Annons

    Hem / Aktuellt / 2022 / 6 / Spännande in i det sista på SM i working equitation

Spännande in i det sista på SM i working equitation

Det var spännande in i det sista när Folksam SM i working equitation avgjordes i samband med SM-veckan i Linköping på söndagen. Idamaria Johansson försvarade sitt guld från förra året.

Folksam SM i working equitation var ett mycket välordnat arrangemang på Linköpings Fältrittklubbs fina anläggning.

Idamaria Johansson vann alla tre grenarna, dressyr, teknik och speed men efter att de ryttare som låg på pallplats efter dressyren fallit bort, en i teknikmomentet och en i speed, blev det en tät strid om silver- och guldmedaljerna.

SM-silver_1000.jpgSilvermedaljören Sara Nissling på Elvin B. Foto: Åsa Murhed

Till slut var det blott sextonåriga Sara Nissling från hemmaklubben Linköpings Fältrittklubb på Elvin B som drog längsta strået, efter att ha gett Idamaria en match i speedmomentet bara dryga sekunden långsammare än vinnaren.

Om silvermedaljören kan betraktas som en rookie var bronsmedaljören desto mer rutinerad, Maria Säwe på Akropolis. Maria har varit en drivande kraft inom utvecklingen av sporten i Sverige och deltagit i flera tidigare Riksmästerskap och SM.

IdamariaJ_500.jpg
Idamaria Johansson med Hoxi. Foto: Svenska Ridsportförbundet

Resultat
Guld – Idamaria Johansson, Strängnäsbygdens Ryttarförening, Hoxi 39 poäng (plac 1+1+1)
Silver – Sara Nissling, Linköpings Fältrittklubb, Elwin B 26 (9+2+2)
Brons – Maria Säwe, Ölmstad Rid och Körsällskap, Akropolis 26 (3+4+6)

Kompletta resultat

SM i working equitation

Den traditionsenliga SM-veckan sommar avgörs i år den 27 juni – 3 juli i Linköping. Ridsporten representeras under de fullspäckade sportdagarna genom den populära grenen Working Equitation!

Det är dags för kamp om SM-gulden i hela 31 idrotter i nio olika arenor i Linköping! Förutom Working Equitation är speedway och mountainbike nya idrotter på SM-veckan.

- Efter att tvingats ställa in fyra SM-veckor på raken på grund av corona känns det väldigt roligt att planera framåt och kunna presentera ett varierat program och flera nya idrotter till SM-veckan i Linköping, säger Jörgen Persson, avdelningschef Evenemang och marknad på Riksidrottsförbundet.

Hästarnas SM-premiär sker till helgen. Working Equitation avgörs genom tre delmoment, ett på lördagen och två på söndagen.

Landslagsledare Kajsa Ekedahl ser fram emot att hästarna debuterar under SM-veckan.

Det känns fantastiskt att vi nu står här och att det blir av

- Det är resultatet av ett långt och gediget arbete så det känns fantastiskt att vi nu står här och att det blir av. Vi har ett fantastiskt och hyfsat stort startfält på plats så det kommer att bli spännande, säger hon.

Förhoppningen är att ännu fler får upp ögonen för Sveriges snabbast växande gren.

- Jag hoppas att deltagandet innebär att vi kan bli en del av idrottssverige och jag ser mycket positivt på att vi tar plats på SM-veckan. Det ger möjlighet för inte bara hästintresserade, utan också allmänt idrottsintresserade, att se och upptäcka vår fartfyllda gren!

WE-tävlingarna börjar med dressyrmomentet på lördag 2 juli klockan 12:30-14:30. Därefter genomförs teknikmomentet och senare speedmomentet på söndagen 3 juli klockan 11:45-15:45. När tre grenar genomförts står det klart vilka som blir 2022-års SM-medaljörer!

Du kan följa tävlingarna på SVT Play
Här hittar du start- och resultatlistor
Mer om SM-veckan i Linköping
Här är alla idrotter på SM-veckan sommar i Linköping
Läs mer om Working Equitation här

Presskontakt

Kajsa Ekedahl – landslagsledare Working Equitation
070 203 53 31
This is a mailto link

Lokal presskontakt

Eva Ankarberg – Linköpings Fältrittklubb
070 377 82 43
This is a mailto link

Dags för EM i sportkörning för unga kuskar

Mästerskapen haglar tätt denna sommar. Just nu pågår EM i sportkörning för unga kuskar i Ungern.