Annons

    Hem / Aktuellt / 2022 / 6 / Svensk lagseger på Flyinge
Michael Schanner

Svensk lagseger på Flyinge

Team Svea höll undan för USA och vann den trestjärniga finalen i lagtävlingen på söndagen. Finalküren var säker och övertygande och poängen speglade insatsen.

Team Svea fick 7.962 för dagens uppvisning och vann tävlingen med den sammanlagda slutpoängen 7.603.

Inspringningen och hälsningen ger en effektfull start. Koreografin är både dramatisk och vacker. Svårighetsgraden är hög nog. Lagets reservhäst Havhöjs Bello Nero var säkerheten själv och med finalküren på Flyinge nådde Team Svea stora delar av den uppsatta målbilden inför Ryttar-VM i Herning om en månad.
- Vi har satt en målbild att nå 8.5 för det tekniska utförandet inför VM. Det nådde vi idag, säger Ella Filippa Velander som är en av basarna i laget.
- Vi har också satt målbilden att få över 7.0 i hästpoäng, fortsätter hon. Det fick vi också idag. Nero var en stjärna!

Även landslagsledningens Pernilla Sjöstrand lämnade Flyingetävlingen med en positiv bild.
- Det är väldigt kul att se att vi har en så stor bredd i sporten idag, säger hon. Att vi på en internationell tävling på den här nivån har så många svenska klubbar som deltar och så många svenska voltigörer på alla nivåer – enstjärnigt, tvåstjärnigt och trestjärnigt.
- Vi vill ju verkligen bredda sporten, säger hon. För att få utveckling måste vi också få in nya talanger underifrån.

Styrkebesked i toppen är också en faktor som krävs för utveckling och genomslag för en liten sportgren. I Flyinge kunde landslagsledningen glädjas över starka prestationer på elitnivå.
- Alla individuella och lag som är nominerade till årets VM och EM har fått ett bra genrep här, säger Pernilla Sjöstrand.

Nu väntar en hektisk månad för de mästerskapsaktuella. Om två veckor avgörs SM, i Billdal. Ytterligare två veckor efter det går juniorernas och de unga voltigörernas EM i Kaposvar i Ungern. Veckan efter det, den första veckan i augusti, avgörs voltigen under Ryttar-VM i Herning i Danmark.
- Och vi har svenska deltagare nominerade i alla mästerskap i år, säger Pernilla Sjöstrand. Juniorer och Young Vaulters till EM, seniorer, lag och individuellt, till VM.

Vilka som är uttagna VM, JEM och YEM meddelas kommande vecka.

Pernilla Linder Velander

Kompletta resultat www.cviflyinge.se

Svenskt i täten på Flyinge

LÖRDAG
Team Svea leder lagtävlingen och Ella Filippa Velander ligger trea inför söndagens finaler vid de internationella voltigetävlingarna på Flyinge.

Den internationella voltigetävlingen CVI Flyinge har lockat 200 voltigörer från elva länder från Australien till USA. Och det svenska formbeskedet är ganska gott inför söndagens finaler.

På trestjärnig nivå tävlar Team Svea i lagtävlingen och Ella Filippa Velander och Jasmine Jacobsen individuellt.

Team Svea öppnade stabilt på fredagen i de obligatoriska övningarna och slutade som tvåa, en tiondel bakom det amerikanska laget Oak Hills Vaulters. På lördagen visade Sveorna en vässad kür med hög svårighetsgrad. Trots några missar fick laget 8.4 poäng från båda de domare som bedömer det tekniska utförandet, och definitivt konkurrensmässiga 7.7 i slutpoäng. Team Svea passerade USA och gick upp i ledningen inför söndagens avslutande och avgörande kürfinal.

Laget startar den här tävlingen sin tänkta reservhäst inför VM, Havhöjs Bello Nero. Rutinerad linförare är Ronja Persson.

Individuellt i den trestjärniga tävlingen startar Ella Filippa Velander och Jasmine Jacobsen. Ella Filippa visade en grund på personbästa första dagen, 7.507 poäng. Med fin teknisk kür på lördagen klättrade hon två placeringar. Inför finalküren på söndagen ligger hon trea, med enbart två starka nordamerikanskor framför sig. Ella Filippa tävlar också individuellt på Havhöjs Bello Nero tillsammans med Ronja Persson.

I den tvåstjärniga lagtävlingen möter det svenska juniorlaget Svea Juniorlag urtufft motstånd från två tyska lag. För juniorernas del står biljetter till årets JEM i Ungern på spel.

Tävlingen är ett genrep inför nästa sommars samlade trippelmästerskap i Sverige – EM, YVM och JVM på Flyinge Kungsgård 2023, samt en form-check inför årets Ryttar-VM i Herning om en månad. Den formella uttagningen till årets VM och EM görs under nästa vecka.

Pernilla Linder Velander

Tävlingen streamas via www.equisport.tv

Kompletta resultat, tider och startlistor via www.cviflyinge.se

Internationell voltige på Flyinge

Till helgen arrangerar Svea Voltige trestjärniga voltigetävlingar på Flyinge Kungsgård. Voltigörer från nio nationer gör upp i tävlingarna som inleds på fredag och avrundas på söndag.

På Flyinge Kungsgård gör 62 hästar, 200 voltigörer från nio nationer upp i trestjärnig voltige under helgen. Tävlingarna är en sportslig pulsmätare inför VM i Danmark i augusti samt ett genrep inför nästa sommars stora trippelmästerskap med EM, YVM och JVM som arrangeras på Flyinge!

Tävlingarna startar på fredag den 1 juli och avslutas på söndag den 3 juli med både individuella och lagklasser för kvinnor och män. Tävlingarna kommer att sändas live på Equisport.

Preliminärt tidsschema
Start- och resultatlistor

Svenska voltigörer:

Jasmine Jacobsen
Ella Filippa Velander
Tuva Westerlund
Joanna Stålenheim
Hilma Bernström
Amalia Glimmerhav
Alina Glimmerhav
Sofia Börling
Klara Sjöström
Natalie Brixland
Moa Ekeroth
My Lindström
Nora Sandberg Müller
Ida Welander
Olivia Neilands
Julia Lindqvist
Signe Whern

Svea Juniorlag
Team Svea

Dags för EM i sportkörning för unga kuskar

Mästerskapen haglar tätt denna sommar. Just nu pågår EM i sportkörning för unga kuskar i Ungern.