Annons

    Hem / Aktuellt / 2022 / 6 / Femteplats för fälttävlanslaget i YR-EM

Femteplats för fälttävlanslaget i YR-EM

Det svenska young rider-laget avslutade finfint vid ungdoms-EM i fälttävlan och kunde behålla femteplatsen efter banhoppningen.

SÖNDAG

Wilma Nyhlén på Stinger och Elvira Rosenberg på Guy var båda felfria i hoppningen och slutade på artonde respektive nittonde plats individuellt.

Hemmalaget från Storbritannien tog en bejublad seger, före Tyskland och Irland på tredje plats. Frankrike på fjärde plats var bara 0,5 straffpoäng efter Irland.

I juniorklassen var det samma nationer på pallen och Storbritannien vann även här. Tvåa var Irland, anförda av svenske lagledaren Dag Albert, och trea kom Tyskland.

-Vi hade alla sex hästar igenom besiktningen på ett fint och proffsigt sätt. Tre felfria rundor av sex är riktigt bra, sammanfattar Viktoria Carlerbäck.
-Vi behöll vår femteplacering lagmässigt och jämfört med lagen ovanför oss så var det helt rättvist. Våra young riders har gjort en jämn lagprestation, jag hade inte kunnat förvänta mig mycket mer. Vi visste att det skulle bli en tuff uppgift, vilket alla tagit sig an på bästa sätt och kommit hit väl förberedda.
-Våra hästar hinner vila lite innan resan hemåt påbörjas kl 01.30 inatt.
-Avslutningsvis så har det varit ett härligt gäng att jobba med. Det ska bli väldigt spännande att följa dessa ekipage framöver, en del detaljer kan vi börja slipa lite på redan nu inför kommande utmaningar

LÖRDAG

Det svenska young rider-laget avancerade till en femteplats efter lördagens terrängritt. Amanda Andersson är fortsatt bästa svenska ryttare individuellt. Young rider-laget presenterade stabila och jämna ritter. Alla var felfria på hinder men drog på sig en del tidsfel. 
-De gjorde en superstrong insats med fyra felfria terrängritter. Som lag sett har de mer än överpresterat och jag var riktigt mallig där jag stod i målgången, säger landslagsledare Viktoria Carlerbäck.

För juniorerna var det tyngre, Alice Klarfelt hade ett stopp i terrängen och Julia Andersson två. Tilde Borg Zeilitz blev utesluten och därmed sprack också laget.

-Först ut av juniorerna var Tilde Borg Zeidlitz. De kom igång fint, men vid 11a och b drog hästen iväg lite för mycket varför distansen inte stämde helt och han slog i lite. Hästen är ung, 7 år, och skrämde nog sig själv lite och tappade rytmen. Det är bara att lägga till på erfarenhetskontot inför nästa års mästerskap, säger Viktoria Carlerbäck.

-Julia Andersson hade tyvärr inte hästen med sig riktigt runt banan idag. Hon red bra men fick ett tråkigt stopp och sen blev det lite soppatorsk i det långa vattenhindret.

-Alice Klarfelt fick ett stopp i slutet av banan vilket också gav en del tidsfel.

10.30 juniorer
10.27 Tilde Borg Zeidlitz/First Edition
11.27 Julia Andersson/Cocktail Imperial
12.12 Alice Klarfelt/Anolanda D

14.30 young rider
13.30 Wilma Nyhlén/Stinger
14.03 Elvira Rosenberg/Guy
14.51 Anna Svane/Electric
15.27 Amanda Andersson/Jersey

FREDAG

På fredagen avslutades dressyren. Bäst individuellt gick det för Amanda Andersson på Jersey, som ligger på fjortonde plats i young rider-klassen.

-Det är väldigt tätt efter dressyren, så även om vi ligger lite längre bak med lagen än vi önskat är avståndet absolut möjligt att hämta upp, säger landslagsledare Viktoria Carlerbäck.

Hur går dina tankar inför morgondagens terräng?
-Terrängbanan är kuperad med varierande frågor som ser inbjudande och utmanande ut. Det verkar inte vara något speciellt hinder som ryttarna har särskild respekt för men banan som helhet kräver fitness och fokus.
-Jag är övertygad om att tiden kommer ge stort utslag. Vi har 7 ryttare som debuterar på resp nivå i mästerskapssammanhang så det blir en spännande dag imorgon.

