Annons

    Hem / Aktuellt / 2022 / 8 / Niklas Arvidsson SM-vinnare igen

Niklas Arvidsson SM-vinnare igen

Finalen i Folksam SM i hoppning avgjordes inte förrän allra sista hindret var passerat – och eftersom det föll förvandlades Fredrik Spetz första SM-guld till ett brons. I stället kunde Niklas Arvidsson inkassera sitt tredje senior-guld.

20 ekipage tog sig till final och det var en utmanande bana som Maria Alfredsson hade komponerat. Många bommar föll och det dröjde en bra bit in i klassen innan Amanda Landeblad satte den första nollan med For Killy.  Strax därefter gjorde Py Jägerden och Libido Van’t Hofken D’16 om bedriften och tog över ledningen. Både Amanda och Py var dock mer än ett nedslag efter de bästa och fick vänta och se vad deras fina insatser skulle leda till.

Thomas Ryan var nästa ryttare att klara banan helt utan fel tillsammans med storhoppande Springfield, och därmed hade tättrion från de två första kvalen inte råd med ett enda nedslag för att ta hem guldet.

Viktor Melin låg på tredje plats inför avgörandet och har vunnit SM tidigare med spänstiga Atina. Men nedslaget på trippelbarren gjorde att medaljdrömmen försvann och Viktor hamnade efter både Py Jägerden och Amanda Landeblad som tog hand om fjärde- och femteplatserna.

Näst sist ut var Niklas Arvidsson och Hotmail. Ekipaget hade med sig 1,07 fel och Niklas konstaterade att han hade gjort ett taktiskt val, eftersom han också hade Komeet Vd Bisschop kvalad till finalen med noll fel;

- Hotmail är lite mindre rutinerad och jag ville gärna låta honom testa på att gå ett snäpp större. Dessutom visste jag att om jag hade ett bra resultat skulle jag sätta ordentlig press på Fredrik. Om jag hade ridit Komeet skulle Fredrik sätta press på mig i stället, förklarade Niklas.

Planen höll, Hotmail (val f-12 e Zirocco Blue VDL-Corland, äg Stall Niklas Arvidsson AB) hoppade helt fantastiskt och var i mål utan att nudda en bom och väl inom maxtiden. Därmed var Fredrik Spetz tvungen att rida helt felfritt för att ta hem sitt första SM-guld som senior.

Det var helt tyst på ett stekhett Sundbyholm när Fredrik Spetz och Flanagan gick in på banan. Ekipaget var i ett par bommar lite lätt i början av banan, men allt låg kvar och marginalerna till bommarna blev större efter hand. Men det allra sista hindret, en oxer som var 1,55 m hög och 1,70 m lång, blev Fredriks fall. Flanagan touchade bakbommen som föll i marken och guldet blev till brons i stället. Silvermedaljen hamnade hos Thomas Ryan.

- Jag vill tacka alla för ett väldigt väl genomfört mästerskap och fina tävlingar, berömde guldmedaljören Niklas Arvidsson efter segern.

Resultat Folksam hopp-SM, seniorer
Guld: Niklas Arvidsson, Harplinge Ridklubb, Hotmail
Silver: Thomas Ryan, Henriksdals Ryttarförening, Springfield 21
Brons: Fredrik Spetz, Norsholms Ryttarförening, Flanagan

Samtliga bilder: Pernilla Hägg

Här hittar du alla resultat i Folksam SM i hoppning på Sundbyholm

Svensk ungdomsledarmodell exporteras utomlands

Svenska Ridsportförbundet lägger stor vikt vid ungas engagemang och ledarskap där unga utgör en stor och viktig resurs för förbundet. Nu lanserar europeiska ridsportförbundet EEF ett nytt ungdomsledarprogram baserat på vår svenska ungdomsledarkurs.