Annons

    Hem / Aktuellt / 2022 / 8 / Hopp-SM för unga ryttare avgjort

Hopp-SM för unga ryttare avgjort

Det blev Carl-Hugo Westergren, Lilly Landgren och Ebba Danielsson som kammade hem guldmedaljerna när Folksam SM i hoppning för children, junior och young rider avgjordes på Sundbyholm.


Solen stekte över Sundbyholm när det var dags för den första dagen med Folksams SM-finaler i hoppning. De unga ryttarna i toppen var lika stekheta. Childrens-SM vanns av Carl-Hugo Westergren efter en blixtrande snabb omhoppning. Både Lilly Landgren och Ebba Danielsson, guldmedaljörer i junior- och young rider-SM, kunde däremot bärga guldet utan att rida omhoppning.

17 ekipage kom till start i Young Riders-finalen, och sist av alla var Ebba Danielsson. Vinst i första kvalet, felfritt i andra kvalet och därmed noll fel med sig in i finalen. Men eftersom näst sista ryttare, Philip Svitzer, hade klarat den tuffa banan felfritt hade Ebba råd med tidsfel, men ingen rivning.

Ebba och Chopard 19 hade någon liten touch under ritten, men ingen bom föll i backen och nollan i mål innebar SM-guld för 16-åringen från Örebro.
- Den här banan passade mig och min häst bra, så det kändes bra att sätta nollan och få vinna, konstaterade Ebba nöjt innan hon – liksom övriga medaljörer under dagen kastades i vattengraven.

Silver till Philip Svitzer och Alida Nike, som vann inomhus-SM förra året, medan Josephine Olsson och All I Got Is U tog brons. Alla tre klarade Maria Alfredssons finalbana över 1.45-hinder utan fel.

Guldet blev också en liten revansch för Ebba som rev ett hinder i juniorfinalen med T-Gavoli Z och därmed fick nöja sig med att rida omhoppning om silver och brons i stället. Här blev det i stället Lilly Landgren som höll ihop det bäst. Hon gick ut sist och hade råd med ett nedslag och några tidsfel. Efter en säker runda med endast ett nedslag och ett tidsfel tillsammans med storhoppande Cipressa vd Esberg Z blev det också ett välförtjänt guld till Lilly.

Däremot blev det en tuff omhoppning mellan Ebba Danielsson, Liam Nilsson och Beata Hermelin där alla var felfria men Ebba snabbast och därmed silvermedaljör, Liam och Zäta C tog bronset medan Beata och Obsession Night hamnade på den försmädliga fjärdeplatsen.

Bland Childrens-ryttarna blev det en omhoppning som hette duga mellan tre tuffa ryttare som har det här med hoppning i blodet. Alla tre har pappor som rider aktivt på minst 1.50-nivå – och alla tre coachade aktivt när det var dags för medaljomhoppning. Dessutom satt alla tre på hästar som deras pappor har tävlat mer eller mindre aktivt.

Alicia Svensson, Carl-Hugo Westergren och Lilly Smith höll nollan genom alla tre SM-omgångarna, och fortsatte i samma stil när det blev dags för omhoppning. Snabbast av alla var dock Carl-Hugo och Dagada des Grevis, som ägs av moster Lotta Finhammar. De var drygt sju tiondelar snabbare än Lilly och Hubertus som därmed fick silver. Lilly tog dock både guld och silver i inverkans-SM för Childrens som avgjordes tidigare i veckan. Bronsplatsen gick till Alicia och Luxor, lite långsammare i omhoppningen men ändå en mycket fin insats.
- Målet var att rida felfritt, snabbt och vinna, konstaterade Carl-Hugo vid prisutdelningen.

Och papporna Marcus Westergren, Olof Smith och Daniel Svensson var alla synnerligen stolta över ryttarnas insatser, liksom förstås övriga familjemedlemmar som var inblandade i medaljörernas framgångar.

Samtliga foton: Pernilla Hägg

Folksam SM i hoppning

Young Rider medaljörer-1500.jpg

Young Rider

Guld - Ebba Danielsson, Strömsholms Ridsportförening, Chopard 19
Silver - Philip Svitzer, Helsingborgs Fältrittklubb, Alida Nike
Brons - Josephine Olsson, Nääs Hästsportförening, All I Got Is You (SWB)

Juniormedaljörerna-1500A.jpg

Juniorer

Guld - Lilly Landgren, Kalmar Hästsportklubb, Cipressa vd Esberg Z
Silver- Ebba Danielsson, Strömsholms Ridsportförening, T-Gavoli Z
Brons - Liam Nilsson, Skyrup Country Club, Zäta Z

Childrenmedaljörer-1500.jpg

Children

Guld - Carl-Hugo Westergren, Södertälje Ridklubb, Dagada des Grevis
Silver - Lilly Smith, Österlens Ridklubb, Hubertus
Brons - Alicia Svensson, Strömsholms Ridsportförening, Luxor

Folksam Ponny Cup/SM i Inverkansridning

Inverkansmedaljörer SM Children 2022.jpg

Children

Guld - Lilly Smith, Österlens Ridklubb, Hubertus
Silver - Lilly Smith, Österlens Ridklubb, High Pea
Brons - Wilma Linell, Dagstorpsortens Ryttarförening, Lowhill I No Dat

Kat D medaljörer-1500.jpg

Kategori D

Guld - Loviza Ardenmark, Skabersjöortens Ryttarförening, Hedemand's Diana
Silver - Loviza Ardenmark Skabersjöortens Ryttarförening, Killegar Cloonisle Hope
Brons - Victoria Jensen, Runsten Equestrians, Inez HX

Kat C medaljörer-1500.jpg

Kategori C

Guld - Amanda Eliasson, Kalmar Hästsportklubb, High Hill Machine
Silver - Hannah Blomberg, Harplinge Ridklubb, Hembys Florian RNF 222
Brons - Selma Gustafsson Thelin, Jump Club, Niva

Kat B medaljörer-1500.jpg

Kategori B

Guld - Jonathan Hansson, Flyinge Ryttarförening, Stald Fox's Mr Fox
Silver - Hailey Reinhold, Trollhättans Sportryttare, Coppenagh Calypso Czar
Brons - Signe Ekengren, Rastaborg Ridklubb, Blaengwen Kato Star

Svensk ungdomsledarmodell exporteras utomlands

Svenska Ridsportförbundet lägger stor vikt vid ungas engagemang och ledarskap där unga utgör en stor och viktig resurs för förbundet. Nu lanserar europeiska ridsportförbundet EEF ett nytt ungdomsledarprogram baserat på vår svenska ungdomsledarkurs.