Annons

    Hem / Aktuellt / 2022 / 6 / Succé för Käpphästhoppet på Sergels Torg

Succé för Käpphästhoppet på Sergels Torg

När årets tävlingar på Stockholms Stadion värmde upp med käpphästar förvandlades Sergels Torg till en stallbacke full av liv, kul tävling och käpphästkärlek.

Saffran, Flisan, Glitterstjärna, Elvis, Christian Ronaldo, Caramellis, Stallbackens Tyra och Ferdinand von Ättenstjärna. Det är bara några av cirka 70 käpphästar som radade upp sig när Käpphästhoppet bjöd på pyssel och två tävlingsklasser på Sergels Torg den 11 juni mellan 12-15.

_H5I7501-Nyhetsbild,slider1000x667.jpg
– Stoppning tog slut på en timma, berättade Barbro Fagerlind som är konstpedagog och hjälpte alla till rätta i den mobila – och gratis -  pysselverkstaden. Foto: Susanne Walström

 Josephine Gennevall och smidige Elvis var oslagbara i 40-centimeters-klassen.– Jag tränade hela kvällen igår, berättade hon efter segern.

_H5I7347-Nyhetsbild,slider1000x667.jpg
Full sula från start till mål för Josephine Gennevall och Elvis bar till seger i 40 cm-klassen. Foto: Susanne Walström

Pirrigt på framhoppningen

När ribban höjdes till 70 cm blev det favoritseger genom Isabella ”Bella” Wikman och Stallbackens Tyra. Ekipaget som vann käpphästpremiären under Sweden International Horse Show var tillbaka i storform.

Det går fortare att trava, eller liksom springa istället för att galoppera

– Det var lite pirrigt på framhoppningen, sa Bella som hade taktiken glasklar inför fas två– Vi har klockat och det går fortare att trava, eller liksom springa istället för att galoppera. I alla fall i omhoppningen.

_H5I7631-Nyhetsbild,slider1000x667.jpg
Isabella Wikman och Stallbackens Tyra debuterade på 70 cm och vann. Bland annat biljetter till Longines Global Champions Tour i helgen. Alla som tävlade fick en goodiebag med käpphästgrimskaft och andra bra grejer. Foto: Susanne Walström

Det var Stockholm Horse Week, Stockholm Stad, Svenska Ridsportförbundet och Stockholms Läns Ridsportförbund som gjorde gemensam sak och sparkade igång Stockholm Horse Week med gratis käpphästkul mitt i Stockholms City.

Göra plattan till en snällare plats

På Sergels Torg är ett initiativ från Stockholms stad som tillsammans med Kulturhuset och bland annat Parkteatern jobbar för att göra ”Plattan” till en snällare plats och få torget att spraka genom olika upplevelser. Käpphästarna gjorde helt klart sitt till och samlade massor av nyfikna besökare. Förutom för att tävla kom många barn för att prova på käpphästbanan.

En riktigt höjdare var Kulturhusets verkstad som flyttade ut på torget, och där strumpor och återvunnet material förvandlades till fantastiska hästar.

– Stoppning tog slut på en timma, berättade Barbro Fagerlind som är konstpedagog och hjälpte alla till rätta i den mobila – och gratis -  pysselverkstaden. – Materialet kommer från både teaterscenen och gamla installationer i kulturhuset.

_H5I7228-Nyhetsbild,slider1000x667.jpg
Mira och Saffran flög fram på banan. Foto: Susanne Walström

"Ett av de finaste ögonblicken i mitt liv"

– Käpphästar är verkligen fantastiska på så många olika sätt och vi är så glada över att få ta dem till stan och möta en för oss ny publik, säger Hanna Danewid och berättar om ett alldeles speciellt möte:

– Under vår ”prova-på-stund” kom det fram en äldre kvinna till mig med tårar i ögonen och stammade fram ett tack samtidigt som hon pekade på en liten pojke som hoppade runt på en egengjord käpphäst från pysselverkstaden. Pojken, som förmodligen hennes barnbarn, såg så lycklig ut där han galopperade med de andra barnen. ”Ukraine”, sa kvinnan, och jag förstod plötsligt hur mycket den där omgjorda sockan faktiskt betydde, både för kvinnan och hennes barnbarn. Hon tackade och kramade mig. Det var nog ett av de finaste ögonblicken i mitt liv.

_I2A5913-Nyhetsbild,slider1000x667.jpgFoto: Susanne Walström

Läs mer: Käpphästarna intar Sergels Torg!

Nations Cup i dressyr och hoppning till helgen

Under midsommarhelgen avgörs femstjärniga hopp- och dressyrtävlingar med FEI Nations Cup i Rotterdam. Sverige ställer upp med lag i båda disciplinerna. Här hittar du mer information.