Annons

    Hem / Aktuellt / 2022 / 9 / FEI inför tillfälliga undantag för influensavaccination

FEI inför tillfälliga undantag för influensavaccination

Det internationella förbundet FEI har godkänt tillfälliga undantag från sina veterinära regler rörande hästinfluensa till följd av vaccinbrist i Europa. Detta gäller från 1 oktober 2022 till 1 april 2023.

Produktionsproblem hos en nyckelproducent av influensavaccin har påverkat utbudet av vaccin och fått FEI att införa tillfälliga vaccinationsregler, skriver det internationella förbundet i ett pressmeddelande. FEI har för hästinfluensa ändrat intervallet mellan påfyllnadsdoser till 12 månader från 6 månader, vilket kombineras med ökad sjukdomsövervakning och biosäkerhet. FEI bedömer att de hästar som tävlar inom FEI och vaccinerats regelbundet är väl skyddade och i och med denna tillfälliga ändring blir vaccinet istället mer tillgängligt för hästar i riskgrupper.

Det internationella förbundet planerar att återgå till ordinarie regler så snart som vaccinets tillgänglighet är tillbaka på normala nivåer. FEI:s veterinära avdelning fortsätter att övervaka situationen och återkommer med uppdateringar.

Svensk ungdomsledarmodell exporteras utomlands

Svenska Ridsportförbundet lägger stor vikt vid ungas engagemang och ledarskap där unga utgör en stor och viktig resurs för förbundet. Nu lanserar europeiska ridsportförbundet EEF ett nytt ungdomsledarprogram baserat på vår svenska ungdomsledarkurs.