Annons

    Hem / Aktuellt / 2022 / 9 / Fredrik Persson är VM-redo med spannet som lyfte karriären

Fredrik Persson är VM-redo med spannet som lyfte karriären

Nu ska världens bästa fyrspannskuskar göra upp om VM-titeln. Fredrik Persson är på plats i italienska Pratoni del Vivaro – och inte med vilka hästar som helst.
- Jag har aldrig haft ett bättre spann, det ändrade på allt, säger han.

Fälttävlanshästarna har lämnat tävlingsplatsen på höjderna utanför Rom för att ge plats åt körhästarna. Fredrik Persson och hans team har just installerat sig efter att ha varit två dagar i Montelibretti, en timma från platsen där VM avgörs den här veckan.

- Vi har legat där och tränat i två dagar och nu är vi precis på plats här och har tränat lite även idag, allt känns jättebra, säger Fredrik Persson. 

Nu har vi ett helt nytt upplägg och fantastiskt fina hästar, plötsligt är det roligt igen.

Han är på plats med spannet som är resultatet av den nysatsning han gjorde efter EM i Göteborg 2017, där laget slutade femma och han själv 14:e. 

- Det var ett vägskäl, jag kände att så som det var då ville jag inte ha det och kände mig nästan färdig. Men så hittade vi nya hästar och gjorde en nystart. Och nu har vi ett helt nytt upplägg och fantastiskt fina hästar, plötsligt är det roligt igen.

Fem hästar är med på mästerskapet och det var när de sista två kom in i spannet tidigt i våras som han på allvar kände att han hade på VM att göra.

- Jag har aldrig haft ett spann med sån här potential. De två nya har lite mer erfarenhet och kompletterar de andra perfekt, de tillförde väldigt mycket. Nu har jag verkligen ett riktigt spann, inte bara fyra hästar. På de två internationella tävlingarna vi har gjort har det känts väldigt bra. 

Hur det slutar får vi se på söndag, jag vill inte säga mer än så. Men det känns väldigt spännande, det gör det.

I den nya satsningen har han haft stor hjälp av mångårige vännen Mattias Niebel. 

- Hans pappa var min första sponsor och nu har Mattias gått in och stöttat i det nya upplägget. Det har ändrat allt, nu kan jag träna i lugn och ro och få balans, och gör allt med kvalitet.

Pratoni del Vivaro är också en plats som Fredrik Persson har fina minnen från.

- Väldigt fina. Jag var här på VM för 24 år sedan och fick mitt internationella genombrott, var fyra i maraton och konkörning och vi tog brons i lag. Det betyder mycket att ha en sån bra känsla.

Fina minnen och ett spann du hyllar som ditt bästa någonsin, hur högt siktar du då på VM 2022?

- Hur det slutar får vi se på söndag, jag vill inte säga mer än så. Det är det bästa spannet jag haft, men kanske att vi hade behövt ett eller två år till. Men det känns väldigt spännande, det gör det.

Han möter ett starkt meriterat startfält där bland annat regerande och femfaldiga världsmästaren Boyd Exell, Australien, ställs mot fyrfaldiga mästaren Isjbrand Chardon från Nederländerna.

Ruggigt starkt startfält är det.

Klart är att USA inte kommer att försvara sitt lagguld från senaste VM i Tryon 2018 eftersom deras enda representant på 2022 års VM är Chester Webber, som knep individuellt silver 2018. 

- Ruggigt starkt startfält är det, alla har gått väldigt starkt och belgarna och tyskarna känns också riktigt bra, säger en Fredrik Persson med ny inspiration.

VM i körning avgörs i tre delmoment; dressyr, maraton och precisionskörning med koner där resultatet från de tre grenarna räknas ihop.

22:a och 23:e september avgörs dressyren, 24:e september är det dags för maraton och 25:e september avslutar man med precisionskörning med koner och medaljutdelning.

På onsdagen godkändes alla svenska hästar i veterinärbesiktningen och är därmed redo för start i det första momentet. 15.22 på torsdagen körs Fredrik Persson sin VM-dressyr.

ClipMyHorse sänder live.


Resultat och tidsprogram hittas här.

Läs mer om senaste VM.

Tidigare VM-resultat hittas här.

Läs mer om sportkörning här.

 

Svensk ungdomsledarmodell exporteras utomlands

Svenska Ridsportförbundet lägger stor vikt vid ungas engagemang och ledarskap där unga utgör en stor och viktig resurs för förbundet. Nu lanserar europeiska ridsportförbundet EEF ett nytt ungdomsledarprogram baserat på vår svenska ungdomsledarkurs.