and Vamos Amigos anchored the group with career-best scores in both the Grand Prix (81.544) and Grand Prix Special (80.064). The pair was the only combination to score above 80 percent.

"I'm super proud of [Vamos Amigos]. He did a super job again in the ring today [in the Grand Prix Special]," Dufour said. "I might have had five minutes too much warm-up, so I had little less power compared to the Grand Prix, when he was super, super electric. He's 10 years old and is doing super job."

Bachmann was not expecting to be at Aachen after Marshall-Bell was sold to U25 rider Nicole Ahorner of Austria earlier this year, but a meaningful summer reunion has transpired in hopes that horse and rider can make Denmark's team for the upcoming FEI World Championships in Hernig (DEN). After finishing 11th in the Grand Prix (73.696%), the pair rose in the standings with a Grand Prix Special test worthy of 75.234%.

"This was our last selection [event] for our team for [the World Championships]. I was very happy. It was a big day for me," Bachmann said. "I rode [Marshall-Bell] eight times before coming here. It was a little stressful but still a good experience."

"We are proud—overwhelmed I would say I am," Binder said. "I'm really grateful to have such good riders and lovely horses and horse owners that support us all the way."

With its podium finish, Sweden extended its lead in the FEI Dressage Nations Cup™ series with 41 points.

Sverige fyra efter GP-klassen

Danmark leder på 229,74 före hemmanationen Tyskland på 228,49. Nederländerna ligger trea på 219,60 och Sverige fyra med 218,37.

Lagtävlingen avgörs på lördag när samtliga deltagare rider Grand Prix Special.

Det blev danskt i topp även individuellt i Grand Prix-klassen genom Cathrine Dufoursom vann på 81,54 procent. Bästa svensk är Patrik Kittel på sjätte plats med 75,58 procent.

Dags för ännu en deltävling i FEI Dressage Nations Cup

Till helgen står Aachen som värd för nästa omgång av dressyrens Nations Cup-serie. Sverige leder just nu ligan genom vinsten i franska Compiègne och tredjeplatsen i Rotterdam förra helgen.

Sverige har en imponerande meritlista i Nations Cup-sammanhang – och så även i år. Efter två deltävlingar leder Sverige ligan inför tävlingarna i Aachen i Tyskland till helgen, och därefter avslutas serien i Falsterbo 14-17 juli.

Under midsommartävlingarna förra helgen tog Sverige en tredjeplats och Patrik Kittel och Blue Hors Zepter stod för en imponerande vinst i den avslutande küren. Ryttaren finns på plats även i Aachen i helgen, denna gång rider han Touchdown (äg: Sommarkvarn AB).

I laguppställningen till helgen rider även Therese Nilshagen på Dante Weltino OLD (äg: Dressurpferde Leistungsz/Therese Nilshagen), Antonia Ramel och Curiosity (äg: Antonia Ramel) och Juliette Ramel på Buriel K.H. (äg: La Pomme HB).

Nations cup-tävlingen drar i gång på torsdag med en Grand Prix, och avrundas på lördag den 2 juli med Grand Prix Special.

Preliminärt tidsschema FEI Dressage Nations Cup Aachen

Torsdag 30 juni
09:30 Grand Prix

Lördag 2 juli
08:30 Grand Prix Special

Arrangörens hemsida
Start- och resultatlistor
ClipMyHorse sänder

FEI Dressage Nations Cup säsongen 2022

17-18 mars Wellington Florida, USA
6-8 maj Mariakalnok, Ungern
21-22 maj Compiégne, Frankrike
23-26 juni Rotterdam, Nederländerna
30 juni-2 juli Aachen, Tyskland
14-17 juli Falsterbo, Sverige

Läs mer om FEI Nations Cup i dressyr här

Dags för EM i sportkörning för unga kuskar

Mästerskapen haglar tätt denna sommar. Just nu pågår EM i sportkörning för unga kuskar i Ungern.