Ställning efter dressyren – Lag:

Juniorer
1) Tyskland 86,6 straffpoäng
2) Storbritannien 88,2
3) Irland 93,8
9) Sverige 108,6
(Tilde Borg Zeidlitz/First Edition 39,1, Julia Andersson/Cocktail Imperial 34,7, Alice Klarfelt/Anolanda D 34,8)

Young rider
1) Tyskland 89,1 straffpoäng
2) Storbritannien 93,2
3) Frankrike 96,0
8) Sverige 112,3
(Wilma Nyhlén/Stinger 43,8, Elvira Rosenberg/Guy 36,4, Anna Svane/Electronic43,9, Amanda Andersson/Jersey 32,1)

TORSDAG

Det blir tyvärr ingen EM-start för Wynja Eriksdotter Rubin och Hakunamatata.
-Han hade slagit på sig tidigare i veckan och var nu dessvärre lite svullen. Vår landslagsveterinär Enar Tollig har undersökt hästen och den uppvisar absolut ingenting allvarligt, säger Viktoria Carlerbäck, landslagsledare för ungdomsryttarna.

Torsdag från 07.30 och fredag från 08.00 rids dressyren, lördag med start 09.00 är det terrängritt och på söndag från klockan 10.00 avgörs mästerskapet med hoppning. På söndag delas även medaljerna ut, i lag och individuellt.

>> Se bilder och filmer på Fälttävlanskommitténs Facebooksida

Young rider
Amanda Anderson, 20 år, Morup - Jersey
Wynja Eriksdotter Rubin, 19 år, Långås - Hakunamatata
Wilma Nyhlén, 19 år, Tranås - Stinger
Elvira Rosenberg, 21 år, Kungsbacka - Guy
Anna Svane, 20 år, Västerås - Elektronic

Juniorer
Julia Andersson, 18 år, Morup - Cocktail Imperial
Tilde Borg Zeidlitz, 18 år, Skultuna - First Edition
Alice Klarfelt, 18 år, Hofors - Anolanda D

Ryttarna klara till ungdoms-EM i fälttävlan

Efter en vår med inställda tävlingar och ändrade regler för kval var det viktigt att ha uttagningen klar i god tid, berättar lagledare Viktoria Carlerbäck.
- På så sätt kan ungdomarna ändå få goda förutsättningar att förbereda sig, säger Viktoria.

EM ligger tidigare än vanligt och tidsplanen för våren ändrades när en tävling i Danmark som var tänkt som observationstävling ställdes in. Istället blev det en resa till Sopot som gick tidigare på säsongen.
- Det blev kort om tid för några och tyvärr blev det mest fokus på att få ihop kvalen i det läget, konstaterar Viktoria.

Fem young rider och tre juniorer betyder ändå lag i båda klasserna, young rider trestjärnigt och juniorer tvåstjärnig. Tre resultat behövs för att räkna ihop ett lagresultat.
- Banbyggare i Hartpury är Eric Winter som byggde EM i Segersjö förra året så vi vet ungefär vad vi kan vänta oss, säger Viktoria som också påpekar att engelsmännen är vana vid tuffa banor.
- Gissningsvis utnyttjar de möjligheten att ha en lite längre bana så vi kommer att göra en del galoppjobb och träning för att stärka konditionen på både ryttare och hästar, säger Viktoria.

Att resa med hästar till Storbritannien har blivit mer omständligt efter Brexit och det är mycket administration och pappersexercis.
- Som kombinerad teamövning men också för att förenkla resan planerar vi att lasta alla hästar i två lastbilar och att ryttarna följer med i respektive bil, säger Viktoria.

Den 22 juli samlas alla på Flyinge och dagen efter startar resan. På måndagen den 25 juli ska de vara på plats och på onsdagen är det hästbesiktning. Torsdag och fredag rids dressyren, lördagen är det terräng och på söndagen avgörs allt med banhoppning.

Efter en kort försäsong är det svårt att sia om utgången.
- Men alla har verkligen gjort sitt bästa för att allt ska vara på plats när det är dags, avslutar Viktoria.

2022 FEI European Young Rider Championships Eventing, Hartpury (GBR) 25-31 July 2021Arrangörens hemsida

EM i fälttävlan för junior och young rider 2021 i Segersjö

Dags för EM i sportkörning för unga kuskar

Mästerskapen haglar tätt denna sommar. Just nu pågår EM i sportkörning för unga kuskar i Ungern.