Annons

    Hem / Aktuellt / 2022 / 8 / Granngården Riksmästerskap avgjort

Granngården Riksmästerskap avgjort

De unga ryttarna dominerade när Granngården Riksmästerskap avgjordes på Sundbyholm under söndagen. Endast två av 30 ryttare på prispallen var äldre än 18 år.

Granngårdens Riksmästerskap fokuserar på att lyfta bredden inom ridsporten där hoppryttare ges chansen att delta i en rikstäckande tävling i lätta och medelsvåra klasser. Det är femte året i följd som Granngården arrangerar Riksmästerskapet tillsammans med Svenska Ridsportförbundet och Sundbyholm Horse Center. För ponnyryttarna rids mästerskapet i klasserna Lätt B och Lätt A medan det för hästekipagen handlar om 1,10 och 1,20 samt 1,30. Tävlingarna inkluderar också Granngården Riksmästerskap Inverkansridning för ponny och children som avgjordes tidigare under veckan.

- Granngården Riksmästerskap är en väldigt bra tävling där ryttare på alla nivåer får träna på att rida under mästerskapslika förhållanden. Och det är förstås extra roligt att så många unga ryttare tog chansen, säger Anna-Clara Pettersson, assisterande landslagsledare med huvudansvar för Baltic Cup.

Ekipagen inledde tävlandet redan på torsdagen och på söndagen avgjordes finalen, som bjöd på många spännande omhoppningar om pallplatserna.

- Jag tycker upplägget är fantastiskt bra. Här måste ryttarna prestera under flera rundor och också se till att hästarna är förberedda för att klara av uppgiften att hoppa flera dagar. Det är dessutom väldigt bra att man inte rider på tid förrän i en eventuell omhoppning, säger Anna-Clara Pettersson.

Banbyggare Peter Lundström hade skapat tekniska kval- och finalbanor där ryttarna fick visa att de verkligen kunde samarbeta med sina hästar och ponnyer. Allt för att få fram värdiga vinnare i Granngården Riksmästerskap.

- Det var väldigt bra och utbildande banor under hela tävlingen och Sundbyholm bjuder på en bra tävlingsmiljö eftersom alla RM-omgångar reds på stora banan. Även det är värdefull träning inför framtiden, säger Anna-Clara, som hade en framgångsrik helg som tränare till tre av vinnarna (Disa Hammarstedt, Amanda Rowe och dottern Emilia Pettersson.)

Segern i 1,30-klassen gick till Madeleine Garpsäter som blev enda senior att vinna ett RM-guld 2022.

1,30 vinnaren Madeleine Garpsäter Con Hiba.jpg
Madeleine Garpsäter, Con Hiba 

Granngården Riksmästerskap 1,30: 1) Madeleine Garpsäter, Södertälje Ridklubb, Con Hiba 2) Frida Levin, Strömsholms Ridsportförening, Khan v/d Donkhoeve 3) Moa Behrens, Västerås Ryttarsällskap, Higuain

1,20 vinnare RM Disa Hammarstedt Bambou Ideal Home.jpg
Disa Hammarstedt, Bambou Ideal Home

Granngården Riksmästerskap 1,20: 1) Disa Hammarstedt, Strömsholms Ridsportförening, Bambou Ideal Home 2) Alexandra Edelborg, Rastaborgs Ridklubb, Clicker 3) Emilia Pettersson, Strömsholms Ridsportförening, Tu M’aime

1,10 vinnaren Amanda Rowe Only De Cavaliara.jpg
Amanda Rowe, Only De Cavaliara

Granngården Riksmästerskap 1,10:
1) Amanda Rowe, JumpClub Ridsportförening, Only De Cavaliara 2) Philippa von Celsing, Strömsholms Ridsportförening, Toto 3) Emmy Winlöf, Tunalids Ridklubb, Caramel de Revel

Children Clara Mattsson.JPG
Clara Mattson, C Feny VD Tojopehoeve Z

Granngården Riksmästerskap Children:
1) Clara Mattsson, Föreningen för Equality Riders, C Feny VD Tojopehoeve Z 2) Ellen Högström, Rudskogens Ryttarförening, Vanquish 3) Irma Elmblad, Whistlejacket

Lätt A kat B Alice Thilas final RM.jpg
Alice Thilas

Granngården Riksmästerskap Lätt A, kat B: 1) Alice Thilas, Föreningen Storbyns Ryttare, Kengo Rambler 2) Isabelle Isaksson, Piteå Ridklubb, Cill Chan Kenny 3) Nicole Valberg Lilja, Södertälje Ridklubb, Gribsvads General Bob

Lätt A kat C Fanny Hubner.jpg
Fanny Hubner

Granngården Riksmästerskap Lätt A, kat C: 1) Fanny Hubner, Vikbolandets Ryttarförening, Pajas 2) Meja Demburg, Föreningen Runsten Equestrians, Prosperous Rose 3) Selma Boström, Gävle Ryttarsällskap, Boten Anna

Lätt A kat D Ellen Nordberg.jpg
Ellen Nordberg, Mount Ross Sprinter

Granngården Riksmästerskap Lätt A, kat D:
1) Ellen Nordberg, Näsets Ryttarsällskap, Mount Ross Sprinter 2) Tilde Hansell, Föreningen Runstens Equestrians, Orchid’s Floris 3) Anna Nobel, Strömsholms Ridsportförening, Reneharney Boy

Lätt B kat B extrabild Alice Lundéen.jpg
Alice Lundéen 

Granngården Riksmästerskap Lätt B, kat B:
1) Alice Lundéen, Föreningen Storbyns Ryttare, Moon Dancing Man 2) Matilda Nordbäck, Föreningen Arboga Sportryttare, Wretton Harri 3) Isabelle Isaksson, Piteå Ridklubb, Mustang

Lätt B kat C Simone Vieira.jpg
Simone Vieira, Jolle

Granngården Riksmästerskap Lätt B, kat C:
1) Simone Vieira, Föreningen Runstens Equestrians, Jolle 2) Julia Hugosson, Stora Wäsby Fältrittklubb, Moscow Flyer 3) Lovisa Ekeblad, Föreningen Mantorpsryttarna, Knockshanvalley Harley

Lätt B kat D Emilia Pettersson Luxor.jpg
Emilia Pettersson, Luxor

Granngården Riksmästerskap Lätt B, kat D: 1) Emilia Pettersson, Strömsholms Ridsportförening, Luxor 2) Silver: Nikita Söderberg Linder, Föreningen Runsten Equestrians, Spririt 3) Natalie Techel, Gotlands Lantliga Ryttarförening, Triss

Fotograf samtliga foton: Jenny Johansson